Blocaj în chestiunea amenajării unui centru de criză | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 iunie 2022
Home » Societate » Blocaj în chestiunea amenajării unui centru de criză
Blocaj în chestiunea amenajării unui centru de criză

Blocaj în chestiunea amenajării unui centru de criză

  • Persoanele afectate în urma incendiului violent izbucnit în urmă cu peste un an în cartierul Şumuleu-Ciuc al municipiului reşedinţă de judeţ vor fi sprijinite de primărie în ceea ce priveşte găsirea unei locuinţe până la sfârşitul lunii aprilie

Aproape 100 de persoane care mai sunt cazate încă în Sala Sporturilor din municipiul Miercurea-Ciuc, după ce un incendiu violent izbucnit în cartierul Şumuleu-Ciuc le-a distrus la începutul anului trecut locuinţele, vor fi sprijinite de primărie în ceea ce priveşte găsirea unei locuinţe până la sfârşitul lunii aprilie, având în vedere faptul că procedurile pentru amenajarea unui centru de criză pentru acestea la marginea oraşului au fost suspendate.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat presei că a fost suspendată orice activitate legată de amenajarea centrului de criză, deoarece au fost mai multe procese intentate de către antreprenori din partea de vest a oraşului, prin care aceştia au pus la îndoială justeţea creării unui astfel de centru în zona respectivă. Dezvoltarea centrului a fost suspendată, în urma unei decizii a instanţei, până la finalizarea acestor procese. „Noi am luat act de această decizie şi, din momentul acesta, trebuie să mergem cu o altă strategie, pentru că este nevoie de aşa ceva”, a afirmat Korodi Attila, care a precizat că în mod normal, în cea de-a doua parte a lunii aprilie, trebuia ca familiile încă rămase în Sala Sporturilor să fie orientate către centrul de criză, pentru un an de zile.

„Am luat decizia ca toate programele educaţionale pentru adulţi, pentru copii, să fie continuate în Sala Sporturilor, dar ca facilitate locativă, cu finalul lunii aprilie activitatea să fie închisă. Nu lăsăm nicio familie fără susţinere, fără un sprijin din partea noastră, dar un an şi patru luni de zile noi am investit foarte mult ca familiile care sunt acolo să fie capabile să stea pe picioarele lor în viaţă. Din fericire, foarte mulţi bărbaţi au deja locuri de muncă, au venituri constante”, a spus Korodi Attila.

Edilul a menţionat că ultima oară când a fost în Ungaria a aflat că o mare firmă de construcţii aşteaptă muncitori pe termen lung, din rândul membrilor comunităţii care se află în Sala Sporturilor, oferind salarii bune. Potrivit afirmaţiilor sale, se continuă permanent programul privind facilitarea de locuri de muncă corect şi bine plătite pentru această comunitate, deoarece se doreşte ca persoanele respective să fie capabile să îşi închirieze un apartament, să aibă o locuinţă şi să ajungă în situaţia din care au ieşit.

Korodi Attila a mai spus că s-a decis, totodată, organizarea de discuţii cu fiecare familie care este găzduită în sala sporturilor şi probabil mai multe dintre acestea îşi vor găsi soluţii care presupun o chirie, respectiv preluarea unei locuinţe în oraş sau în apropiere, urmând ca celor care nu au această capacitate să li se recomande să apeleze şi la rude. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a adăugat că oamenii trebuie să înţeleagă că în prezent fiecare familie trebuie văzută şi separat, pentru că nu există soluţii care să vizeze 91 de persoane şi nici nu este bine, pentru că fiecare familie are o identitate specială, aparte şi trebuie să fie mentorată separat. Korodi Attila a arătat că pot fi deja închiriate două locuinţe sociale, încă sunt la dispoziţie locuri de muncă, se facilitează discuţii pentru chirie, fiind familii care au reuşit să îşi însuşească un stil de viaţă la care nu au avut acces înainte.

La sfârşitul săptămânii trecute, în Sala Sporturilor din Miercurea-Ciuc mai erau 91 de persoane, din 22 de familii şi este de aşteptat ca numărul acestora să scadă, având în vedere faptul că unele ar putea pleca deja spre alte locaţii.

În luna ianuarie a anului trecut, un incendiu puternic a afectat serios 20 de case de lemn din cartierul Şumuleu-Ciuc, aproximativ 260 de persoane fiind cazate atunci în sala sporturilor din municipiul reşedinţă de judeţ.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.