Aproape 40 de intervenţii ale pompierilor, în 4 zile | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Societate » Aproape 40 de intervenţii ale pompierilor, în 4 zile
Aproape 40 de intervenţii ale pompierilor, în 4 zile

Aproape 40 de intervenţii ale pompierilor, în 4 zile

  • A revenit „sezonul” incendiilor de vegetaţie uscată

În perioada 16-19 martie, pompierii militari harghiteni au gestionat 37 de intervenţii în situaţii de urgenţă. Cele mai multe cazuri au fost reprezentate de solicitările pentru acordarea de prim ajutor, 26 de persoane aflate în dificultate fiind asistate medical de paramedicii SMURD.

De asemenea, forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi stingerea a 8 incendii şi au gestionat cu promptitudine 3 misiuni pentru protecţia comunităţilor.

În cadrul unui comunicat de presă emis de Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă „Oltul” Harghita, se precizează că pompierii au acţionat pentru localizarea şi stingerea a 4 arderi necontrolate (vegetaţie uscată), în localităţile Sărmaş, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc şi Sâncrăieni, fiind afectate peste 4 ha de teren.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de incendii de vegetaţie uscată, în condiţiile în care, în perioada următoare, sunt prognozate zile cu temperaturi mai ridicate, iar riscul de incendiu creşte. Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe şi anexe gospodăreşti. Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere creşte în această perioadă, pe fondul secetei şi al temperaturilor ridicate, reamintim cetăţenilor obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens”, se precizează de către ISU „Oltul” Harghita.

În cadrul comunicatului se reaminteşte faptul că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea unor prevederi generale.

  • Pagube în valoare de 35.000 de lei în urma unui incendiu la un apartament

Pe lângă incendiile de vegetaţie uscată de la sfârşitul săptămânii, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, pompierii Detaşamentului Miercurea-Ciuc au intervenit şi pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Racu. Evenimentul generat, cel mai probabil, de un coş de fum necurăţat, s-a soldat cu arderea unei suprafeţe de circa 5 metri pătraţi din peretele camerei centralei termice.

Un alt incendiu, a cărui cauză a fost una electrică, a izbucnit în după-amiaza zilei de 18 martie, la un apartament situat într-un bloc din municipiul Gheorgheni. La locul evenimentului au fost mobilizaţi pompierii militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, care au constatat că incendiul se manifesta la mobilierul dintr-o cameră, cu pericol de propagare la întregul apartament. Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un conductor electric defect, neizolat corespunzător sau deteriorat, a ars mobilierul din cameră şi s-au deteriorat geamurile, uscătorul electric de rufe, un televizor, două combine muzicale, un calculator, haine şi lenjerii, bunuri evaluate la peste 35.000 lei. În urma intervenţiei prompte a pompierilor, s-au salvat bunuri în valoare de aproape 200.000 lei.

Duminică, în jurul prânzului, echipajele de stingere din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc au fost solicitate să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie) din municipiul Miercurea-Ciuc, strada Harghitei. În momentul sosirii forţelor de intervenţie, incendiul cuprinsese întreaga anexă cu o suprafaţă de aproximativ 20 mp, precum şi bunurile aflate în interior. Cauza probabilă a fost determinată de folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.