Sute de elevi din Miercurea Ciuc au participat la manifestările organizate în centrul municipiului cu ocazia Zilei Europei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Învățământ » Sute de elevi din Miercurea Ciuc au participat la manifestările organizate în centrul municipiului cu ocazia Zilei Europei
Sute de elevi din Miercurea Ciuc au participat la manifestările organizate în centrul municipiului cu ocazia Zilei Europei

Sute de elevi din Miercurea Ciuc au participat la manifestările organizate în centrul municipiului cu ocazia Zilei Europei

Sute de elevi de la unităţile de învăţământ din Miercurea Ciuc au participat, miercuri, la manifestările organizate pe platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiul reşedinţă de judeţ pentru a marca Ziua Europei.

„2018 a fost numit de către Uniunea Europeană Anul Culturii Europene. De aceea trebuie să ne cunoaştem valorile reciproc, trebuie să ne respectăm reciproc, trebuie să convieţuim paşnic. Vreau să-mi exprim satisfacţia pentru că văd foarte mulţi tineri, de la şcolile gimnaziale şi licee, sunt cei care vor duce mai departe aceste principii europene, care ne animă zi de zi şi noi cu toţii trebuie să ne schimbăm atitudinile şi să înţelegem rolul nostru în noul context. (…) Nu mai trebuie să vă spun că vrem cu toţii să fim cetăţeni europeni, dar trebuie să ne şi comportăm ca atare. Trebuie să ne schimbăm mentalităţile învechite şi să ne aliniem cu toţii la aceste principii europene”, le-a transmis elevilor, la începutul evenimentului, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, instituţia pe care o conduce fiind principalul organizator al manifestărilor.

Una dintre activităţile desfăşurate în centrul municipiului Miercurea Ciuc a fost premierea câştigătorilor concursului „Patrimoniul nostru comun: la confluenţa dintre trecut şi viitor” din cadrul proiectului Fii EURO COOL (Europa – Cultură, Obiective culturale, Opere de artă şi Literatură), susţinut financiar prin programul de finanţare a consiliul local al municipiului Miercurea Ciuc. La competiţia organizată de Asociaţia Virtus Vivens în colaborare cu Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita au participat şapte echipe, formate din câte patru elevi, de la şapte licee din municipiul Miercurea Ciuc. În cadrul acestui concurs, ce a avut loc în aceeaşi zi, elevii au prezentat după concepţia, montajul şi scenariul propriu expresii, tradiţii orale şi meşteşuguri specifice statelor membre, precum şi elementul de patrimoniu cultural identificat la nivelul municipiului Miercurea Ciuc. Câştigătorii au fost: locul I – Liceul Tehnologic „Kós Károly”; II – Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária”; III – Colegiul Naţional „Octavian Goga”.

În cadrul evenimentului, Consiliul Judeţean Harghita a acordat premiile speciale „Heureka” pentru activitatea inovatoare în sprijinul comunităţii. Unul din cele două premii a fost acordat celor şase eleve de la Liceul „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, „care au inventat un plasture cu GPS pentru monitorizarea bolnavilor de Alzheimer sau a copiilor care pot fi răpiţi sau se rătăcesc, invenţie care va veni în sprijinul unor persoane vulnerabile sau a copiilor aflaţi în situaţii deosebite”, după cum s-a arătat în Laudatio. Cu această invenţie, cele şase eleve – Edina Bako, Mara Haja, Nicoleta Runcan, Ana Maria Timar, Alexandra Stan şi Andrada Căliman – coordonate de prov. Camelia Mîndru, au reprezentat România la Bruxelles la faza europeană a întrecerii Junior Achievement European Company of the Year 2017.

Manifestările de pe platoul din faţa Palatului Administrativ s-au încheiat cu un flash-mob, în cadrul căruia au fost prezentate dansuri tradiţionale specifice statelor Uniunii Europene, pregătite şi interpretate de un grup de elevi de la Studioul de dans Larisa Toth, la care s-au alăturat şi elevii prezenţi, primul dintre ele fiind Ciuleandra.

Pe tot parcursul manifestării, sub arcadele Palatului Administrativ a avut loc ediţia a doua Târgului Serviciilor Publice Europene. Bogdan Ţifrea, şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, a declarat că la această ediţie au participat 22 de instituţii publice din judeţ, iar prin acest târg „s-a dorit o îmbunătăţire a dialogului dintre instituţiile publice şi cetăţeni”. „A fost un succes. Mulţumim pe această cale tuturor instituţiilor din judeţul Harghita care s-au implicat în buna desfăşurare a Târgului Serviciilor Publice Europene”, a conchis Bogdan Ţifrea. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.