Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Armata germană ia în calcul destrămarea UE | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » (Inter)Național » Armata germană ia în calcul destrămarea UE
Armata germană ia în calcul destrămarea UE

Armata germană ia în calcul destrămarea UE

Specialiştii Armatei Germaniei analizează o serie de scenarii de risc pentru următoarele decenii, inclusiv destrămarea Uniunii Europene şi ajungerea la o situaţie de „confruntări multipolare”, chiar şi între ţările vest şi est-europene, arată documente citate de revista Der Spiegel.

Experţii au elaborat un document de peste 100 de pagini intitulat „Perspective Strategice 2040”, în care evocă şase scenarii fictive de risc. Raportul adoptat în luna februarie a acestui an şi ţinut secret de atunci, conturează şase scenarii cu privire la evoluţia valorilor sociale şi a conflictelor internaţionale probabile din următoarele două decenii şi modul în care acestea vor influenţa securitatea Germaniei.

Potrivit express.co.uk, cel mai pesimist dintre scenariile incluse în acest studiu include posibilitatea dezintegrării Uniunii Europene şi forţarea Germaniei într-o „politică reactivă”.

În acest scenariu posibil, făcut public de Der Spiegel, ordinea internaţională se dezintegrează după „decenii de instabilitate” în care sistemele de valoare îşi pierd influenţa, iar procesul de globalizare este abandonat.

„Lărgirea Uniunii Europene a fost abandonată în mare măsură, alte state au părăsit această comunitate, Europa şi-a pierdut avantajul competitivităţii globale”, susţine raportul consultat de Der Spiegel. „Noua ordine mondială, mult mai instabilă, adeseori haotică şi mult mai înclinată spre conflicte va reprezenta o schimbare radicală a mediului de securitate pentru Europa şi Germania”.

Un alt scenariu fictiv evocat de armata germană este cel al unui conflict „Vest contra Est”, în care state estice membre ale Uniunii Europene încetează integrarea, iar altele se alătură unui „Bloc estic”.

O altă perspectivă este cea a situaţiei „competiţiei multipolare”, în care extremismul ar fi în ascensiune, iar unele ţări europene ar putea opta pentru „adoptarea modelului capitalismului de stat din Rusia”.

Autorii documentului armatei germane nu stabilesc nici o direcţie concretă, precizând că sunt scenarii de risc pur fictive, dar care sunt „plauzibile pentru anii 2040”, conform publicaţiei Der Spiegel. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.