Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Pompierilor din România, marcată printr-o serie de evenimente la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Pompierilor din România, marcată printr-o serie de evenimente la Miercurea Ciuc
Ziua Pompierilor din România, marcată printr-o serie de evenimente la Miercurea Ciuc

Ziua Pompierilor din România, marcată printr-o serie de evenimente la Miercurea Ciuc

Paradă militară, prezentarea tehnicii de intervenţie sau vernisajul expoziţiei de imagini foto din istoria pompierilor harghiteni: „50 de ani în 100 de momente”

Ziua Pompierilor din România – 13 septembrie – a fost sărbătorită, ieri, în municipiul Miercurea Ciuc printr-o serie de activităţi menite să ateste dubla aniversare din acest an: împlinirea a 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi 50 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri Militari al judeţului Harghita. Manifestările, organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, au avut loc pe platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiul reşedinţă de judeţ.

Astfel, în cadrul unui ceremonial militar şi religios, după intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, au fost prezentate mesajele de felicitare transmise salvatorilor harghiteni de Ziua Pompierilor din România.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, i-a felicitat, în cuvântul său, pe pompieri şi i-a asigurat că „populaţia harghiteană are încredere deplină în dvs. şi că prin curajul şi profesionalismul de care aţi dat şi daţi dovadă sunteţi cea mai importantă armă a Ministerului Afacerilor Interne”. „Doresc să vă transmit astăzi, în Anul Centenar, aprecierea mea pentru munca pe care o depuneţi şi pentru devotamentul cu care vă îndepliniţi misiunile. Vreau să vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi, zi de zi, atunci când noi toţi ceilalţi ne odihnim, ştiind că existaţi. Societatea este conştientă că există o structură care 24 de ore din 24 veghează şi că orice necaz ar apărea, aceasta ar interveni negreşit. (…) Dincolo de toate misiunile duse la îndeplinire cu succes, de eforturile permanente pe care le faceţi fiecare dintre dumneavoastră, de rapiditatea cu care răspundeţi provocărilor, rămân vieţile şi bunurile salvate, dar nu în ultimul rând imaginea instituţiei pe care o reprezentaţi”, le-a transmis prefectul pompierilor.

Cu această ocazie, Jean-Andrei Adrian a recompensat cu diplome aniversare, în Anul Centenarului Marii Uniri, pompierii harghiteni „pentru merite deosebite şi pentru devotamentul de care au dat dovadă în misiunile pe care le-au îndeplinit cu succes”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita (CJ), Borboly Csaba, i-a felicitat pe pompierii militari şi voluntari. Acesta a punctat că şi anul acesta a fost unul atipic, plin cu evenimente nedorite, inundaţii, unde au intervenit pompierii. „De aceea cred că activitatea pe care o desfăşuraţi este de o importanţă majoră – şi aici cred că trebuie să venim noi, cu toţii, cu susţinere, trebuie să venim cu soluţii la problemele pe care le întâmpinaţi”, a spus, printre altele, Borboly Csaba.

În cadrul ceremonialului, preotul Teodor Bijec a transmis binecuvântarea şi mesajul Preasfinţitului Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

La zi de sărbătoare, inspectorul şef al ISU „Oltul”, col. Stelian Cimpoeşu, a asigurat cetăţenii că pompierii harghiteni vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor. „Suntem pregătiţi, suntem dotaţi, suntem gata să intervenim pentru orice problemă, pentru orice incident. (…) Puteţi să aveţi încredere maximă că ne vom face datoria”, a spus col. Stelian Cimpoeşu.

Cu această ocazie a avut loc un moment festiv în cadrul căruia au fost înaintaţi în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad un ofiţer şi 5 subofiţeri din cadrul ISU, care s-au distins „prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită”. De asemenea, au fost decernate diplome de excelenţă şi plachete aniversare unor cadre militare cu activitate meritorie în gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a inspectoratului, dar şi diplome de onoare unor oficialităţi judeţene.

Ceremonialul s-a încheiat cu cel mai aşteptat moment de către cei prezenţi: parada militară a efectivelor şi tehnicii de intervenţie specifică structurilor profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă. Au defilat prin faţa asistenţei, în sunete de fanfară, echipaje ale ISU „Oltul” al judeţului Harghita, dar şi ale unor servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Harghita, precum şi voluntarii din cadrul programului „Salvator din Pasiune”. Printre autospecialele de intervenţie s-a aflat şi un Trabant decapotabil transformat în maşină de intervenţie, dar şi un atelaj tras de doi cai, la fel folosit pentru stingerea de incendii.

După parada de pe platou, autospecialele pentru intervenţii în situaţii de urgenţă au făcut un tur al oraşului, după care s-au întors.

Pe parcursul zilei de ieri, doritorii au putut vedea pe platoul din centrul municipiului o parte din tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, spre bucuria celor mici şi nu numai, care au şi urcat în autospeciale. De asemenea, cei care au dorit, au beneficiat şi de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă.

Cu prilejul aniversării celor 50 de ani de existenţă a Grupului de Pompieri Militari al judeţului Harghita, tot pe platou a avut loc vernisajul expoziţiei de imagini foto din istoria pompierilor harghiteni: „50 de ani în 100 de momente”.

∗∗∗

Ieri a fost cinstită şi memoria salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului. Au avut loc ceremoniale de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sándor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti, şi la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernes Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

De ce este 13 septembrie Ziua Pompierilor din România? „Această dată nu reprezintă ziua de naştere a armei (primele unităţi de pompieri militari fiind înfiinţate la alte date: în 1835 la Iaşi, respectiv 1845 în Bucureşti), ci ziua de botez! Un botez de foc… un botez însângerat, care ne reaminteşte de glorioasele fapte de armă săvârşite de pompierii militari care au luptat în memorabila zi de 13 septembrie, pe Dealul Spirii, pentru idealurile Revoluţiei Române de la 1848”. (Şt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.