Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bărbat de 31 de ani atacat de urs pe un deal, la limita dintre județele Harghita și Bacău | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Bărbat de 31 de ani atacat de urs pe un deal, la limita dintre județele Harghita și Bacău
Bărbat de 31 de ani atacat de urs pe un deal, la limita dintre județele Harghita și Bacău

Bărbat de 31 de ani atacat de urs pe un deal, la limita dintre județele Harghita și Bacău

  • Tânărul a fost muşcat de coapsa stângă, fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc pentru îngrijiri şi tratament

„Din păcate, astăzi (marți – n.n.) ursul a atacat din nou, de această dată la limita dintre judeţul Harghita şi judeţul Bacău, pe dealul Szellő, între comunele Frumoasa şi Agăş. Din păcate, un tânăr fermier de 31 de ani din Bacău a fost atacat de urs”, a anunţat marţi după-amiază Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

„În ultimele zile am avut mai mute atacuri, cel de astăzi (marţi – n.a.) a fost al treilea şi din fericire câinii au reuşit să-l salveze”, a continuat şeful administraţiei publice judeţene.

În cadrul unei discuţii telefonice iniţiată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, victima a relatat că a fost atacată de urs în timp ce se afla cu oile la păscut.

„Veneam cu oile de la păşune şi în apropiere de stână, pe lângă pădure, cum erau împrăştiate oile, cum erau înşirate, a ieşit ursul din pădure şi a luat o oaie. Câinii au sărit la el (…) apoi m-am dus şi eu după ei să scot oaia, ursul a lăsat oaia în pădure, puţin mai la vale şi câinele l-a mânat un pic mai jos. Eu am mers după câini, ca să strig la ei şi atunci ursul m-a văzut, a trecut printre câini şi m-a prins pe mine”, a relatat bărbatul.

Victima a afirmat că acest urs a fost văzut în zonă şi zilele trecute, că obişnuieşte să atace noaptea, dar şi ziua când oile sunt scoase la păşunat.

„Urşii stau la pândă şi când trec oile, atacă. În ultimele zile au mai fost trei sau patru atacuri şi nu numai noi am avut probele, ci mai multe stâne. Sunt trei-patru stâne acolo în zonă, cu vaci, cu oi, care au avut necazuri cu ursul. Sunt mulţi urşi acolo, pe deal”, a continuat tânărul rănit.

Bărbatul de 31 de ani atacat de urs a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, pentru îngrijiri şi tratament de specialitate.

„Acolo mi-a zis că numărul urşilor a crescut, cel puţin în această parte a judeţului, şi că sunt foarte mari probleme din această cauză, creşterea animalelor, meseria de păstor şi păşunatul fiind din ce în ce mai grele. Vestea bună este că tânărul din Bacău mi-a spus că nici după acest atac nu va renunţa la această meserie”, a afirmat Borboly Csaba.

Potrivit sursei citate, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Szillos va cere ca ursul să fie împuşcat, având în vedere că acest exemplar nu este la primul atac.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita consideră că problema urşilor în Harghita şi la nivel naţional nu este rezolvată, „pentru că politicienilor le este frică să ia măsuri şi viaţa oamenilor este în pericol iminent”.

„Creşterea excesivă a populaţiei de urs trebuie să fie abordată şi chiar săptămâna trecută am spus la Bruxelles că urşii se pot reloca şi în ţara noastră, acolo unde au existat, dar au fost vânaţi toţi, dar şi în alte state, unde fauna, flora şi clima sunt favorabile ursului brun carpatin. Totodată, statul român este dator cu măsuri de prevenţie, cu fonduri, cu accesarea fondurilor din Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, aşa cum fac alte ţări”, a afirmat luni, Borboly Csaba într-o declaraţie de presă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a precizat că fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a adoptat câteva măsuri, dar mai sunt mulţi paşi de făcut pentru ca vieţile locuitorilor judeţului să fie în siguranţă.

„Credem că toţi politicienii, chiar dacă suntem în pragul alegerilor, ar trebui în primul rând să fie mai atenţi la oameni şi la biodiversitate. Pentru că am zis şi la Bruxelles, dacă această problematică escaladează, din păcate foarte mulţi urşi sunt şi vor fi omorâţi ilegal şi nu cred că pentru specie va fi favorabilă această situaţie, întrucât ursul o să devină inamicul numărul unu al oamenilor şi o specie pe cale de dispariţie. De aceea solicit să fie luate măsuri, solicit să fie debirocratizare, să fie descentralizare şi să fie luate măsurile pe care noi, împreună cu cercetători, cu oameni de ştiinţă, cu ONG-uri de peste tot din Europa am reuşit să le adunăm la un loc, prin consens şi prin dialog”, a concluzionat Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.