Anul acesta, mieii se vând în jur de 24 lei/kg viu, preţul ajungând până la 50 de lei/kg tăiat | Informația Harghitei - jurnal independent Anul acesta, mieii se vând în jur de 24 lei/kg viu, preţul ajungând până la 50 de lei/kg tăiat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Anul acesta, mieii se vând în jur de 24 lei/kg viu, preţul ajungând până la 50 de lei/kg tăiat
Anul acesta, mieii se vând în jur de 24 lei/kg viu, preţul ajungând până la 50 de lei/kg tăiat

Anul acesta, mieii se vând în jur de 24 lei/kg viu, preţul ajungând până la 50 de lei/kg tăiat

Cea mai mare parte dintre creştinii din judeţul nostru au intrat în Săptămâna Mare, iar alături de tradiţiile bisericilor în toi sunt şi ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Despre piaţa mieilor din acest an, în judeţul nostru, am vorbit cu inginerul montanolog Ţăpuc Loránd, proprietar al KangoFarm şi membru al Cooperativei Agricole Heritage Livestock Breeders.

Acesta ne spunea că, la nivelul judeţului Harghita, cererea o să fie mai mare decât oferta. Vorbind despre sărbătorile de la sfârşitul acestei săptămâni, ne spunea că mieii sunt destul de mici, însă fermierii s-au pregătit din timp. Ştiind că Paştele e mai devreme, berbecii au fost introduşi la amontă mai devreme, astfel că sunt miei pregătiţi pentru tăiat.

Situaţia se va schimba, însă, de Paştele Ortodox, când o să fie mai mulţi miei.

În ceea ce priveşte preţurile, Ţăpuc Lorand ne spunea că acestea variază între 23 şi 25 de lei pentru un kilogram la mieii vii, ceea ce înseamnă că pentru kilogramul pentru mieii tăiaţi se va ridica la 45-50 de lei.

L-am întrebat dacă lumea cumpără miei şi la asemenea preţuri. „Da. În fiecare an cumpără lumea, pentru că aşa sunt sărbătorile. Dar acum depinde de buzunar. Preţurile nu sunt inventate de noi, pentru că sunt ridicate costurile de producţie – forţa de muncă, inputul, tot ce se consumă”, ne răspundea inginerul montanolog.

În ceea ce priveşte oferta lui, preciza că pentru sărbătorile pascale din această perioadă va avea de vânzare aproximativ 200 de miei, berbecuţi. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.