Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 26.500 de fermieri au depus cereri la APIA; judeţul ocupă un loc fruntaş la subvenţiile în sectorul zootehnic | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aproximativ 26.500 de fermieri au depus cereri la APIA; judeţul ocupă un loc fruntaş la subvenţiile în sectorul zootehnic
Aproximativ 26.500 de fermieri au depus cereri la APIA; judeţul ocupă un loc fruntaş la subvenţiile în sectorul zootehnic

Aproximativ 26.500 de fermieri au depus cereri la APIA; judeţul ocupă un loc fruntaş la subvenţiile în sectorul zootehnic

Aproximativ 26.500 de fermieri harghiteni au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita, în acest an înregistrându-se o creştere uşoară a suprafeţei pentru care se solicită subvenţie.

Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat că situaţia nu s-a schimbat semnificativ faţă de anul trecut, un număr de 26.473 de fermieri solicitând subvenţii pentru o suprafaţă de 189.100 de hectare, faţă de anul precedent, când suprafaţa a fost de 176.481 de hectare.

„Creşterea suprafeţei se datorează faptului că oamenii mai introduc în agricultură anumite terenuri, adică curăţă păşunile, eventual cumpără teren sau arendează teren de la fermierii care nu au pus suprafaţa respectivă la subvenţie”, a explicat Haschi András.

În ceea ce priveşte subvenţia în sectorul zootehnic, Haschi András a spus că Harghita se numără printre judeţele fruntaşe, cu un număr mare de animale pentru care se solicită subvenţie.

„Legat de sectorul zootehnic, la ora aceasta nu pot să spun pentru câte animale se solicită, dar experienţa ne spune că iarăşi suntem printre primii, adică cu cele mai multe animale din toată ţara, cot la cot cu Suceava, Bistriţa, Alba sau Sibiu”, a mai precizat directorul APIA Harghita.

Acesta s-a declarat „absolut mulţumit” de modul în care s-a derulat campania de preluare a cererilor şi de colaborarea cu Direcţia Agricolă, cu asociaţiile crescătorilor de animale şi, mai ales, cu autorităţile locale, care acordă în fiecare an ajutor fermierilor pentru întocmirea documentaţiilor.

„Există deja o colaborare strânsă între noi, încercăm să ne ajutăm reciproc, important e ca nici un fermier să nu rămână pe dinafară şi să nu-şi primească subvenţia, dacă solicită. Suntem ajutaţi tot timpul de consiliile locale, practic toată lumea, cine are puţină treabă cu agricultura, se implică pentru interesul comun, cum ar fi Direcţia Agricolă, asociaţiile profesionale. Fermierii se duc la primărie şi vin cu dosarul gata pregătit, pentru că eu întotdeauna cred că, dacă un om de 70 ani nu se pricepe la documente, nu trebuie pus la perete, ca să nu primească subvenţia, nu se poate ca el să rămână pe dinafară din cauza neştiinţei. Nu, oamenii trebuie ajutaţi ca toată lumea să-şi primească banii, în final”, a punctat Haschi András.

În perioada următoare se fac ultimele verificări şi completări, după care va fi extras eşantionul de control, iar verificările pe teren vor avea loc în perioada verii. (Gina ŞTEFAN, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.