Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a solicitat sprijinul forţelor de ordine, după ce mai multe organizaţii româneşti şi-au anunţat participarea sâmbătă, la „Tusványos”, la discursul premierului ungar Viktor Orbán | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Politic » Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a solicitat sprijinul forţelor de ordine, după ce mai multe organizaţii româneşti şi-au anunţat participarea sâmbătă, la „Tusványos”, la discursul premierului ungar Viktor Orbán
Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a solicitat sprijinul forţelor de ordine, după ce mai multe organizaţii româneşti şi-au anunţat participarea sâmbătă, la „Tusványos”, la discursul premierului ungar Viktor Orbán

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a solicitat sprijinul forţelor de ordine, după ce mai multe organizaţii româneşti şi-au anunţat participarea sâmbătă, la „Tusványos”, la discursul premierului ungar Viktor Orbán

  • Borboly Csaba: „Sper ca de data aceasta, cel puţin acum, dacă la 8 iulie nu a fost posibil, Jandarmeria Română să intervină şi cei care nu sunt invitaţi să participe la acest eveniment să fie opriţi în a genera escaladarea situaţiei de la Valea Uzului”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a anunţat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că, potrivit informaţiilor care circulă în mediul online, „un grup de activişti extremişti, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu”, se pregăteşte să participe sâmbătă la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad şi la Tabăra Studenţească „Bálványos”. În acest context, şeful administraţiei publice judeţene din Harghita i-a informat pe reprezentanţii mass-media că a înaintat o scrisoare Ministerului de Interne, prin care a solicitat ca forţele de ordine să intervină, „pentru a nu expune comunitatea la o nouă ruşine, aşa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului”.

„Consider că Jandarmeria Română a greşit foarte mult în data de 8 iulie, când au asistat prin neimplicare la profanarea mormintelor din Valea Uzului, acţiunea de atunci încadrându-se, conform articolului 253, alin. 1, Codul Penal, la infracţiune. Este de neconceput faptul că aceşti oameni, cu prezenţa Jandarmeriei şi a Poliţiei, s-au situat deasupra legii. De aceea am sesizat Ministerul de Interne, să analizeze situaţia, în momentul de faţă existând pe rol un dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, care sper să se finalizeze cât mai repede” a declarat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita continuă, apreciind că „ceea ce s-a petrecut la Valea Uzului este un exemplu rău pentru societate, pentru că legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi” şi cei care au acţionat fără respectarea legii trebuie traşi la răspundere.

„Evenimentul din această perioadă, de la Băile Tuşnad – Universitatea de Vară – nu poate fi locul unor manifestări negative, ca cele din 8 iulie, deoarece la lucrările universităţii participă personalităţi politice, diplomaţi din mai multe ţări şi îngăduirea unor manifestări, care nu-şi au locul, ar dăuna imaginii statului român. Legea trebuie să fie mai presus de toate şi toate organele statului trebuie să intervină pentru ca aceşti oameni, care doresc să facă circ, să apară în presă, care instigă la ură şi nu ţin cont de lege, să fie opriţi. Eu sper ca de data aceasta, cel puţin acum, dacă la 8 iulie nu a fost posibil, Jandarmeria Română să intervină şi cei care nu sunt invitaţi să participe la acest eveniment să fie opriţi în a genera escaladarea situaţiei de la Valea Uzului”, a adăugat Borboly Csaba.

În comunicatul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, remis presei, se menţionează că Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad nu este un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Harghita, ci de o fundaţie, motiv pentru care se face apel la Ministerul de Interne „ca forţele de ordine să facă tot posibilul pentru a nu denatura caracterul universităţii şi astfel să nu mai punem gaz pe foc, aşa cum s-a întâmplat pe 8 iulie”.

Şi dacă la ediţiile precedente ale Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad oricine dorea putea să participe la dezbateri şi la tradiţionalul discurs de sâmbătă al premierului Ungariei Viktor Orbán, anul acesta organizatorii au anunţat că accesul va fi permis exclusiv celor care se înregistrează pe site-ul evenimentului, cel mai probabil pentru a evita potenţialele evenimente nedorite precum cel de anul trecut, când Mihai Tîrnoveanu, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului – iniţiator şi al evenimentelor de la Valea Uzului din data de 8 iulie 2023 – a ajuns în ultima zi la Tusványos, la discursul prim-ministrului Orbán cu un banner inscripţionat „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, făcând referire la motto-ul ediţiei de anul trecut a Universităţii „Tusványos”: „Unele lucruri sunt eterne”. Mihai Tîrnoveanu a fost scos din  campusul provizoriu de la Băile Tuşnad de către forţele de ordine, în huiduielile celor prezenţi.

Preşedintele Asociaţiei Calea Neamului a anunţat recent că va participa şi anul acesta la discursul premierului Viktor Orbán, chiar dacă este nevoie să se înregistreze, îndemnându-i şi pe alţi susţinători să o facă.

„Sâmbăta asta la Băile Tuşnad avem nevoie de braţe româneşti, să ţinem în faţa lui Viktor Orbán bannerul acesta drept şi Tricolorul ridicat spre cer, fără să ne fie smuls din mâini sau călcat în picioare! Anul trecut am fost doi oameni cu «Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!» Am fost huiduiţi, îmbrânciţi, înjuraţi. Am tăcut, nu am răspuns în niciun fel. Am fost jigniţi şi comparaţi cu nişte drogaţi de premierul Ungariei, Viktor Orbán, în timp ce Lászlo Tőkés râdea de la tribună. Am tăcut, nu am ripostat în niciun fel”, a amintit Mihai Tîrnoveanu.

El i-a asigurat pe organizatorii şi pe participanţii la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad că nu vor răspunde nici în acest an niciunei provocări şi că vor fi paşnici.

„Sâmbătă, la 09:30 dimineaţa ne întâlnim cu toţii la Biserica Ortodoxă din staţiune. De acolo pornim spre locul unde Viktor Orbán îşi va tine discursul. Organizatorii Universităţii de Vară prevăd în regulamentul de participare completarea unui formular de preînscriere (https://www.tusvanyos.ro/registration, înscrierea şi accesul propriu zis făcându-se la punctele de control pe baza buletinului de identitate al celor care au completat în prealabil formularul. Câţiva dintre noi l-am completat deja. Completaţi-l şi voi. Ideea nu este să ne certăm cu «portarii» de la punctele de control, ci să intram în incinta campusului, pentru a-i readuce aminte lui Viktor Orban în ce ţară se află. (…) Transmitem tuturor că participarea noastră de sâmbătă nu va presupune niciun fel de violenţă verbală, cu atât mai puţin fizică. Nu vom răspunde la nicio provocare, vom fi exclusiv paşnici, impunând acest regulament intern al nostru tuturor celor care ne vor însoţi. Transmitem în acelaşi timp organizatorilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad că este mult mai bine să nu încerce să ne oprească să intram în incintă, să nu facă din punctele de control vămi de tip non Schengen sau să pună borne la graniţă. Lăsaţi lucrurile să se desfăşoare civilizat, normal”, a scris dr. Mihai Tîrnoveanu pe o reţea de socializare.

La rândul său, şi Dan Grăjdeanu – liderul organizaţiei caritabile „Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă” – i-a îndemnat pe susţinători să se înregistreze, pentru a putea intra la dezbaterea la care vor participa, în formula consacrată, premierul Ungariei Viktor Orbán, alături de Németh Zsolt – preşedintele Comisiei de Politică externă a Parlamentului Ungariei şi de Tőkés László – preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

„De anul acesta trebuie să ne înscriem pe un formular, lucru pe care atât eu, cât şi Mihai Tîrnoveanu şi câţiva dintre apropiaţii noştri l-am făcut, şi vom intra la eveniment. Cei care doriţi, puteţi să o faceţi pe link-ul postat pe pagina noastră, pe care vă puteţi înscrie cu uşurinţă; este facil. Cei care vă veţi înscrie, veţi participa odată cu noi la manifestare; cei care nu vă veţi înscrie veţi rămâne de jur-împrejurul incintei, fluturând Tricolorul, ca să se vadă că Viktor Orbán este înconjurat de români patrioţi, care îi transmit că Transilvania este România”, a declarat Dan Grăjdeanu, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Premierul Ungariei a ajuns la Băile Tuşnad miercuri, după ce în prealabil s-a întâlnit la Bucureşti, în cadrul unui prânz privat, cu omologul său român, Marcel Ciolacu, cei doi purtând „o conversaţie informală despre afaceri bilaterale şi europene”, potrivit şefului biroului de presă al premierului Ungariei transmisă către Agenţia ungară de presă MTI.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.