Asociaţiile de vânătoare au obligaţia de a interveni în cazul urşilor periculoşi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Asociaţiile de vânătoare au obligaţia de a interveni în cazul urşilor periculoşi
Asociaţiile de vânătoare au obligaţia de a interveni în cazul urşilor periculoşi

Asociaţiile de vânătoare au obligaţia de a interveni în cazul urşilor periculoşi

Gestionarea optimă a carnivorelor mari, în special a exemplarelor de urs periculoase, a fost una dintre temele abordate de Szép Róbert, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în cadrul conferinţei organizate vineri, la Bucureşti, pe tema co-existenţei paşnice între carnivorele mari şi om.

Borboly Csaba a menţionat, pe fondul primului atac de urs înregistrat în judeţul Harghita în data de 6 februarie, la numai 300 de metri de localitatea Eliseni, că asociaţiile de vânătoare trebuie să îşi asume un rol mai important şi să solicite autorizaţia de intervenţie în cazul exemplarelor periculoase. Aceste aspecte au fost dezbătute în data de 7 februarie de preşedintele Consiliului Judeţean cu secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Uricec Eugen Constantin, respectiv Adriana Croitoru, directorul Direcţiei de biodiversitate din cadrul ministerului, împreună cu comisarul general Szép Róbert.

„A fost o problemă destul de grea, mai ales datorită faptului că în trecut au fost numeroase situaţiile în care factorii implicaţi, în locul colaborării au ales să arunce vina unul asupra celuilalt. Este probabil prima ocazie când părţile implicate a avut ca rezultat o colaborare fructuoasă. Un rol important l-a avut, de asemenea, colaborarea dintre reprezentanţii judeţelor Braşov, Covasna, Mureş şi Harghita”, a afirmat Borboly Csaba, care a atras atenţia asociaţiilor în cauză, menţionând că: „Reprezentanţii Ministerului Mediului au confirmat rolul important pe care îl au unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de vânătoare în întocmirea în cel mai scurt timp şi în mod corespunzător a documentaţiilor cu privire la obţinerea de autorizaţii de intervenţie în cazul carnivorelor mari, în special al urşilor. Acest demers este vital în vederea reuşitei în ceea ce priveşte co-existenţa paşnică între carnivorele mari şi om. Acestea sunt solicitările ministerului, care susţine demersurile noastre”. (Biroul de presă al CJ)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.