Urşii îşi refac apariţia în zonele locuite de oameniBărbat din comuna Săcel, atacat de urs | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate »
Urşii îşi refac apariţia în zonele locuite de oameni
Bărbat din comuna Săcel, atacat de urs
<h5><i>Urşii îşi refac apariţia în zonele locuite de oameni</i></h5>Bărbat din comuna Săcel, atacat de urs

Urşii îşi refac apariţia în zonele locuite de oameni
Bărbat din comuna Săcel, atacat de urs

  • 70 de milioane de lei pentru instalarea de garduri electrice

Odată cu încălzirea vremii şi apropierea primăverii, urşii îşi refac apariţia în zonele locuite de oameni. Numai în ultimul sfârşit de săptămână au fost semnalate prezenţa unor urşi în trei localităţi. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita, un prim caz a fost semnalat, vineri, în zona Băile Szejke, Odorheiu Secuiesc. Apoi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un urs a fost văzut pe o stradă din localitatea Sărmaş, iar ieri a fost transmis un mesaj de avertizare RO-ALERT după ce a fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Şoimuşu Mic, comuna Săcel.

Din păcate, acest ultim caz s-a soldat şi cu o victimă. Bărbatul, un localnic din Şoimuşu Mic, a fost atacat de animal, la orele prânzului, în curtea sa, fiind transportat la spitalul din Odorheiu Secuiesc pentru îngrijiri medicale.

Într-o intervenţie live pe pagina de Facebook, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, spunea că bărbatul a fost muşcat de mâini şi picioare. Victima a reuşit să se salveze şi să intre în casă, unde a leşinat. În cele din urmă a fost transportat la spital.

„Problema principală este că acest urs a intrat în sat şi a fost în spatele curţii, aşadar în intravilan. Conform legislaţiei în vigoare, acest urs, cât mai repede, trebuie să fie extras prin împuşcare. Am discutat cu asociaţia de vânătoare care are contract cu primăria (…) că ar trebui să fie întocmită această decizie a primăriei prin care extragerea să poată fi făcută pentru că dacă acest urs a intrat în comună, o să mai intre şi o să mai atace oamenii.

Acesta este al doilea atac din acest an şi se pare că, deşi s-au luat nişte măsuri, rezultatele în teren încă nu se schimbă”, spunea Borboly Csaba, în intervenţia sa.

Acesta mai afirma că „nu este normal nicăieri în această Europă ca Directiva Habitat să pună viaţa oamenilor în pericol. (…) Scrie în articolele 14 şi 16 că viaţa şi sănătatea omului este primordială, numai că aici, la noi, în România, acest lucru nu se manifestă şi nu se pune în practică 100%. Avem bannerul afişat pe Palatul administrativ că mafia ursului nu ne lasă, nu avem posibilitatea să facem paşii necesari încât prevenţia să fie pe primul loc.

Chiar şi Ministerul Agriculturii a încheiat discuţiile legate de politica comună agrară şi niciun ban, nicio măsură nu a fost prevăzută acolo, în capitolele discutate, în privinţa prevenirii pagubelor, pregătirii gospodarilor împotriva atacurilor urşilor. În alte ţări ale Uniunii Europene, Ministerul Agriculturii, unde este o populaţie semnificativă de urşi, a solicitat şi a primit foarte mulţi bani ca să-şi pregătească, să finanţeze, să prevină, să instruiască, să informeze. Pentru că nu numai Ministerul Mediului este resort, ci şi Ministerul Agriculturii. Deja, la noi, în România, un picior este tăiat, aşadar Ministerul Agriculturii nu face nimic, chiar dacă ar trebui să facă, în această privinţă”.

***

Săptămâna trecută a fost aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru acest an. În cadrul acestuia, prin Programul privind protecţia speciilor de faună sălbatică, se prevăd 70 de milioane de lei pentru instalarea de echipamente şi/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace permise de lege destinate alungării sau împiedicării pătrunderii animalelor în interiorul culturilor sau aşezărilor. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.