Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Asociaţia „Calea Neamului” anunţă, de Înălţare, o ceremonie de omagiere a eroilor, în cimitirul de la Valea Uzului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » (Inter)Național » Asociaţia „Calea Neamului” anunţă, de Înălţare, o ceremonie de omagiere a eroilor, în cimitirul de la Valea Uzului
Asociaţia „Calea Neamului” anunţă, de Înălţare, o ceremonie de omagiere a eroilor, în cimitirul de la Valea Uzului

Asociaţia „Calea Neamului” anunţă, de Înălţare, o ceremonie de omagiere a eroilor, în cimitirul de la Valea Uzului

Eroii căzuţi în luptele pentru apărarea ţării vor fi omagiaţi joi, cu prilejul sărbătoririi Înălţării Domnului, în cadrul unei ceremonii organizate în Cimitirul din Valea Uzului, de Asociaţia „Calea Neamului”, a anunţat preşedintele asociaţiei, Mihai Tîrnoveanu.

„Ca în fiecare an, de Ziua Eroilor şi Înălţare, mergem la Valea Uzului pentru a aduce un omagiu celor care au luptat pentru a apăra pământul ţării şi a ne arăta încă o dată voinţa fermă ca cele 52 de cruci şi monumentul închinat eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial, eroilor căzuţi în luptele de la Valea Uzului, să rămână acolo”, a declarat preşedintele asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a fost prezent vinerea trecută la Sfântu Gheorghe pentru a sărbători, împreună cu membrii altor organizaţii civile din judeţul Covasna şi din ţară, aniversarea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Cu puţin timp înainte, peste 200 de membri ai comunităţii maghiare au comemorat „dictatul” de la Trianon.

O zi mai târziu, soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost profanat de persoane necunoscute, vopsit cu steagul Ungariei. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna a anunţat că a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

„La data de 5 iunie, în jurul orei 18:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizaţi cu privire la faptul că grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite şi mai multe inscripţii. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită şi inscripţionată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc. Poliţiştii au întocmit un dosar penal şi continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentanţii IPJ Covasna.

Ieri înainte de prânz, Poliţia Sfântu Gheorghe a anunţat că pentru fapta descrisă mai sus sunt cercetaţi patru adolescenţi: doi dintre ei sunt bănuiţi că ar fi scris pe soclul statuii „TRIANON 1920” şi ar fi desenat un steag roşu-alb-verde, iar ceilalţi doi că ar fi stat de pază, facilitând profanarea monumentului. (M.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.