Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Apel pentru prevenirea incendiilor de pădure | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Apel pentru prevenirea incendiilor de pădure
Apel pentru prevenirea incendiilor de pădure

Apel pentru prevenirea incendiilor de pădure

Chiar dacă în acest an pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita nu s-au înregistrat incendii în fondul forestier, în anii trecuţi au existat astfel de evenimente negative de amploare

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a lansat un apel către populaţie pentru prevenirea incendiilor de pădure, având în vedere că temperaturile ridicate din sezonul estival şi apariţia secetei, care conduce la uscarea vegetaţiei uscate, favorizează producerea şi extinderea focului în fondul forestier.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita (instituţie din cadrul Romsilva), ing. Cătălin Mutică, a declarat că în această perioadă foarte mulţi din turiştii care vin la cabanele instituţiei îşi petrec timpul în aer liber, într-o zonă împădurită, beneficiind de tot ce poate să ofere pădurea: aer curat, linişte etc. Totuşi, afluxul de turişti în pădure pe timpul verii poate avea şi efecte secundare, iar unul dintre ele sunt incendiile de pădure.

Ing. Cătălin Mutică a spus că nu se doreşte catalogarea turiştilor în vreun fel, dar marea majoritate a incendiilor de pădure pleacă dintr-un obicei incorect al oamenilor: focuri lăsate deschise, ţigări nestinse aruncate prin pădure etc. „Şi atunci, colegii de la sediul central şi conducerea Romsilva au demarat o acţiune de conştientizare a populaţiei şi a turiştilor despre ceea ce ar trebui să facem şi ceea ce nu ar trebui să facem ca să evităm producerea incendiilor de pădure”, a spus şeful DS Harghita.

Într-adevăr, în acest an, până în prezent, nu s-au înregistrat incendii de pădure în suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita. Însă directorul DS Harghita a amintit că, în anii trecuţi, şi în Harghita au fost foarte multe incendii de păşune, de mirişti, care fiind în imediata apropiere a lizierei pădurii au ajuns şi în fondul forestier. Au fost şi incendii de pădure, de litieră şi în coronament. Chiar dacă nu au fost pagube foarte mari, au fost în schimb mobilizate foarte multe forţe de la instituţiile specializate, inclusiv lucrătorii de la ocoale silvice, care au intervenit mult timp în pădure pentru a putea limita efectele incendiilor.

„În aceste condiţii, şi noi îi rugăm pe proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier, turiştii care aleg să-şi petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat şi să urmeze toate instrucţiunile specialiştilor pentru a evita declanşarea incendiilor de pădure.

Putem preveni un incendiu de pădure dacă suntem responsabili şi ne asigurăm că la plecare locul rămâne curat şi focul este stins complet”, a conchis ing. Cătălin Mutică.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.267 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, 22.891 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita.

∗∗∗

Potrivit datelor RNP – Romsilva, în ultimii cinci ani, cele mai multe incendii de pădure au fost provocate de focul nesupravegheat în terenurile agricole, păşunile, fâneţele şi miriştile situate lângă păduri. Din 2014 s-au înregistrat 1.234 de incendii în pădurile administrate de Romsilva, iar din acestea 956 au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat. Aceste incendii au cuprins peste 6.930 ha pădure, din care în 6.150 ha a fost afectată litiera.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.