Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borboly Csaba, despre SJU Harghita: „Acest spital va deveni şi un fel de spital universitar” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Sănătate » Borboly Csaba, despre SJU Harghita: „Acest spital va deveni şi un fel de spital universitar”
Borboly Csaba, despre SJU Harghita: „Acest spital va deveni şi un fel de spital universitar”

Borboly Csaba, despre SJU Harghita: „Acest spital va deveni şi un fel de spital universitar”

Construirea secţiilor de Boli Infecţioase şi Pneumologie lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, extinderea UPU, prin prelungirea cu un nou corp a secţiei de Urgenţe, înfiinţarea Departamentului de Cercetare în cadrul SJU şi construirea unei noi clădiri pentru Psihiatrie sunt doar câteva dintre obiectivele care se doresc îndeplinite pe termen mediu şi lung, cu fonduri guvernamentale şi europene, a anunţat într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba

 „Dorim să construim două noi secţii, în spatele spitalului – Infecţioase şi Pneumologie, pe care să le mutăm de la Şumuleu. Prin fonduri europene dorim să extindem spaţiul pentru UPU şi vom construi un spaţiu care va fi foarte confortabil pentru secţia de urgenţă – va fi o extensie, un nou corp de clădire, pe care iarăşi trebuie să-l construim. Totodată, am început demersurile ca în spate, unde este termoficarea, clădirea respectivă să fie consolidată şi acolo să încercăm să supraetajăm şi să legăm cu corpul spitalului cu o pasarelă, şi să mutăm celelalte secţii care sunt în oraş. În viitorul mai îndepărtat va trebui să construim încă o clădire pentru Psihiatrie. (…) În Planul Urbanistic Zonal (PUZ) am găsit locaţia pentru heliport – pe care îl vom construi cu fonduri europene”, a declarat preşedintele CJ Harghita.

Potrivit acestuia, tot cu finanţare europeană ar urma ca Ambulatoriul de la parterul spitalului să fie mutat în sediul Policlinicii şi mai bine echipat, iar în locul ocupat de acesta în prezent, la parterul spitalului, se vor amenaja locuri pentru „spitalizarea de o zi”. Având în vedere că unul dintre obiective este ca SJU să ajungă Spital Clinic Judeţean de Urgenţă, este nevoie şi de un laborator propriu performant.

„Anul 2018 va fi anul cel mai important pentru spital. Am reuşit să avem un consens cu primăria şi să avem şi terenul pentru heliport. (…) Cumva, acest spital va deveni şi un fel de spital universitar şi preconizăm că în acest fel vom reuşi să oferim servicii de calitate. Avem obiective ambiţioase, dar cred că realizabile”, a precizat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a mai spus că aşteaptă „ajutor, contribuţie” de la Guvern, cu atât mai mult cu cât sunt şapte ani de când SJU nu a primit bani de la Bucureşti, faţă de alte judeţe, „care au primit din belşug”.

„Am spus de mai multe ori şi aş dori să accentuez: ultima dată când SJ a primit sume pentru investiţii a fost atunci când UDMR a fost la guvernare, acum 7 ani. Deci, dl Ritli era ministru, atunci am primit 6 milioane de lei, de atunci nu am primit nici un ban, faţă de alte judeţe care au primit din belşug bani guvernamentali pentru corpuri de clădiri, pentru supraetajări, construcţii noi şi eu cred că, da, e nevoie de ajutorul politicienilor noştri, pentru că nu e bine, şi noi plătim impozit şi oamenii din Harghita ar trebui să primească sume din partea Guvernului pentru investiţii, dezvoltare, nu numai pentru echipament. (…) Ar trebui să schimbăm această abordare şi trebuie să facem lobby”, a arătat Borboly. Iar senatorul Tánczos Barna, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că va susţine importanţa investiţiilor la SJU din Miercurea Ciuc, la întâlnirile pe care le va avea cu miniştrii responsabili.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele CJ Harghita a semnat decizia de numire în funcţia de director economic al SJU, pentru o perioadă de şase luni, a dlui László Botond.

„Am activat în sectorul privat, per total am 20 ani de vechime în domeniul economic, am lucrat şi la Administraţia Financiară, am fost inspector (…) Mă simt onorat să fac parte din Comitetul Director al SJU din Miercurea Ciuc. (…) Am o anumită tangenţă cu domeniul, şi soţia mea lucrează în cadrul spitalului, este şef de secţie. În viitor încerc să-mi aduc contribuţia la buna funcţionare a spitalului şi în cadrul întâlnirilor viitoare să pot să vin cu rezultate”, a declarat László Botond.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.