Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salvamont Harghita: peste 50 de intervenţii în perioada sărbătorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Salvamont Harghita: peste 50 de intervenţii în perioada sărbătorilor
Salvamont Harghita: peste 50 de intervenţii în perioada sărbătorilor

Salvamont Harghita: peste 50 de intervenţii în perioada sărbătorilor

Salvamontiştii harghiteni au intervenit, în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru ajutorarea a peste 50 de persoane care au suferit diverse accidente pe pârtie sau care se aflau în dificultate în zonele montane ale judeţului.

Şeful Serviciului de Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat pentru Agerpres că cele mai multe dintre intervenţii au avut loc la pârtiile de schi din judeţ, unde schiori neatenţi sau mai puţin experimentaţi au suferit diverse leziuni, unele dintre cazuri fiind destul de grave, cum ar fi fracturi multiple sau lovituri la cap.

Potrivit sursei citate, există destul de mulţi schiori care nu sunt atenţi la cei din jur atunci când se află pe pârtie sau care nu respectă regula de a nu consuma băuturi alcoolice înainte de a practica acest sport.

„Din păcate, la fel ca şi în anii precedenţi, am avut persoane care au intrat pe pârtie sub influenţa băuturilor alcoolice, chiar dacă acest lucru este interzis. De asemenea, în continuare există schiori care nu sunt deloc atenţi la cei din jurul lor şi de aici până la un accident grav nu e decât un pas”, a afirmat Fekete Örs.

Cele mai multe accidente s-au înregistrat pe pârtiile din zona Gheorgheni, urmate de cele de la Harghita-Mădăraş, Topliţa şi Băile Harghita.

Salvatorii montani harghiteni au intervenit şi pentru recuperarea unei familii din Ungaria, care a plecat în drumeţie pe vârful Harghita-Mădăraş şi care nu a mai găsit drumul de întoarcere, din cauza vremii nefavorabile.

Fekete Örs a făcut apel la turiştii care vor vizita judeţul în perioada următoare să se echipeze corespunzător atunci când merg să schieze sau când pornesc în drumeţii, să manifeste atenţie sporită atunci când se află pe pârtie şi în nici un caz să nu consume băuturi alcoolice înainte de a schia.

De asemenea, şeful salvatorilor montani harghiteni a spus că mai există administratori de pârtii care nu au înţeles că trebuie să încheie contracte cu Salvamontul, pentru a avea acces la intervenţii rapide şi care consideră că „profitul este mai important decât siguranţa turiştilor”.

Fekete Örs a subliniat că este foarte important ca o persoană accidentată grav pe pârtie să beneficieze într-un timp cât mai scurt de îngrijire de specialitate şi să nu aştepte minute în şir sosirea echipajelor de intervenţie. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.