Opera Maghiară din Cluj-Napoca, din nou în ministagiune în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Timp Liber » Opera Maghiară din Cluj-Napoca, din nou în ministagiune în Miercurea-Ciuc
Opera Maghiară din Cluj-Napoca, din nou în ministagiune în Miercurea-Ciuc

Opera Maghiară din Cluj-Napoca, din nou în ministagiune în Miercurea-Ciuc

Artiştii Operei Maghiare din Cluj-Napoca vin din nou, la sfârşitul lunii septembrie, în ministagiune în judeţul Harghita pentru a prezenta la Miercurea-Ciuc mai multe spectacole de excepţie publicului din zonă, fiind asigurată titrare în limba română pentru cei care nu cunosc maghiara.

„Mă bucur că putem anunţa din nou săptămâna operei maghiare la Miercurea-Ciuc, un festival, o săptămâna a muzicii clasice care deja a căpătat tradiţie. Deja putem să organizăm fără nicio restricţie, fără pandemie, fără alte evenimente care să limiteze accesul la aceste spectacole, unde muzica de calitate ocupă primul loc. Este important pentru noi ca, în afara muzicii pop şi a festivalului de muzică pop, să avem săptămâni ale muzicilor de nişă, dar de calitate, de jazz, de muzică veche şi de operă, lucru care îi încântă pe melomani. Această săptămână a muzicii clasice nu este doar pentru cei din Miercurea-Ciuc, pentru că din toate cele trei judeţe din zonă vin foarte mulţi melomani, deoarece avem în casa de cultură o infrastructură care este unică pentru această regiune şi poate să primească spectacole de operă cu anvergura şi producţia necesară. Vorbim despre opera maghiară, dar care nu este adresată doar comunităţii maghiare. Începem cu o proiecţie simfonică a muzicii rock. Foarte multe piese importante din repertoriul rock vor fi prezentate în format simfonic, dar după aceea fiecare spectacol al operei maghiare va fi şi titrat în limba română, mai ales că infrastructura ne permite”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

La rândul său, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szép Gyula, a afirmat că artiştii instituţiei se vor deplasa pentru a treia oară la Miercurea-Ciuc în ultimii cinci ani şi sunt primiţi de fiecare dată cu drag de publicul din zonă.

„Venim fiindcă suntem primiţi cu drag. Şi publicul şi consiliul local asigură deficitul care în cazul unei opere este obligatoriu, pentru că dacă nu ar fi sprijin din partea lor ar trebui să vindem biletele la 500 de lei ca să fie rentabil. Este şi obligaţia noastră morală a operei maghiare, fiind singura instituţie profesionistă muzicală maghiară din România, dar şi singura minoritară din lume. Este şi obligaţia noastră să venim şi în alte locuri unde sunt comunităţi maghiare mai mari şi nu numai maghiare, pentru că muzica este universală, însă în această zonă numai Miercurea-Ciuc are condiţii pentru operă. Pentru operă cu 150 de artişti pe scenă şi în fosă trebuiesc nişte condiţii care din păcate în alte oraşe încă nu sunt. De aceea am ales Miercurea-Ciuc. Aici avem şi ospitalitatea consiliului local şi a casei de cultură, precum şi condiţiile şi ne-am dat seama cu prilejul ultimelor două ediţii că şi publicul ne doreşte”, a spus Szép Gyula.

Acesta a precizat că spectacolele au fost incluse în programul ministagiunii astfel încât acesta să fie unul variat şi să fie pe placul tuturor.

„Primul spectacolul va fi cu muzică rock prelucrată în condiţii simfonice, deci cu orchestră de 50 de persoane, instrumentişti, plus un cor cu aproximativ 30 de corişti şi solişti bineînţeles. Prelucrări de rock din tinereţea mea, aproape de anii ’60, ’70, ’80, ceea ce este foarte plăcut nu numai pentru tineret, ci şi pentru orice vârstă. Şi anul trecut am văzut la concertul de rock că majoritatea celor din public aveau părul ca al meu, alb. Al doilea spectacol este un singspiel maghiar, János Vitéz. Am ales acest spectacol pentru că este foarte popular, este după poemul lui Petőfi Sándor şi este şi o muzică foarte frumoasă. Şi acest titlu merge foarte bine şi pentru tineret, dar şi pentru vârstnici. După aceea, ca în fiecare an, am ales o operetă mare din repertoriul internaţional, Prinţesa circului, chiar dacă autorul este Kálmán Imre, dar aceste operete nu s-au scris în limba maghiară, iar opera mare va fi Hunyadi László. În afară de concertul de rock, fiecare spectacol va fi titrat în limba română, cu titraj digital. Şi la Cluj este aşa, deci aducem ca şi acasă. Şi în Cluj avem un public foarte numeros de naţionalitate română şi este o normalitate”, a mai spus Szép Gyula.

Spectacolele din cadrul ministagiunii Operei Maghiare din Cluj-Napoca vor avea loc în clădirea Casei Artelor (fosta Casă de cultură a sindicatelor) din Miercurea-Ciuc, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.