Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au fost create condiţii optime pentru desfăşurarea orelor de practică de către liceenii de la clasele de silvicultură din Corbu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Au fost create condiţii optime pentru desfăşurarea orelor de practică de către liceenii de la clasele de silvicultură din Corbu
Au fost create condiţii optime pentru desfăşurarea orelor de practică de către liceenii de la clasele de silvicultură din Corbu

Au fost create condiţii optime pentru desfăşurarea orelor de practică de către liceenii de la clasele de silvicultură din Corbu

Primăria Corbu a derulat un proiect în cadrul căruia Consiliul Judeţean Harghita a acordat un sprijin financiar pentru dotarea şcolii cu unelte, materiale, echipamente de protecţie etc., iar Direcţia Silvică Harghita a donat 25.000 de puieţi de molid, cu care elevii de la silvic împreună cu profesorii au înfiinţat o pepinieră didactică chiar în curtea liceului

Mai multe instituţii din judeţ şi-au dat mâna şi au venit în sprijinul elevilor de la clasele de silvicultură de la Liceul Tehnologic din Corbu, creându-le condiţiile necesare pentru a putea să desfăşoare orele de practică. În acest sens, Primăria comunei Corbu a derulat un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Harghita cu suma de 30.000 de lei pentru dotarea liceului cu materialele necesare elevilor la orele de practică. De asemenea, Direcţia Silvică Harghita, prin Ocolul Silvic Topliţa, a donat un număr de 25.000 de puieţi din specia molid, iar elevii de la clasele de silvicultură, împreună cu doi profesori, Ilie Daniel Hîngan şi Vasile Voaideş, au înfiinţat în curtea liceului o pepinieră silvică didactică. Puieţii donaţi de Direcţia Silvică Harghita, când vor fi gata de plantat în teren, vor acoperi suprafeţe ale Primăriei Corbu.

Marţi, elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic Corbu le-au prezentat reprezentanţilor primăriei din localitate şi ai Direcţiei Silvice Harghita pepiniera didactică aproape finalizată, precum şi materialele şi echipamentele achiziţionate.

Cu această ocazie, primarul comunei Corbu, Romeo Ţepeş-Focşa, a evidenţiat necesitatea creării acestor condiţii pentru elevi. „Am demarat acest proiect tocmai pentru a veni în sprijinul efectuării practicii de către copiii de la noi de la liceu, unde avem atât clase de teoretic, cât şi de tehnologic. Întâmpinam probleme în momentul în care elevii trebuiau să desfăşoare orele de practică pe loturile tehnologice. Loturile tehnologice fiind departe, nu ajungeau copiii, aveam nevoie de maşini de transport. Aşa că împreună cu cei de la Consiliul Judeţean Harghita, de unde am primit numai feed-back-uri pozitive, am demarat acest proces. Ei ne-au dat o sumă de bani pentru a (…) ne face o bază materială, care era precară în momentul demarării proiectului. Apoi am venit cu o cerere către cei de la Direcţia Silvică Harghita să ne sponsorizeze cu un număr de 25.000 de puieţi. (…) Ce vedeţi aici (n.n. pepiniera) este rodul muncii elevilor, profesorilor de aici de la liceu, şi implicării tuturor factorilor pe care i-am enumerat”, a declarat primarul comunei.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a aprobat în consiliul de administraţie 500.000 de puieţi pentru sponsorizare în campania de împăduriri din primăvară. „Şi atunci am reuşit şi noi să punem umărul la acest proiect şi să venim cu 25.000 de puieţi apţi de repicat din solarul Ocolului Silvic Topliţa”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Ca beneficiu în viitorul apropiat – a mai declarat directorul DS Harghita – este că vor fi elevi bine-pregătiţi, care pot fi primiţi de noi în rândurile silvicultorilor care fac şi munca de teren, cum sunt pădurarii sau şefii de districte, dar şi tehnicienii care au o muncă şi de teren, şi la birou. „Plus elevi bine-pregătiţi care pot să ajungă pe băncile facultăţilor de silvicultură din ţară şi ulterior să ajungă ingineri în cadrul Romsilva şi la noi, la Direcţia Silvică Harghita. Este un deziderat al nostru ca pe viitor să avem personal foarte bine-pregătit în acest domeniu”, a punctat ing. Cătălin Mutică.

În context, directorul DS Harghita a amintit că o echipă de la liceul din Corbu este calificată la faza naţională a concursului „Tineri în pădurile Europei”, organizat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

La rândul său, şeful Ocolului Silvic (OS) Topliţa, ing. Codruţ Duşa, a declarat că sămânţa provine din rezervaţiile de seminţe ale ocolului pe care îl conduce, „care sunt printre cele mai bune din ţară, atât calitativ, cât şi din punct de vedere al viabilităţii”. Şi şeful OS Topliţa a arătat că „această colaborare (…) înseamnă creşterea bazei didactice pentru liceul tehnologic, în special pentru secţia de silvicultură, ceea ce înseamnă că absolvenţii şcolii din Corbu la sfârşitul liceului vor fi pregătiţi atât teoretic, cât şi practic”. „Noi apreciem foarte mult iniţiativa primăriei şi a conducerii liceului (…) şi ne bucurăm că i-am putut ajuta. Din câte am văzut, se fac eforturi deosebite pentru a se dota liceul cu diferite materiale pentru protecţia muncii pe care elevii să le folosească şi să fie protejaţi din acest punct de vedere”, a mai spus ing. Duşa.

Directoarea Liceului Tehnologic Corbu, prof. Mirela Laurenţiu, a explicat că la sfârşitul liceului elevii vor avea nivelul 4, tehnician în silvicultură, „ceea ce înseamnă mult mai mult decât un curs de 3 sau 6 luni”. De asemenea, directoarea liceului a mulţumit primăriei, consiliului judeţean şi direcţiei silvice pentru sprijinul acordat.

Pe un panou din pepinieră au fost afişate şi impresii scrise de unii elevi care au contribuit la înfiinţarea pepinierei didactice. „În opinia mea, practica în paralel cu teoria este mult mai bună pentru că ne ajută în viaţă şi ne uşurează munca pe viitor. Cel mai mult mi-a plăcut activitatea de plantat în domeniul pepinierei”, a scris elevul Andrei Arghir.

„Activitatea de practică care s-a desfăşurat în incinta liceului nostru a însemnat pentru mine oportunitatea de a învăţa multe lucruri practice, care îmi vor fi de folos în viitor”, a notat şi Mihai Tănase.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.