Băile Tuşnad: Proiect pilot pentru siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs brun | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Băile Tuşnad: Proiect pilot pentru siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs brun
Băile Tuşnad: Proiect pilot pentru siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs brun

Băile Tuşnad: Proiect pilot pentru siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs brun

  • Organizaţia WWF România a lansat campania „Luna Urşilor” pentru strângerea fondurilor necesare pentru implementarea proiectului

Organizaţia WWF (World Wide Fund for Nature) România a anunţat că strânge fonduri pentru implementarea unui proiect pilot pentru siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs brun, demarat în parteneriat cu Primăria oraşului Băile Tuşnad şi Organizaţia GeoEcologică „Accent”. Potrivit unui comunicat al WWF România, proiectul este menit să răspundă deopotrivă nevoii de siguranţă a populaţiei şi demersurilor atât de necesare de protejare a vieţii sălbatice din aceste zone şi va putea fi replicat şi în alte localităţi, unde aceste probleme sunt prezente. În anumite regiuni ale ţării, urşii au devenit o adevărată problemă socială, deoarece prezenţa lor în număr mare reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei şi integrităţii locuitorilor din zonă şi a gospodăriilor acestora. Localnicii şi turiştii postează adesea pe reţelele de socializare fotografii cu urşi în zonele locuite, iar din păcate din ştirile prezentate în mass-media transpare cel mai adesea o atmosferă de nesiguranţă severă şi pericol, fără o prezentare sau o analiză a fenomenului în întreaga sa complexitate.

„Această situaţie creează o percepţie negativă asupra speciei şi a importanţei acesteia pentru ecosisteme şi este folosită de diferite grupuri de interese în discursul lor public pentru a scădea nivelul de protecţie a speciei. În acelaşi timp, grupurile de conservare pledează pentru menţinerea protecţiei stricte, în ciuda numărului mare de conflicte. Din aceste motive, în ultimii ani s-a creat o viziune divergentă în jurul subiectului conservării urşilor, viziune care trebuie reconciliată. Acestea sunt premisele de la care a pornit proiectul nostru”, a afirmat Cristian Papp, coordonator Departament Specii Sălbatice din cadrul WWF România. În comunicatul organizaţiei este citat şi primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, care a arătat că este nevoie de soluţii durabile, rezultate din implicarea şi participarea incluzivă a tuturor părţilor interesate pentru conservarea urşilor şi siguranţa oamenilor. Potrivit afirmaţiilor sale, ursul brun a fost întotdeauna prezent în preajma localităţii Băile Tuşnad, fiind un element emblematic pentru oraş, iar soluţia care se doreşte a fi implementată este menită să păstreze siguranţa locuitorilor şi turiştilor concomitent cu protejarea acestui animal sălbatic.

Potrivit informaţiilor prezentate de WWF România, proiectul de la Băile Tuşnad se constituie într-o soluţie completă. Pe de-o parte este vorba despre instalarea/consolidarea gardurilor electrice, amplasarea unor pubele de gunoi special concepute pentru a nu fi o atracţie pentru urs şi a altor elemente de siguranţă, concomitent cu o monitorizare susţinută a urşilor care apar în zonă şi care riscă să devină habituaţi, adică obişnuiţi cu prezenţa omului. O altă componentă extrem de importantă în proiect este educarea populaţiei locale şi a turiştilor în vederea păstrării unui comportament adecvat specificului acestei zone.

„Înţelegând cât e de important să nu atragă ursul, prin aruncarea la întâmplare a deşeurilor organice sau ieşind seara la vânătoare de senzaţii tari sau de fotografii de portofoliu, oamenii au şansa, dar şi datoria de a contribui la restabilirea unui echilibru existent anterior, echilibru fără de care atât oamenii şi bunurile lor, cât şi protejarea speciei ursului brun ajung în pericol”, este de părere expertul WWF Cristian Papp. În aceleaşi comunicat se mai arată că proiectul pilot de la Băile Tuşnad este susţinut şi de specialişti ai Universităţii „Babeş-Bolyai”, conf. dr. Tibor Hartel declarând că peisajele culturale vor juca un rol cheie în protejarea carnivorelor mari, în contextul schimbărilor climatice, iar comunităţile locale trebuie ajutate să se adapteze prezenţei acestor animale.

„O astfel de comunitate este şi cea din Băile Tuşnad, unde populaţia locală arată o toleranţă extraordinară faţă de urs şi ar dori să capitalizeze prezenţa în zonă a acestor animale, într-un mod în care atât oamenii, cât şi urşii să fie în siguranţă. Acest proiect creează o oportunitate unică de a ajuta comunitatea din Băile Tuşnad cu informaţie, know-how, financiar şi cu tehnologia necesară. Succesul acestei comunităţi va fi un exemplu rar întâlnit la nivel internaţional şi va servi ca model pentru coexistenţa paşnică dintre om şi urs, însuşită strategic de către comunitatea locală”, a precizat Tibor Hartel.

Costurile de implementare a proiectului pilot se ridică la 400.000 lei, din care WWF România poate acoperi în prezent 90.000 de lei din finanţări existente. Pentru strângerea întregii sume, organizaţia a lansat în data de 1 noiembrie campania „Luna Urşilor”, ce îşi propune să implice cât mai mulţi oameni în susţinerea proiectului, prin donaţii.

„Îi invităm pe toţi cei care iubesc natura şi animalele să se implice în provocările pe care le vom lansa în „Luna Urşilor”, să doneze şi să-i convingă şi pe alţii să o facă, oferindu-le cadou un pluş din programul nostru de adopţii”, a afirmat Hanny Bratu, director de marketing şi fundraising din cadrul WWF România, conform comunicatului. Donaţiile se pot face pe site-ul https://wwf.ro/ accesând butoanele Donează sau Adoptă, din meniul principal. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.