Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Batalionul 24 Vânători de Munte a împlinit 80 de ani de activitate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Batalionul 24 Vânători de Munte a împlinit 80 de ani de activitate
Batalionul 24 Vânători de Munte a împlinit 80 de ani de activitate

Batalionul 24 Vânători de Munte a împlinit 80 de ani de activitate

  • Cu această ocazie, la sediul unităţii militare de la Subpădure au avut loc o serie de activităţi care au marcat cele opt decenii
  • General-maior (rtg.) Crăciun Leucea: „Batalionul 24 Vânători de Munte se constituie în fortul şi contrafortul naşterii Brigăzii 61 Vânători de Munte”

În 1939, Germania hitleristă intrase în Austria, Cehoslovacia, Polonia, Belgia, Olanda şi Franţa, cu Italia, condusă de Mussolini, ocupase Albania, iar Rusia stalinistă pătrunse în Finlanda şi parte din Polonia de Est. În aceste condiţii, în ziua de 31 ianuarie 1940, Marele Stat Major emitea Ordinul 20.571 prin care se înfiinţau 8 batalioane de vânători de munte. Printre acestea s-a aflat şi Batalionul 24 Vânători de Munte, care făcea parte din cadrul Brigăzii Mixte 1 Munte, procesul de formare fiind încheiat pe data de 5 martie 1940, atunci când comandantul de batalion lt. col. Marinescu Ştefan emitea primul ordin de zi pe unitate.

Cu ocazia împlinirii a opt decenii de existenţă, ieri, la unitatea militară din Miercurea Ciuc au avut loc o serie de manifestări, la acestea fiind invitaţi şi foşti militari care de-a lungul anilor au activat în cadrul batalionului sau în cadrul Brigăzii 61 VM.

Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” au prezentat onorul şefului Direcţiei Operaţii din Statul Major al Apărării, general de brigadă Ciprian Marin, după care, în mod tradiţional, un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios.

Generalul de brigadă Ciprian Marin a dat apoi citire mesajului şefului Statului Major al Apărării.

În cadrul discursului său, prefectul judeţului Harghita, Ion Proca, preciza că profesionalismul vânătorilor de munte este recunoscut la nivelul comunităţilor locale. „Aţi fost şi trebuie să rămâneţi implicaţi ori de câte ori vi s-a cerut sprijin în asigurarea măsurilor de protecţie a zonelor în care s-au produs sau există pericolul iminent de producere a unor evenimente deosebite, ce pun în pericol viaţa, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora.

(…) Consider drept foarte bună colaborarea pe care o aveţi cu toate instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, cu celelalte instituţii membre ale Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi, nu în ultimul rând, cu administraţia publică locală.

Activitatea dumneavoastră ca militari ai Armatei României, dar şi implicarea în societate şi-a pus amprenta asupra vieţii de zi cu zi a comunităţilor locale din judeţul Harghita, dar şi din judeţele Covasna şi Suceava.

Vă felicit pentru profesionalismul cu care v-aţi îndeplinit întotdeauna misiunile, în interesul şi în sprijinul cetăţenilor, al comunităţii şi al instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii”, spunea Ion Proca.

Generalul-maior (rtg.) Crăciun Leucea, comandant al Batalionului 24 Vânători de Munte între anii 1988-1992, mărturisea că momentul de ieri a fost „o aducere aminte a celor trăite şi pătimite de mine, bineînţeles, alături şi de bucuriile trăite împreună cu cei cu care am lucrat o perioadă, nu puţină, din viaţa mea”.

„Vreau să vă mărturisesc – continua acesta – că pe mine faptul că am fost comandantul acestei unităţi m-a onorat foarte mult. Cu Batalionul 24 Vânători de Munte am cucerit piscul care se cheamă Revoluţia Română Harghiteană 1989, decembrie. (…) Vreau să vă aduc şi dvs. în atenţie deviza care am avut-o atunci în mintea noastră: împreună pentru Harghita, aproape de harghiteni”.

În final, fostul comandant amintea faptul că „Batalionul 24 Vânători de Munte se constituie în fortul şi contrafortul naşterii Brigăzii 61 Vânători de Munte. Şi cu asta am spus tot ce putea fi mai relevant”.

Colonelul (rtg.) Gheorghe Suman a făcut o incursiune în trecut, amintind de momentul înfiinţării Batalionul 24 Vânători de Munte, dar a prezentat şi drumul de luptă al acestuia în cel de al Doilea Război Mondial.

În final, lt. col. Liviu Chende, comandantul Batalionul 24 Vânători de Munte, amintea faptul că în perioada 2008-2020 batalionul a selectat şi pregătit militari pentru a executa misiuni în Teatrul de Operaţii Afganistan, a participat la exerciţii de pregătire cu militari ai armatelor statelor membre NATO atât pe teritoriul naţional, cât şi în afara graniţelor.

În prezent, Batalionul 24 Vânători de Munte execută activităţi de menţinere şi dezvoltare a nivelului de pregătire pentru participarea, independent sau în cooperare cu alte structuri, la acţiuni cu caracter militar desfăşurate pe teritoriul naţional sau în afara acestuia. Totodată, batalionul este în măsură să participe cu efective în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale în situaţii de urgenţă.

Distincţii şi avansări în grad

Profitând de ocazia aniversării batalionului, ieri au fost acordate şi o serie de embleme şi diplome de merit, plachete aniversare şi s-au făcut două avansări în grad.

Gl. bg. Ciprian Marin le-a înmânat embleme de merit plt. adj. Dorin Tudose şi plt. adj. Boldizsar Gheorghe.

Gl. bg. Dr. Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, le-a înmânat diplome de excelenţă lt. Valeriu Miler, slt. Oana Handra, plt. maj. Leonte Suciu, plt. Gabriel Bote, cap. Adrian Teslovan şi p.c.c. Corina Iftime.

Lt. col. Liviu Chende a primit din partea gl. bg. Dr. Nicolae Tonu placheta cu însemnul heraldic al diviziei, iar din partea comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte, col. Florin Stan, placheta cu însemnul heraldic al brigăzii.

Au mai primit diplome de merit slt. Bobi Castelian Voica, plt. maj. Paul Anghel, sg. Mihai Găină, plt. Viorel Stoica, cap. Vasile Movilă şi cap. Peter Szabolcs.

Iar lt. col. Liviu Chende i-a avansat în grad pe frt. Barabás László şi pe soldatul Kecseti Szabolcs.

Plachete aniversare au fost acordate şi oficialităţilor, respectiv prefectului judeţului Ion Proca, episcopului Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, şi preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba.

Evenimentele de ieri prilejuite de aniversarea a 80 de ani de existenţă a Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”, s-au încheiat cu defilarea efectivelor şi a tehnicii de luptă ale batalionului şi cu prezentarea unui exerciţiu tactic.

Scurt istoric

Batalionul 24 Vânători de Munte a fost înfiinţat la 5 martie 1940, în cadrul Grupului 2 Vânători de Munte al Brigăzii 1 Mixte Munte „Maramureş”. A participat, începând cu 22 iunie 1941, în cadrul Corpului de Munte, la ofensiva declanşată pentru eliberarea Basarabiei, continuând acţiunile militare până la Peninsula Crimeea şi Sevastopol, unde în 1943 a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”. Batalionul a fost desfiinţat în 15 august 1947, fiind reînfiinţat după 22 de ani, începând cu 1 iulie 1969.

Pe timpul Revoluţiei Române din 1989, Batalionul 24 VM a fost alături de populaţia din zonă, asigurând ordinea şi liniştea în Garnizoana Miercurea Ciuc, iar în 1990 a deblocat două situaţii tensionate apărute la Poliţia Judeţeană şi la Penitenciar.

În anul 1991 a intrat în compunerea Brigăzii 61 VM şi pe 3 noiembrie 1995 a primit noul Drapel de Luptă şi acordarea denumirii onorifice „General Gheorghe Avramescu”.

(Arhivă foto)

LIVIU CÂMPEAN

∗∗∗

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.