Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au apărut primele indicii, continuaţi traseul! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Au apărut primele indicii, continuaţi traseul!
Au apărut primele indicii, continuaţi traseul!

Au apărut primele indicii, continuaţi traseul!

După cum deja v-am informat, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) urma să publice în scurt timp versiunea consultativă a Ghidului Solicitantului aferent primelor măsuri de finanţare prin PNDR 2014-2020 şi iată că s-a ţinut de cuvânt.

Început de bun augur pentru cei care doresc să investească în exploataţii agricole, dar şi pentru tinerii fermieri care, doritori să-şi continue traseul, vor avea la îndemână primele indicii pe care le pot găsi uşor pe pagina oficială de Internet a Agenţiei – www.afir.info, putându-le chiar corecta, respectiv completa, pe adresa de e-mail a instituţiei centrale – consultare@afir.info. Şi asta întrucât, preciza dr. ing. Ioan Hîrb, şeful OJFIR Harghita, potenţialii solicitanţi ai fondurilor destinate sub-Măsurilor 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole ” şi 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” vor putea formula şi transmite către AFIR propuneri şi chiar observaţii care vor fi analizate de către departamentele de specialitate în vederea includerii lor, după caz, în versiunea finală a ceea ce acum definim drept „Ghid consultativ”.

Aceste ghiduri vor fi aplicabile în sesiunea de primire a cererilor ce va fi deschisă acum, în martie, sesiune prin care se vor acorda fonduri europene nerambursabile pentru investiţii privind creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole, precum şi pentru îmbunătăţirea calităţii activelor fixe, în primul caz intrând în discuţie dotarea cu utilaje şi echipamente performante aduse fermelor cu dimensiuni medii, respectiv asociaţiilor rezultate dintre ele şi fermele cu dimensiuni mici. Vorbesc, se înţelege, despre sub-Măsura 4.1, ai cărei beneficiari pot fi fermieri (cu excepţia persoanelor fizice neautorizate), cooperative şi grupuri de producători constituite în baza legislaţiei naţionale, care deservesc interesele membrilor.

Cât priveşte sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, preciza interlocutorul meu, acordat prin sub-Măsura 6.1, obiectivul urmărit este acela de creştere a numărului de tineri care încep pentru prima dată o activitate ca şefi/conducători de exploataţie. Cum? Foarte simplu! „Finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiţii realizate în cadrul acestei sub-măsuri este de 100 la sută”, a venit scurt şi concis răspunsul interlocutorului meu.

Acest sprijin va ajunge la beneficiari sub formă de primă în două tranşe, cea dintâi reprezentând 75 la sută din valoarea totală – acordată la instalare, cea de-a doua reprezentând diferenţa de 25 de procente, acordată în maximum trei ani de la intrarea în posesie a deciziei de finanţare.

De reţinut legat de această ultimă sub-măsură e şi faptul că beneficiarii eligibili a primi finanţare nerambursabilă sunt tinerii fermieri (PFA) care se instalează ca şefi unici ai exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice (IMM-uri) în care este instalat un tânăr fermier.

Şi pentru că evenimentele pregătitoare lansării primei sesiuni din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se petrec foarte repede, pentru a nu risca să rămâneţi în afara lor, opriţi-vă o clipă asupra versiunilor consultative ale Ghidului Solicitantului pentru cele două sub-măsuri postate pe pagina oficială de Internet a AFIR – „Investiţii PNDR” şi procedaţi în consecinţă!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.