Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 20.000 de locuri de muncă, în 2014 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Aproape 20.000 de locuri de muncă, în 2014
Aproape 20.000 de locuri de muncă, în 2014

Aproape 20.000 de locuri de muncă, în 2014

Aproape 20.000 de locuri de muncă vacante au fost declarate în 2014, de angajatori, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Harghita, numărul fiind de aproape trei ori mai mare decât anul precedent.

Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat pentru Agerpres că, pe parcursul anului trecut, firmele din judeţ au făcut publice un număr de 19.903 locuri de muncă, din care cele mai multe, respectiv 12.603, prin metoda on-line.

Încă de la sfârşitul anului 2012, AJOFM Harghita a pus la dispoziţia firmelor un portal de Internet, special conceput în acest sens, şi a declanşat o campanie de verificare a firmelor care încalcă legea.

Drept urmare, numărul de locuri de muncă a crescut foarte mult, iar AJOFM a obţinut informaţii reale şi complete legate de piaţa muncii, în funcţie de care şi-a putut dimensiona planul de formare profesională pentru 2015.

De altfel, potrivit Legii 76/2002, angajatorii sunt obligaţi să declare la AJOFM locurile de muncă vacante, în caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.

Datele furnizate de AJOFM Harghita arată că, deşi numărul locurilor de muncă declarate a crescut, numărul angajărilor din 2014 a înregistrat o scădere. Astfel, în 2014 au fost angajaţi 3.928 de şomeri aflaţi în evidenţa AJOFM, iar în 2013 numărul acestora a fost de 4.121.

Tiberiu Pănescu a precizat că această scădere este explicabilă, în condiţiile în care numărul de şomeri a fost mai mic decât în anul precedent şi există foarte multe persoane care nu au studii şi care pot fi cu greu angajate.

„Anul 2014 a fost unul moderat, cu aspecte pozitive, dar şi negative. Suntem mulţumiţi de faptul că a crescut numărul de locuri de muncă vacante declarate, dar şi de serviciile on-line de consiliere către şomeri, dar ne-am fi dorit mai mulţi şomeri angajaţi. Cu toate acestea, trebuie spus că şi numărul de şomeri a scăzut şi că sunt destul de mulţi care sunt greu angajabili din cauză că nu au studii”, a declarat Tiberiu Pănescu.

Rata şomajului la sfârşitul anului 2014 în Harghita a fost de 5,72 la sută, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când a fost de 6,96 la sută. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. “Aproape 20.000 de locuri de muncă au fost declarate vacante” ar fi exprimarea corecta. Inafara de acest aspect , pe cine intereseaza cate locuri de munca au fot declarate vacante? O firma cu 2 angajati poate sa ofere 200 de locuri de munca pe an si sa nu angajeze nici un om, doar pentru a scoate in evidenta “intensa” activitate a AJOFMl. Un om normal e interesat de cate persoane au fost incadrate cu ajutorul AJOFM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.