Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În primele 3 luni ale acestui an: Aproape 300 de angajatori verificaţi şi amenzi de peste 160 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate »
În primele 3 luni ale acestui an:
Aproape 300 de angajatori verificaţi şi amenzi de peste 160 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM
<h5><i>În primele 3 luni ale acestui an:</i></h5> Aproape 300 de angajatori verificaţi şi amenzi de peste 160 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM

În primele 3 luni ale acestui an:
Aproape 300 de angajatori verificaţi şi amenzi de peste 160 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM

În primul trimestru din acest an, în domeniul relaţiilor de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a efectuat controale la 291 de angajatori şi a aplicat 31 amenzi în valoare totală de 166.000 de lei, se precizează într-o informare a instituţiei. În cele ce urmează, detaliem controalele efectuate.

Munca fără forme legale

În primele 3 luni ale acestui an, un accent a fost pus pe diminuarea muncii fără forme legale de angajare, în acest sens lucrătorii ITM Harghita verificând 288 de societăţi din judeţ. Cu această ocazie, au fost identificaţi 3 agenţi economici care au folosit 3 persoane fără forme legale. Au fost aplicate 3 amenzi, în valoare totală de 60.000 de lei, şi un avertisment.

ITM Harghita precizează şi câteva dificultăţi întâmpinate în cadrul acţiunilor de control care au ca scop depistarea muncii fără forme legale: inspectorii de muncă nu pot dovedi că angajatul a refuzat să completeze fişele de identificare; în curtea societăţilor sunt lăsaţi câini liberi; atunci când sunt identificate persoane fără forme legale, angajatorii motivează cu sunt în perioada de probă sau sunt doar pentru testarea capacităţii de muncă sau înlocuiesc momentan doar azi sau doar o oră; de asemenea, sunt şi cazuri în care invocă necunoaşterea limbii române.

Un alt aspect urmărit de inspectorii din compartimentul relaţiilor de muncă a fost modul în care sunt respectate prevederile legale cu privire la întocmirea contractelor individuale de muncă, timpul de muncă şi repausul săptămânal, orele suplimentare prestate sau acordarea drepturilor. Au fost controlaţi 291 de angajatori, iar pentru nerespectarea celor mai de sus au fost aplicate 121 de sancţiuni, din care 20 de amenzi în valoare de 56.000 de lei.

Protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate

În primul trimestru din acest an s-au făcut 4 controale care au vizat modul în care firmele îi protejează pe românii care merg la muncă în străinătate. Au fost aplicate 4 avertismente şi o amendă de 20.000 de lei.

Potrivit ITM Harghita, în judeţ sunt înregistrate 10 societăţi de plasare a forţei de muncă în străinătate, dintre acestea 7 fiind active şi doar două fiind puncte de lucru la noi.

Amenzi pentru deficienţe în ceea ce priveşte completarea registrului general de evidenţă a persoanelor

Inspectorii au făcut controale la 291 de societăţi, având ca scop urmărirea modului în care se respectă prevederile privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor. Au fost sancţionate 50 de societăţi cu 7 amenzi în valoare totală de 30.000 de lei şi 58 de avertismente. În acelaşi timp, au fost dispuse şi 215 măsuri pentru remedierea deficienţilor.

Alte acţiuni ale angajaţilor ITM Harghita

Instituţia precizează faptul că în timpul controalelor efectuate se urmăreşte şi informarea şi conştientizarea agenţilor economici despre respectarea legislaţiei muncii în vigoare privind respectarea drepturilor copilului.

Tot cu ocazia acţiunilor, inspectorii ITM Harghita  i-au informat pe salariaţi cu privire la avantajele transformării muncii nedeclarate în muncă declarată. De asemenea, pentru a încuraja oamenii să semnaleze cazurile de muncă „la negru”, la sediul instituţiei este amplasată o căsuţă poştală în care se pot depune petiţii în acest sens.

Peste 2.700 de zilieri, în primele trei luni

În informarea ITM Harghita se mai precizează faptul că în primul trimestru au exercitat activităţi cu caracter ocazional un număr de 2.704 de zilieri.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.