Aproape 200 de locuri neocupate la liceele din Harghita, după prima etapă de repartizare | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 22 ianuarie 2023
Home » Învățământ » Aproape 200 de locuri neocupate la liceele din Harghita, după prima etapă de repartizare
Aproape 200 de locuri neocupate la liceele din Harghita, după prima etapă de repartizare

Aproape 200 de locuri neocupate la liceele din Harghita, după prima etapă de repartizare

Elevii de clasa a VIII-a au aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, la ce licee au fost repartizaţi, în funcţie de opţiunile lor şi de media de admitere la Evaluarea Naţională. Ultimul elev admis a avut media generală de 2,04, iar primul intrat a fost un elev cu media generală 10

Prima etapă de admitere la liceu în judeţ s-a încheiat şi, potrivit inspectorului şcolar general adjunct, prof. dr. Cristinel Glodeanu, în 12 iulie au fost repartizaţi la liceele din judeţ 1.670 de candidaţi, din cei 1.723 înscrişi. Un număr de 69 dintre absolvenţii admişi în Harghita provin din alte judeţe, începând cu cele învecinate – Bacău, Covasna, Mureş, Neamţ – şi continuând cu elevi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dolj, Sibiu şi Vâlcea. „O parte dintre elevii din alte judeţe au fost atraşi de oferta educaţională din judeţul Harghita, avem şi licee pedagogice, care probabil lipsesc la ei. Avem 102 elevi la filiera vocaţională, marea majoritate la învăţători-educatoare (22), 11 au venit la instruire educaţie extraşcolară şi aşa mai departe”, a declarat inspectorul şcolar general, Demeter Levente. Sunt şi absolvenţi ai clasei a VIII-a din alte judeţe care „au venit aici datorită serviciilor părinţilor. În cazul judeţelor limitrofe a fost mai aproape pentru copil să se deplaseze în Harghita, decât să ajungă până în centrul judeţului de provenienţă, cum este, de exemplu, cazul celor din Grinţieş, de la Neamţ”, a completat prof. dr. Glodeanu.

Mediile elevilor admişi la liceu în prima etapă de repartizare computerizată încep de la 10 şi se termină cu media 2,04, nu mai puţin de 114 elevi repartizaţi având medii sub 5. „Aceasta ar putea fi o problemă. Copiilor care au obţinut medii sub nota de trecere la Evaluarea Naţională le va fi mult mai greu, pentru că valoarea adăugată de profesori în liceu ar trebui să fie mai mare decât cea din gimnaziu. Astfel, potenţialul de învăţare al acestor elevi trebuie să crească şi ei trebuie să depună un efort mult mai mare decât colegii lor, care au obţinut medii mai mari. Trebuie efort sporit din partea celor 114 elevi cu medii sub 5, dar sperăm – mereu trebuie să avem speranţă – că se vor strădui şi vor fi capabili să atingă un nivel mult mai ridicat decât cel cu care au intrat la liceu”, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita.

Conform statisticilor puse la dispoziţie de IŞJ Harghita, 53 de candidaţi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, 48 dintre ei fiind harghiteni, iar cinci din alte judeţe. Nu au de ce să-şi facă griji, de vreme ce au rămas neocupate 192 de locuri. Locurile libere vor fi ocupate de elevii care, din diverse motive, nu au participat la prima etapă de repartizare.

Calendarul admiterii la liceu continuă, în 24 şi 25 iulie, cu înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă/maternă, urmând ca acestea să se desfăşoare în perioada 26-29 iulie. Începând din 24 iulie se pot depune cererile de înscriere a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare. Data limită de depunere a cererilor de înscriere este 30 iulie. Cea de-a doua etapă de repartizare a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată în zilele de 31 iulie şi 1 august 2019.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.