Biserică de secol XIII intră în reabilitare cu fonduri Regio | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Cultură » Biserică de secol XIII intră în reabilitare cu fonduri Regio
Biserică de secol XIII intră în reabilitare cu fonduri Regio

Biserică de secol XIII intră în reabilitare cu fonduri Regio

Portofoliul de obiective istorice şi culturale al Regiunii Centru, care se vor deschide turiştilor şi se vor putea vizita în condiţii de siguranţă, s-a mai îmbogăţit cu un nou reper pe harta atracţiilor: Biserica reformată din Rugăneşti-Harghita va continua, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat în 2014.

Proiectul „Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna Şimoneşti, satul Rugăneşti” din judeţul Harghita este cel de-al 18-lea contract de finanţare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiţii 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 2,84 milioane de lei, din care 2,73 milioane de lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar diferenţa dintre cele două sume reprezintă co-finanţarea ce va fi asigurată de către beneficiar.

Biserica din Rugăneşti, declarată monument istoric, este una dintre cele mai vechi lăcaşuri religioase din judeţul Harghita, fiind construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuală şi-a dobândit-o prin renovările şi construcţiile din secolele XVIII şi XIX. Partea cea mai veche a bisericii este partea vestică a navei, construită în stil românesc târziu. În secolul al XV-lea i s-a adăugat sanctuarul cu ferestre cu ogive, construit în stil gotic, iar bolta bisericii, ce datează din 1983, este făcută din lemn.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.