Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bani pentru funcţionarea DGASPC şi finanţarea proiectelor cultelor religioase, priorităţile şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Bani pentru funcţionarea DGASPC şi finanţarea proiectelor cultelor religioase, priorităţile şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita
Bani pentru funcţionarea DGASPC şi finanţarea proiectelor cultelor religioase, priorităţile şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Bani pentru funcţionarea DGASPC şi finanţarea proiectelor cultelor religioase, priorităţile şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita a primit aproape 6 milioane de lei pentru ultimul trimestru al anului, iar proiectele depuse de cultele religioase sunt finanţate cu 2,8 milioane de lei 

Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

Bugetul Consiliului Judeţean Harghita a fost majorat cu suma de 5,918 milioane de lei prin sistemul sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018. Aceşti bani au fost transferaţi imediat în contul DGASPC Harghita. „Se pare că încă o lună şi jumătate vom putea să funcţionăm”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale Economice a CJ Harghita, Vasile Bicăjanu, la şedinţa extraordinară convocată miercuri.

Potrivit acestuia, bugetul CJ va fi majorat graţie unui proiect al instituţiei, câştigat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Alte modificări ale bugetului judeţului vizează, între altele, asigurarea cotei CJ de 10% din finanţarea de 2,6 milioane de lei solicitată Ministerului Sănătăţii de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi virările de credite către câteva instituţii subordonate: Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, Şcoala Profesională „Sfânta Ana”, Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” şi Serviciul Public Salvamont Salvaspeo. „De asemenea, trebuie achitate atestatele de producător şi carnetele de comercializare a produselor agricole. De bani mai are nevoie şi Direcţia Generală Tehnică, pentru achitarea contractelor la întreţinere”, a adăugat directorul general Bicăjanu.

2,8 milioane de lei pentru proiectele cultelor religioase

Consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 2,8 milioane de lei pentru finanţarea proiectelor depuse de cultele religioase recunoscute din judeţ. Din această sumă sunt finanţate 113 proiecte depuse de parohii romano-catolice, reformate, unitariene şi de Cultul Creştin Baptist, care au ca obiective renovări, consolidări şi reabilitări ale unor case parohiale şi lăcaşuri de cult, ridicarea de capele, montarea, modernizarea sau repararea sistemelor de încălzire, izolări termice exterioare, construirea de centre comunitare, repararea de orgi şi a unui turn cu ceas.

Între acestea se află şi mai multe proiecte câştigătoare depuse de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei: Parohia Ortodoxă Ciceu, pentru lucrări de încălzire centrală, lucrări de reparaţii şi renovări interioare şi exterioare la Biserică, Capela Mortuară şi Oficiul Parohial; Parohia Ortodoxă Gheorgheni II, pentru schimbarea acoperişului Casei Parohiale şi pentru renovarea Bisericii; Centrul Eparhial Episcopia Covasnei şi Harghitei, pentru construcţie Capelă la sediul Centrului Cultural; Parohia Ortodoxă Tulgheş, pentru reabilitarea şi consolidarea fundaţiilor la Biserica Parohială; Parohia Voşlăbeni, pentru schimbarea acoperişului la Casa Parohială.

„Colaborăm cu cultele religioase din judeţ pentru dezvoltarea vieţii spirituale a comunităţilor. Ele ajută comunitatea să găsească soluţii prin forţe proprii şi să existe solidaritate între membrii acesteia. Avem multe sate mici şi aici trebuie întărită activitatea cultelor religioase, pentru că nu numai de viaţa spirituală se ocupă, ci şi de dezvoltarea economică, se implică în educaţie, în cultură, în sport”, a precizat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

El a amintit că există şi foarte multe monumente istorice în judeţ, la restaurarea cărora ar putea contribui şi consiliul judeţean, dacă legea i-ar permite.

„Am solicitat Secretariatului de Stat pentru Culte să modifice hotărârea de Guvern prin care noi (consiliile judeţene – n.a.) să putem să acordăm aceste finanţări şi pentru activităţi conexe ale cultelor, cum ar fi înfiinţarea de tabere creştine pentru tineret, cu efecte pozitive şi pentru tinerii din Harghita şi din alte zone ale ţării”, a conchis Borboly.

Săpături arheologice

Respectând tradiţia anilor precedenţi, CJ Harghita derulează şi în acest an programul pentru executarea unor cercetări arheologice. În siturile din zona Gheorgheni se vor executa „cercetări cu caracter de diagnostic” la situl de pe Vârful Tasoc, „de epocă necunoscută”, în colaborare cu Muzeul Tarisznyás Márton. În zona Odorhei se vor efectua cercetări arheologice în Cheile Vârghişului şi împrejurimile acestora, cercetări de teren în Valea Homorodului Mare, respectiv prelucrarea materialului arheozoologic din epoca migraţiilor de la situl Odorheiu Secuiesc-Kadicsfalvi rét, în colaborare cu Muzeul Haáz Rezső. În zona Ciuc se continuă datarea cu metoda C14 a unor materiale arheologice rezultate în urma cercetărilor anterioare, precum şi prelucrarea datelor cercetărilor precedente într-o sinteză, în colaborare cu Muzeul Secuiesc al Ciucului. Consiliul Judeţean Harghita va participa la aceste cercetări cu o contribuţie financiară în valoare de 92.500 lei.

∗∗∗

La şedinţa extraordinară de miercuri, consilierii judeţeni au mai aprobat reabilitarea drumului judeţean 128, de la oraşul Borsec (DN 15) până la E578, prin localitatea Jolotca şi reabilitarea DJ 133, între localitatea Mujna şi limita cu judeţul Mureş.

Pentru cei interesaţi, în perioada 17-19 octombrie, la Odorheiu Secuiesc se va desfăşura „Conferinţa Digitală IT&C”, organizată în comun de către judeţul Harghita şi Asociaţia IT PLUS, valoarea totală a programului aprobat fiind de 87.500 lei. Judeţul Harghita va contribui la derularea activităţilor programului cu suma de 10.000 lei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.