Aşa ofertă, aşa cerere | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Opinii » Aşa ofertă, aşa cerere
Aşa ofertă, aşa cerere

Aşa ofertă, aşa cerere

Doar cu câteva excepţii, în orice domeniu cererea şi oferta sunt interconectate. Dacă vinzi o bicicletă şi vin să o vadă 100 de persoane, atunci vei putea ridica preţul ei; dar dacă oferta ta este considerată mai puţin atractivă, atunci nu vei avea clienţi. Piaţa muncii. Dacă oferi un loc de muncă bine plătit şi cu multe beneficii, atunci la concurs se vor prezenta printre cei mai pregătiţi candidaţi şi cu experienţă.

Nici învăţământul românesc nu face notă discordantă. Atâta timp cât salariile profesorilor debutanţi sunt la un nivel mic, atunci nu putem avea aşteptări ca la ocuparea posturilor să se prezinte absolvenţi de facultate care au avut medii de peste 8-9. Deoarece un absolvent de litere ori de comunicare, dacă s-a remarcat în anii de studiu, va prefera să lucreze la o firmă unde în 2-3 ani va ajunge la un salariu de peste 2.000-2.500 de lei net. Astfel, spre învăţământ se vor îndrepta doar absolvenţii care nu au găsit nici un job convenabil; adică cei care nu au fost suficient de bine pregătiţi să fie primiţi de firmele importante.

Astfel, nu ar trebui să ne mire rezultatele slabe spre mediocre bifate de viitorii dascăli în fiecare an. Pentru că atâta timp cât oferta (în primul cea financiară) din sistemul de învăţământ este inferioară şi cererea (adică candidaţii) vor fi la fel. Doar în momentul în care oferta financiară din învăţământ va fi una considerabilă, rezultatele vor mult mai bune decât cele înregistrate în acest an la nivelul ţării: 38% din candidaţi au luat note peste 7, nota minimă pentru a deveni titular pe post. Până atunci, însă, la catedră vor ajunge cei mai buni dintre cei slabi spre mediocri.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.