Alegătorii din Miercurea Ciuc au votat pentru schimbare | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Politic » Alegătorii din Miercurea Ciuc au votat pentru schimbare
Alegătorii din Miercurea Ciuc au votat pentru schimbare
Foto: Mihály László

Alegătorii din Miercurea Ciuc au votat pentru schimbare

Deputatul Korodi Attila a câștigat detașat alegerile preliminare organizate de UDMR sâmbătă, pentru stabilirea candidatului la Primăria Miercurea Ciuc, obținând aproape 74% dintre voturile alegătorilor care s-au prezentat la urne. Contracandidatul său, primarul în funcție Ráduly Róbert Kálmán, aflat la al patrulea mandat în fruntea administrației municipale, și-a recunoscut înfrângerea.     

Peste 8.500 de persoane au participat, sâmbătă, la alegerile preliminare, menite să desemneze candidatul UDMR la Primăria Miercurea Ciuc. Primul dintre cei doi candidați care a votat sâmbătă, la câteva minute după deschiderea secțiilor de votare, a fost deputatul Korodi Attila, în vreme ce actualul primar și-a dat votul la scurt timp după prânz.

Conform rezultatelor finale ale scrutinului organizat de UDMR, la urne s-au prezentat 8.558 (22,9%) de alegători, din totalul de 37.370 de persoane cu drept de vot din municipiul Miercurea Ciuc.

Deputatul Korodi Attila a întrunit sufragiile unui procent de 73,56% dintre participanții, adjudecându-și 6.236 dintre voturile valabil exprimate, în vreme ce contracandidatul său a fost preferat de 2.241 (26,44%) de votanți. Se pare că participarea la scrutinul de sâmbătă a fost una record la prealegerile organizate în ultimele trei decenii.

„Este o zi extraordinară, aproape 74%, adică trei pătrimi din oraș, din cei care au venit la urne, au votat pentru  schimbare radicală, pentru o viziune nouă, care este necesară și mă bucur că alături de mine cu o echipă tânără, creativă, am reușit să dăm un nou impuls municipiului, am reușit să aducem o nouă abordare, pentru că noi proiectăm totul pe 10 ani, vorbim despre un deceniu în care fiecare, indiferent că vorbim de tineri, de bătrâni, de cei care au un business, o afacere, de cei care lucrează în societatea civilă, trebuie să-și găsească locul. Am reușit să deschidem societatea din Ciuc pentru o nouă perspectivă și sper să deschidem și instituțiile”, a declarat Korodi Attila, sâmbătă, la două ore după închiderea secțiilor de votare.

El a mulțumit tuturor celor care l-au votat, dar și echipei care l-a sprijinit și l-a susținut în a oferi orașului o nouă perspectivă.

„Participarea la prealegerile de astăzi, care, din ce am văzut, ca și pondere, ca număr de votanți este un record al ultimelor trei decenii, arată că era nevoie de o schimbare. Mulțumesc tuturor comunităților, maghiară, română și altor comunități care au mers la vot, pentru că până la urmă construim un oraș comun și sunt convins că fiecare comunitate poate să aducă valoare adăugată acestui oraș”, a continuat deputatul UDMR.

Korodi Attila i-a mulțumit primarului Ráduly pentru „infrastructura solidă” care s-a materializat în perioada mandatelor sale, pe care se va profila viitoarea dezvoltare a municipiului. „Pentru ceea ce proiectăm în viitor, dacă în iunie câștigăm alegerile mari, o să ne bazăm pe o instrastructură solidă, pregătită de primarul actual. Este foarte importantă, dar știu și că ceea ce vom pune noi în plus va fi foarte important pentru oraș. Mulțumesc pentru activitatea de până acum”, a afirmat deputatul UDMR.

Contracandidatul său, actualul primar Ráduly Róbert Kálmán, și-a recunoscut înfrângerea într-un videoclip postat, sâmbătă seara, pe o rețea de socializare.

„Am avut o zi plină astăzi la Miercurea Ciuc”, spunea edilul. „Mulțumesc tuturor și îndeosebi echipei care a fost alături de mine (în campania pentru prealegeri – n.a.) și echipei care mi-a fost alături în ultimii ani. Korodi Attila a primit o susținere mai mare și un număr mai mare de voturi și îl felicit pentru acest lucru. (…) Dar cel mai important este că deocamdată eu sunt încă primar și îmi voi face munca în continuare cu cinste și cu onoare, ca și până acum”, a declarat Ráduly.

În ceea ce privește lista consilierilor locali eligibili, rezultatul votului prefigurează un consiliu format din opt persoane de pe lista propusă de Korodi Attila (Ambrus Lilla, Sógor Enikő, Ábrahám Előd Lajos, Bors Béla, Szikszai Tamás, Bardócz László, András Hunor-Jenő și Kálmán Dénes), patru persoane recomandate de primarul în funcție (Tóflvi Éva, Szőke Domokos, Kirmájer Enikő și Füleki Zoltán-Ladislau) și un membru UDMR care nu se regăsește pe niciuna dintre listele candidaților la Primăria Miercurea Ciuc (Biró Albin).

Sistemul prealegerilor, practicat de UDMR, presupune participarea tuturor membrilor cu drept de vot ai comunităţii la scrutinul neoficial care are scopul de a testa preferințele alegătorilor, în vederea desemnării candidatului Uniunii la alegerile locale. La un astfel de scrutin, prezenţa la urne nu este condiţionată nici de statutul de membru al UDMR, nici de etnie, ci doar de calitatea de locuitor al oraşului. Candidatul care obţine majoritatea voturilor comunității la alegerile preliminare este desemnat candidatul UDMR la alegerile locale şi în principiu va deveni primarul municipiului Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.