Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 40 de tineri romi harghiteni au absolvit învăţământul superior în ultimii ani | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Aproape 40 de tineri romi harghiteni au absolvit învăţământul superior în ultimii ani
Aproape 40 de tineri romi harghiteni au absolvit învăţământul superior în ultimii ani

Aproape 40 de tineri romi harghiteni au absolvit învăţământul superior în ultimii ani

Aproximativ 40 de tineri de etnie romă din Harghita au terminat, în ultimii ani, cursurile unei instituţii de învăţământ superior, dar puţini dintre ei s-au reîntors în judeţ, a declarat preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, Filiala Harghita, Ioni Géza.

Acesta a precizat că tinerii de etnie romă au preferat centrul universitar din Cluj-Napoca şi au ales facultăţi cu specializări diverse, de la pedagogie, psihologie şi sociologie, până la ştiinţe economice, jurnalism sau teologie. Ioni Géza a precizat că, din păcate, mulţi dintre tinerii romi aleg să rămână în oraşele unde şi-au finalizat studiile, iar cei care se întorc în Harghita întâmpină mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.

„Nu este vorba de prejudecăţi legate de etnie, ci de faptul că în judeţ nu sunt locuri de muncă şi întâmpină aceleaşi dificultăţi ca toţi tinerii absolvenţi de facultate”, a spus Ioni Géza. El a spus că există şi absolvenţi de facultate de etnie romă care s-au angajat ca învăţători sau ca mediatori şcolari în comunităţile de romi.

Potrivit acestuia, a crescut interesul familiilor rome de a-şi da copiii la şcoală, dar acest lucru este legat strict de situaţia lor financiară. Anul trecut, un număr de 36 de elevi au cerut recomandări de la Partida Romilor Pro Europa pentru a ocupa locurile pentru romi de la liceele din judeţ, dar numărul celor care şi-au continuat studiile ar putea fi mai mare, întrucât există cazuri în care copiii nu folosesc această oportunitate pentru că nu doresc să se afle că sunt romi.

„Ar putea fi mai mulţi, dar sunt etnici romi care aleg să meargă la liceu pe locurile obişnuite, nu pe cele rezervate lor, pentru că nu doresc să se afle că sunt romi. Şi, din nefericire, dintre aceştia foarte puţini intră. Putem să spunem că şcolarizarea romilor depinde de situaţia financiară a părinţilor şi că mulţi elevi se opresc la clasa a cincea sau a şasea”, a spus Ioni Géza.

Liderul Partidei Romilor Pro Europa, Filiala Harghita, a precizat că până acum a dat zece recomandări elevilor care doresc să meargă la liceu pe locurile destinate romilor şi este convins că numărul va creşte în perioada următoare.

„Am luat legătura cu directorii de şcoli, cu liderii romilor, cu mediatorii sanitari şi şcolari, pentru a-i încuraja pe elevii romi să profite de oportunitatea de a merge la liceu pe locurile destinate lor. Dacă există solicitări, voi merge la faţa locului pentru a le explica importanţa şcolarizării şi pentru a le elibera această recomandare”, a mai spus Ioni Géza.

(Lia M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.