Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bălan: Un profesor şi 12 elevi, internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Societate » Bălan: Un profesor şi 12 elevi, internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară
Bălan: Un profesor şi 12 elevi, internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară

Bălan: Un profesor şi 12 elevi, internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară

Un număr de 12 elevi şi un profesor, din judeţul Hunedoara, care participau în oraşul Bălan la un proiect educaţional, au fost internaţi duminică dimineaţa la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la cantina liceului din localitate, a declarat ieri directorul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi.

Potrivit sursei citate, elevii au mâncat la cantina liceului din Bălan, care este recent renovată, dispune de dotările necesare şi are autorizaţie sanitară de funcţionare, hrana fiind preparată de personal specializat, angajat al primăriei, din materie primă cumpărată de la un lanţ de magazine din afara judeţului.

Dr. Tar Gyongyi a explicat că elevii, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, şi profesorul s-au prezentat la spital cu febră şi vărsături, fiind internaţi la Secţia de Boli Infecţioase, dar starea lor este acum mai bună.

Directorul DSP Harghita a spus că au fost luate probe pentru investigaţii, atât din hrana respectivă, cât şi din materia primă, dar şi de la personalul care a gătit mâncarea şi de la elevii care au ajuns la spital.

„Acum sunt în curs investigaţiile. (…) Alimentele se gătesc în cantina şcolii, care este autorizată, personalul este cu studii de specialitate, este calificat, au procurat materia primă dintr-un lanţ de magazine care nu există în Harghita, au preparat-o în cantină şi au ajuns elevii şi un adult la spital cu febră şi vărsături. (…) Noi am recoltat mostre din hrana respectivă, pentru că s-a procedat aşa cum trebuie, au fost puse deoparte probe pentru investigaţii, am luat şi din materia primă şi probe de la personal şi de la elevi”, a precizat dr. Tar Gyongyi.

Aceasta a adăugat că a fost sistată temporar activitatea cantinei, până când se vor afla rezultatele investigaţiilor, pentru a se exclude riscul ca situaţia să se repete.

La rândul său, primarul din Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat că se bănuieşte că problema a pornit de la un ingredient din care s-a preparat hrana şi dacă acest lucru se va confirma, firma de la care a fost achiziţionat va fi reclamată la OPC.

„A fost Sanepidul, au verificat, la bucătărie era totul în regulă, doar că nu se ştie de unde era problema. Dacă nu e vina noastră şi cu siguranţă nu e vina noastră, atunci şi noi, la rândul nostru, o să apelăm la Protecţia Consumatorului. Nu are cum să fie din cauza noastră sau în timpul procesului de gătire, o fi vreun produs care a fost cumpărat de la angro şi a avut ceva probleme, credem că asta e problema, dar aşteptăm răspunsul dânşilor şi atunci şi noi vom apela la OPC pentru a rezolva situaţia cu firma de la care s-au cumpărat produsele”, a precizat Iojiban. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. No comment față de știre, dat decât să anexez ca jurnalist o imagine care nu are legătură cu subiectul sau cu subiecții, aș prefera doar textul. Imaginea nu este nici liceul, nici cantina, nici spitalul…deoarece nu este din orașul Bălan!?! Păcat că nu a atașat una din Burkina Faso pt a face știrea mai credibilă.

  2. In poza este spitalul de boli infectioase unde ,asa cum scrie in articol au fost internati copiii.Care e supararea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.