Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 4.000 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Aproape 4.000 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita
Aproape 4.000 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita

Aproape 4.000 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita

În judeţul Harghita au fost înregistrate, pe parcursul anului trecut, aproape 4.000 de operaţiuni vamale, dintre care cele mai multe de import, rezultă din raportul de activitate al Biroului Vamal de Interior (BVI) pe 2021.

Potrivit documentului făcut public la începutul acestei săptămâni, cu prilejul şedinţei Colegiului prefectural, în 2021 au fost înregistrate 3.976 de operaţiuni vamale, dintre care 2.296 de import. Mărfurile preponderent importate şi ţările de expediţie a acestora au fost următoarele: maşini agricole, autovehicule (Elveţia, Regatul Unit, Canada), fire sintetice (China, India, Thailanda, Turcia, Tunisia), radiatoare din tablă pentru încălzire centrală (Serbia, Turcia), cărbune din lemn, pal melaminat, cherestea răşinoase (Ucraina), echipamente frigorifice (Ucraina, Turcia), aţă de cusut (Tunisia, Turcia, Maroc, India), suplimente alimentare (Statele Unite ale Americii), anvelope pneumatice noi din cauciuc pentru autocamioane (Thailanda, India, Coreea), hârtie, cartoane (Serbia, Ucraina), articole de uz gospodăresc (China).

Anul trecut au fost înregistrate şi 1.680 de operaţiuni vamale de export, iar situaţia privind mărfurile preponderent exportate şi ţările de destinaţie este următoarea: aţă de cusut (Algeria, Republica Moldova, Turcia, Ucraina, Federaţia Rusă, Maroc, Tunisia, Thailanda, Vietnam), fibre din fire sintetice (Turcia, Federaţia Rusă, Tunisia, Maroc, Egipt), apă minerală (Canada, China, Israel, Regatul Unit, Republica Moldova, Coreea, Singapore, SUA, Kuweit), cherestea răşinoase (Emiratele Arabe Unite, China, Iordania, Sudan, Oman), mobilier din lemn (Elveţia, SUA, Regatul Unit, Israel, Canada), bere (Macedonia, Bosnia, Serbia, Regatul Unit), articole din materiale plastice (Republica Moldova, Georgia).

În ceea ce priveşte activităţile vamale la oficiile poştale, BVI Harghita a precizat că anul trecut au sosit 3.600 de colete şi au fost expediate 872, fiind încasate sume în valoare totală de 107.106 lei.

În 2021 au fost întocmite 49 de procese verbale de contravenţie, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 188.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene, depăşirea termenului de prezentare la biroul vamal de destinaţie, pentru ruperea sigiliului sau pentru deţinere ilegală de alcool.

În domeniul supravegherii vamale a pieţei au fost efectuate controale împreună cu mai multe instituţii, cum ar fi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, ISCIR Braşov, Garda de Mediu şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, nefiind constatate nereguli.

În perioada derulării la nivel naţional a unei operaţiuni vizând traficul ilegal de droguri, precursori şi substanţe psihoactive noi, la punctul vamal Odorheiu Secuiesc a fost reţinut un colet, care a fost predat spre cercetare BCCO Târgu Mureş.

În evidenţele BVI Harghita erau, anul trecut, 292 de operatori cu produse accizabile, societăţi sau persoane fizice. În 2021, la nivelul BVI Harghita au fost derulate 303 de acţiuni legate de controlul producţiei, circulaţiei şi comercializării produselor accizabile şi au fost întocmite 196 de decizii de impunere pentru gospodării individuale, în valoare totală de 45.421 lei. Personalul instituţiei a asistat la distrugerea a peste 4.579 de hl de bere, se mai arată în raportul BVI Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.