Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din Miercurea Ciuc, prima şcoală din Harghita certificată cu titlul de „Şcoală Europeană” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din Miercurea Ciuc, prima şcoală din Harghita certificată cu titlul de „Şcoală Europeană”
Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din Miercurea Ciuc, prima şcoală din Harghita certificată cu titlul de „Şcoală Europeană”

Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din Miercurea Ciuc, prima şcoală din Harghita certificată cu titlul de „Şcoală Europeană”

Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să reconfirme titlul care îi conferă recunoştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale

Competiţia naţională „Şcoală Europeană”, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi care se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedintelui Parlamentului European, se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Odată depusă candidatura, o comisie formată din 31 de inspectori şcolari din ţară evaluează activitatea europeană a şcolilor înscrise în concurs, ţinând cont de numărul proiectelor europene pe care le derulează, colaborarea cu străinătatea, cu şcolile din Uniunea Europeană, numărul acestor colaborări şi calitatea lor. Astfel sunt desemnate anual câte 61 de şcoli din ţară, din multele mii care există şi îşi depun candidatura.

Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” este singura unitate de învăţământ din judeţul Harghita care a obţinut certificatul de „Şcoală Europeană”. Membrii juriului au apreciat numărul însemnat de proiectele de parteneriat derulate de această şcoală, unde elevii îşi fac practica în străinătate la mai toate meseriile în care se pregătesc, oferind, totodată, posibilitatea ca elevi din alte ţări să vină să facă practică în liceul lor şi să înveţe meserie.

„Titlul de Şcoală Europeană certifică experienţa bogată a liceului nostru în derularea proiectelor internaţionale cu finanţare europeană, dar şi preocuparea permanentă pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei furnizate elevilor noştri. Tradiţia proiectelor europene este urmată şi în acest an şcolar, prin continuarea implementării proiectului Experienţe europene în domeniul serviciilor – Learning by doing, prin care 45 de elevi ai şcolii noastre efectuează câte un stagiu de pregătire practică, în trei fluxuri, în Ţara Galilor şi Marea Britanie, în vederea îmbunătăţirii competenţelor practice în domeniul serviciilor, dar şi pentru o dezvoltare a conceptului de multiculturalitate”, a declarat Sergiu Oanea, director adjunct la Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din Miercurea Ciuc.

Următorul program important în care s-a angajat Liceul „Kájoni” – „şcoli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) –  a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene la începutul anului 2017 şi urmăreşte îmbunătăţirea cunoştinţelor despre Europa şi democraţia parlamentară europeană în rândul tinerilor.

„Din punctul meu de vedere, Kájoni este şcoala cu cea mai mare deschidere europeană, copiii de acolo sunt pregătiţi pentru viaţă şi curajoşi, pentru că sunt puşi în diverse situaţii şi trebuie să se descurce. După ce îşi termină studiile, ei vor ajunge nişte oameni stăpâni pe ei. Elevii sunt buni nu numai la nivel de şcoală, ci şi de oraş şi la nivel internaţional”, a declarat inspectorul şcolar responsabil cu proiecte educaţionale Aurora Panaite.

Colectivul Liceului Tehnologic „Joannes Kájoni” a fost felicitat, joi, cu prilejul celei de-a XVI-a ediţii a „Zilelor Şcolii Harghitene”, şi  de inspectorul şcolar general adjunct Cristinel-Fănel Glodeanu.

„Mă bucur că o şcoală mixtă, în care mi-am pus şi eu amprenta printr-un management european peste 10 ani de zile, în care multiculturalitatea şi spiritul european sunt elemente esenţiale, a primit această recunoaştere europeană şi le mulţumesc tuturor celor care au contribuit pentru ca acest lucru să se întâmple. Este o bucurie şi mai mare că acest lucru se întâmplă în anul în care sărbătorim Centenarul şi iată o dovadă că doar împreună putem fi valoroşi şi asta în folosul elevilor, a cadrelor didactice şi a comunităţii locale”.

Rezultatele deosebite ale liceului au fost evidenţiate şi de prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, care a acordat acestei unităţi de învăţământ o Diplomă de merit pentru certificatul de „Şcoală Europeană”, recunoscut de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, tineretului şi sportului.

Unităţile de învăţământ declarate câştigătoare în cadrul competiţiei naţionale „Şcoală Europeană” vor primi o plachetă şi un premiu de 5.000 de lei, premierea urmând să se facă în perioada următoare la sediul Parlamentului României. Şcoala va fi reprezentată de conducere şi de un elev.

Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.