Dotarea Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc, pe lista priorităţilor Guvernului în semestrul 2 al acestui an | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 11 decembrie 2024
Home » Sănătate » Dotarea Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc, pe lista priorităţilor Guvernului în semestrul 2 al acestui an
Dotarea Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc, pe lista priorităţilor Guvernului în semestrul 2 al acestui an

Dotarea Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc, pe lista priorităţilor Guvernului în semestrul 2 al acestui an

Recent, pe pagina oficială a PSD a fost publicat un set de „măsuri prioritare pentru semestrul 2 al anului 2019”. La începutul lunii s-a amintit de acordarea de „Vouchere de 10 lei/elev pentru fiecare zi de şcoală cu prezenţă integrală”, precum şi de alte măsuri ce vizează învăţământul.

Măsura 28 din acest set are în vedere reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a mai multor spitale. Este vorba de 20 de spitale pentru care finanţarea se va acorda prin Banca Mondială şi de alte 5 unităţi judeţene pentru care finanţarea se va acorda prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Printre cele 20 de unităţi sanitare se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, aceasta fiind inclusă pe lista de priorităţi pentru acest an pentru dotarea cu un RMN, dar şi cu echipamente pentru sălile de operaţii.

În zonă mai sunt cuprinse: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş (cu echipamente pentru cardiaci critici, dar şi pentru servicii de proiectare tehnică pentru construcţia unei clădiri complexe), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (cu echipamente pentru cardiaci critici), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov (cu echipamente pentru sălile de operaţii, lucrări de construcţie UPU) şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Gheorghe (unde prioritare în acest an vor fi lucrările de reabilitare, modernizarea reţelei de utilităţi).

Tot din domeniul sănătăţii, Măsura 21 cuprinde Programul „O comună, o ambulanţă”. Acesta are în vedere finanţarea achiziţionării de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea pe cel puţin un an de zile. „Susţinerea financiară constă într-un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de euro, pentru cheltuielile care vizează atingerea obiectivului de asigurare în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotare corespunzător”, se precizează în descrierea măsurii prioritare pentru 2019-2020.

Bugetul estimat al programului pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde de lei, din care 1 miliard de lei este pentru anul în curs. Iar cheltuielile eligibile sunt: achiziţia de ambulanţe şi dotarea lor cu echipament medical; cheltuieli cu carburanţi şi întreţinerea acestora; cheltuieli de personal (şofer, personal medical); cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.