Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Asemănări şi diferenţe între AUR şi politicienii maghiari | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Politic » Asemănări şi diferenţe între AUR şi politicienii maghiari
Asemănări şi diferenţe între AUR şi politicienii maghiari

Asemănări şi diferenţe între AUR şi politicienii maghiari

După alegerile parlamentare de săptămâna trecută, printre temele de discuţie din spaţiul public se află şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), acest partid care, la un an de la înfiinţare, a reuşit să obţină un procent semnificativ. Inclusiv o parte din populaţie, pe fondul unui absenteism record la vot, acum e panicată cum de a reuşit o asemenea formaţiune să intre în Parlament.

Şi pornind de la declaraţia lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, de după alegeri – „Nu era nevoie de o astfel de forţă în Parlament” – am încercat să găsesc diferenţele şi asemănările dintre AUR şi politicienii maghiari. Spun politicieni maghiari pentru că, se ştie, UDMR a devenit un fel de prelungire a Fidesz-ului lui Viktor Orbán.

***

„Membrii şi simpatizanţii acestei formaţiuni (AUR – n.n.) sunt adepţi ai familiei tradiţionale şi resping virulent ideea oficializării relaţiilor între persoane de acelaşi sex. De altfel, co-preşedintele Claudiu Târziu a fost vârf de lance în susţinerea referendumului Coaliţiei pentru Familie care îşi propunea modificarea Constituţiei astfel încât, pe teritoriul României, căsătoria să fie permisă exclusiv între un bărbat şi o femeie.

AUR apasă pe importanţa criteriilor etnicităţii şi naţiunii şi readuce în discuţie noţiunea graniţelor, în detrimentul globalismului” (g4media.ro).

Viktor Orbán, în 2018: „Democraţia creştină ne protejează de migraţie, apără graniţele, sprijină modelul familiei tradiţionale compuse dintr-un bărbat şi o femeie, consideră protecţia culturii noastre creştine ca un lucru natural” (agerpres.ro).

Iar József Szajer, membru fondator al Fidesz, până nu demult şi europarlamentar, este considerat autorul unei modificări a Constituţiei maghiare care spune că o căsătorie poate fi oficiată doar între un bărbat şi o femeie (După promovarea acestei idei, el a fost surprins, recent, la o orgie, alături de alţi bărbaţi, motiv pentru care şi-a dat demisia din Parlamentul European).

De altfel, în ultimii ani, mesajele trimise de Consiliul Judeţean Harghita vizează întărirea familiei.

***

George Simion, co-preşedintele AUR, în cadrul unui interviu acordat pentru HotNews: „Şcoala nu trebuie să se desfăşoare online pentru că ea nu se desfăşoară”.

Consiliul Judeţean Harghita, la sfârşitul lunii noiembrie, a înaintat Ministerului Educaţiei o propunere de redeschidere a şcolilor.

***

George Simion: S-a scris că suntem neolegionari. Nu ne revendicăm din nici o mişcare istorică. Suntem un partid nou care nu se revendică din doctrina legionară.

Senatorul de Satu Mare Valer Marian scria, la începutul lui 2012, în cotidianul.ro, despre Tánczos Barna: Tot de la colegi de-ai săi de partid am aflat că a fost pe la Satu Mare şi s-a lăudat că el şi cu generaţia sa, mai ales cu amicii săi din organizaţia iredentistă Mişcarea celor 64 de Comitate, vor reface Principatul autonom al Transilvaniei şi Ungaria Mare.

***

Ioan Mihai Lasca, liderul filialei din Bihor a Alianţei pentru Unirea Românilor, este judecat în două dosare penale. În unul dintre ele a fost condamnat, luna trecută, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru lovire.

În februarie 2016, Lasca a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de alte 13 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulaţie de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare.

În 2014, fostul deputat UDMR Markó Attila a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost acuzat de abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile.

***

Se ştie că George Simion este un militant al unirii cu Republica Moldova şi un susţinător al naţionalismului românesc, participând la multe mitinguri şi alte evenimente, iar unele dintre ele sunt considerate de multe persoane (inclusiv etnici români) duse spre extremism. Nici liderii UDMR nu sunt departe de ideea naţionalistă. Şi iată câteva exemple din filele de istorie.

Pe vremea când era preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Tánczos Barna nu a văzut nici o problemă că la un meci din liga româno-ungară, disputat la Miercurea Ciuc, crainicul arenei nu spunea nici un cuvânt în limba română.

De altfel, în acea perioadă, chiar pe data de 1 Decembrie, hocheiştii de naţionalitate maghiară l-au bătut (cu un prosop ud) pe singurul lor coechipier român din echipa naţională de juniori de 16 ani. „Ulterior, tot în cursul lunii decembrie 2011, cu prilejul meciului de hochei România – Ungaria, jucătorii maghiari din echipa naţională a României au tăcut la intonarea imnului nostru naţional şi au cântat imnul naţional al Ungariei. Supărat tare că unele media româneşti au prezentat aceste incidente, preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheață, Tánczos Barna, a făcut următoarea declaraţie halucinantă şi impertinentă: O să plec cu toţi jucătorii din România, ca să fie toată lumea mulţumită şi voi să jucaţi în Liga H!” – cotidianul.ro.

În acest an, revista americană The New York Review of Books consacra un amplu articol aniversării Tratatului de la Trianon, sub titlul „Planul lui Viktor Orbán pentru a face Ungaria mare din nou”. În acest articol s-a amintit despre acordarea cetăţeniei maghiare „oricărei persoane ai cărei strămoşi fuseseră supuşi ai Regatului Ungariei înainte de Trianon” şi cum această măsură a făcut ca în regiune numărul total de noi cetăţeni maghiari din regiune să fie de cel puţin un milion.

Se mai precizează că „acest leadership maghiar începe să semene mult cu anexarea culturală. Şi este ceea ce Viktor Orbán s-ar putea să nu spună. Iar apelurile naţionaliste pentru revenirea la Ungaria Mare sunt aici pentru a rămâne” (rfi.ro).

Începând cu anul 2016, diplomaţii maghiari au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale. Potrivit digi24.ro, dispoziţia a venit direct de la ministrul de Externe, Péter Szijjárto (g4media.ro).

În iulie 2014, la Tuşnad, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, pleda pentru obţinerea autonomiei de către maghiarii din afara graniţelor, susţinând că fiecare comunitate de maghiari trebuie să-şi elaboreze conceptul de autonomie care i se potriveşte, iar Ungaria îl va sprijini.

Despre incidentul din Ditrău, dw.com scria că Incidentele xenofobe nu reprezintă un fenomen nou în România. Evenimentele din Ditrău ilustrează cum a reuşit prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, să exporte ideologia lui mai puţin liberală în ţările vecine, creând lumi etnice paralele în comunităţile minoritare ungare. Şi tot acelaşi site amintea că după ce doi brutari din Sri-Lanka au ajuns în Ditrău, pe Facebook a apărut un grup intitulat „Ditrău fără migranţi”.

Şi terminăm tot cu Kelemen Hunor, cel care zicea că acum, în 2020, nu era nevoie de o formaţiune politică ca AUR în Parlamentul României. În 2017, preşedintele UDMR (fost şi, probabil, viitor ministru al Culturii în Guvernul României) declara într-un ziar maghiar din Transilvania că „românii trebuie să accepte că noi nu vom putea şi nici nu vrem să sărbătorim 2018”.

(Ştim motivele, dar în calitate de membru al Parlamentului României, de adept al valorilor europene, democratice etc., este bine să te abţii de la astfel de declaraţii, pentru a nu alimenta anumite idei; doar dacă nu se vrea să se facă asta)

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dacă de AUR ”nu era nevoie în Parlamentul României”, atunci nici de UDMR ”nu era nevoie în Parlamentul României”! Vai, ce sensibilitate la dl.Kelemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.