Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Bilanţ al noii administraţii din municipiul de pe Mureşul Superior la un an de la preluarea mandatului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate »
Topliţa:
Bilanţ al noii administraţii din municipiul de pe Mureşul Superior la un an de la preluarea mandatului
<h5><i>Topliţa:</i></h5> Bilanţ al noii administraţii din municipiul de pe Mureşul Superior la un an de la preluarea mandatului

Topliţa:
Bilanţ al noii administraţii din municipiul de pe Mureşul Superior la un an de la preluarea mandatului

După un an de activitate, am stat de vorbă cu Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa, şi cu Ciprian Rugină, administratorul public al localităţii, despre lucrurile realizate în această perioadă, dar şi despre stadiul celor care s-au dorit a fi făcute, dar din diferite motive s-au amânat.

În continuare, vom trece în revistă principalele proiecte în funcţie de sursa de finanţare şi vom începe cu cele realizate din fonduri europene.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de către conducerea Primăriei, din cele nouă proiecte aflate în lucru, şase au fost demarate în anii anteriori, iar în cazul altor trei procedura a început în 2021.

Dintre cele anterioare, s-a finalizat proiectul care prevede îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi reducerea birocraţiei pentru topliţeni. Este un proiect început în 2018, a cărui valoare s-a ridicat la peste 2,6 milioane de lei.

Patru proiecte, începute tot în 2018 (este anul în care au fost demarate procedurile, nu neapărat şi începerea lucrărilor propriu-zise), se află în faza de implementare. Este vorba despre reabilitarea, modernizarea şi extinderea a două corpuri de clădire ale Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, o investiţie de peste 7,6 milioane de lei.

Construirea sălilor de sport de la Şcolile Gimnaziale „Sf. Ilie” şi „Andrei Şaguna”, precum şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii este un alt proiect aflat în implementare.

Peste 10 milioane de lei sunt prevăzuţi pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului spitalului, un proiect depus tot în 2018 şi început în acest an.

Depus acum 3 ani şi început anul trecut, în implementare se află şi Creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Topliţa. Este un proiect de aproximativ 8 milioane de lei, în cadrul căruia se doreşte schimbarea aparatelor de iluminat de la 1.222 de stâlpi, precum şi extinderea reţelei de iluminat pe strada Mesteacănului.

În ceea ce priveşte proiectele demarate în acest an, Dezvoltarea măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei în municipiul Topliţa, în valoare de 414.000 lei, se află în faza de contractare. Iar în curs de depunere se află un proiect care priveşte sănătatea şi altul învăţământul: Creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale, respectiv Îmbunătăţirea accesului la educaţia informală a copiilor din comunităţile dezavantajate.

S-au întocmit proiectele pentru o grădiniţă nouă, în cartierul Cerbului, şi un bloc de locuinţe în cartierul Sportivilor. În cursul acestui an se vor depune documentaţiile pentru finanţare din fonduri guvernamentale sau europene.

Din bugetul local

Din fondurile proprii se urmăreşte, în principal, infrastructura (atât cea de străzi, trotuare, cât şi partea de canalizare-apă), dar şi o serie de lucrări ce au în vedere creşterea eficienţei energetice. De asemenea, se are în vedere şi o investiţie care, probabil, va stârni discuţii în spaţiul public.

În acest an a început partea de documentare (studii de fezabilitate sau proiecte tehnice) pentru şase proiecte, printre acestea aflându-se reabilitarea termică a 10 blocuri, amenajarea unei piste de biciclete sau a staţiei de pompare pe strada Stejarului.

În acest an, precizează Primăria municipiului Topliţa, s-au finalizat o serie de lucrări de infrastructură.

Este vorba de reparaţiile la zidul de sprijin pe pârâul Bârsanului, reparaţii la podurile de pe străzile Pădureni, 1 Decembrie, Zăpode şi Făgetului, reparaţiile şi înlocuirea reţelei de apă şi canalizare pe strada Viorelelor. De asemenea, au fost finalizate lucrări de reparaţii pe trei străzi din municipiu (Albinelor, 1 Decembrie, Garoafelor).

Au fost efectuate lucrări de amenajare a şanţurilor din beton pe strada Ştefan cel Mare pe o lungime de 1.160 metri, urmând ca până la sfârşitul acestui an să se finalizeze o altă porţiune de aproximativ 100 de metri.

În acelaşi timp, în curs de execuţie se află lucrări de modernizare pe strada Nicolae Bălcescu, unde se vor amenaja şi două parcări. De altfel, în fiecare cartier se identifică suprafeţele incluse sau eligibile pentru a fi incluse în Domeniul spaţiilor verzi, dar şi spaţiile pentru parcări.

La fel, reabilitarea străzii Călimani se află în curs de execuţie, până în prezent fiind făcute proiectarea şi amenajarea şanţurilor.

În curs de execuţie se află şi lucrările de schimbare a destinaţiei centralei termice de pe strada Cerbului în locuinţe de serviciu.

Referitor la infrastructura rutieră, spuneau cei doi interlocutori, în prezent se efectuează lucrări de asfaltare şi plombare pe străzile municipiului Toplita.

Pentru diferite lucrări de întreţinere, atât pe timp de vară, cât şi de iarnă (deszăpezire), Primăria municipiului Topliţa a achiziţionat în acest an un tractor prevăzut cu o serie de accesorii: încărcător frontal, tocător de vegetaţie, lamă şi sărăriţă pentru deszăpezire, perie maturat stradal.

Recent, s-a înlocuit podul pietonal care traversează pârâul Valea Topliţei şi care face legătura între Bulevardul Nicolae Bălcescu şi cartierul Izvoarelor.

Reprezentanţii Primăriei municipiului Topliţa au mai precizat că în acest an au fost efectuate lucrări de extindere a reţelei de apă-canal pe strada Carpaţi şi că au fost urgentate procedurile de obţinere a avizelor și autorizărilor pentru începerea lucrărilor la reţeaua de gaz, în momentul de faţă lucrându-se la organizarea de şantier.

Aproximativ 80.000 de euro pentru două toalete

Ciprian Rugină, administratorul public al municipiului Topliţa, preciza că o problemă cu care se confruntă oraşul este lipsa unei toalete publice în zona centrală. Din acest motiv, a fost achiziţionată una, dar care a fost refuzată şi returnată din diferite motive.

Astfel, acum se află în curs de licitaţie achiziţionarea a două toalete smart (cu auto-curăţare), din care una pentru persoane cu dizabilităţi.

L-am întrebat pe Ciprian Rugină dacă preţul de 400.000 de lei (care e echivalentul a două apartamente) pentru amenajarea a două toalete, fiind ele chiar şi smart, nu ar putea stârni nemulţumirea locuitorilor. Acesta explica faptul că decizia de a face această investiţie a avut la bază două aspecte: „1. De foarte mulţi ani, cetăţenii au ridicat problema absenţei unei toalete publice în municipiul Topliţa. 2. Construcţia unei toalete publice, punerea în funcţiune a utilităţilor şi dotărilor necesare ajungea aproximativ la valoarea unei toalete ecologice automate. Dacă luăm în calcul că pentru două toalete clasice avem nevoie de cel puţin două persoane pentru întreţinerea/supravegherea celor două, cheltuielile în acest caz vor fi destul de mari”.

Programe naţionale

În 2018, prin PNDL 2 au demarat lucrările de reabilitare, înlocuire şi extindere a magistralei de canalizare pe strada Ştefan cel Mare, până la staţia de epurare. În prezent, aceasta a ajuns la un stadiu de realizare de 80%.

De asemenea, de la Compania Naţională de Investiţii se aşteaptă răspuns pentru 12 proiecte, unele depuse recent, altele în anii anteriori şi aflate în diferite stadii de analiză.

***

Într-un material viitor vom vedea ce s-a întâmplat cu o serie de obiective despre care am vorbit în acest an în cadrul interviului realizat cu Ciprian Rugină imediat după aprobarea bugetului local. Este vorba de programul O şcoală, un laborator, despre înfiinţarea Consiliului Local al Elevilor şi despre amenajarea Clubului pentru toate vârstele.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.