Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amplă acţiune de ecologizare a malurilor Oltului, afluenţilor lui şi împrejurimilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Amplă acţiune de ecologizare a malurilor Oltului, afluenţilor lui şi împrejurimilor
Amplă acţiune de ecologizare a malurilor Oltului, afluenţilor lui şi împrejurimilor

Amplă acţiune de ecologizare a malurilor Oltului, afluenţilor lui şi împrejurimilor

Mii de oameni, majoritatea elevi, cărora li s-au alăturat voluntari şi angajaţi ai primăriilor din 13 localităţi, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi membri ai composesoratelor au celebrat Ziua Planetei Pământ – sărbătorită anual în data de 22 aprilie – şi au adunat tone de gunoi, în cadrul unei ample acţiuni de ecologizare a malurilor Oltului şi afluenţilor acestuia

Organizatorii, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, în parteneriat cu firmele de salubrizare şi cu primăriile din zonă, au împărţit voluntarilor aproximativ 1.000 de saci de 80 de litri şi tot atâtea perechi de mănuşi de unică folosinţă.

Ca în fiecare an, copiii au strâns în saci gunoaie, haine şi încălţăminte uzate, pet-uri, cutii de conserve şi de băutură goale şi resturi de la picnicuri, abandonate de persoane lipsite de educaţie pe malul apelor şi în poienile din jurul localităţilor.

„Sunt zone unde nu prea am găsit aşa multe gunoaie, dar sunt şi zone unde găsim şi scutece, şi cauciucuri de maşini, care nu cred că sunt aruncate de cei care au 10 ani sau care au 50 ani. Undeva, generaţia aceasta nouă aruncă aceste gunoaie, cred că este vorba de persoane relativ tinere, aşa se vede după gunoiul colectat anual. Şi putem spune că generaţia asta a fost în străinătate, a văzut cum se comportă oamenii acolo; au case mari, au maşini, dar când trec graniţa gândesc altfel şi nu sunt conştienţi că natura pe care ne-a dat-o Dumnezeu trebuie păstrată, nu distrusă”, a declarat coordonatoarea campaniei de salubrizare a malurilor şi a cursurilor de apă, Miklós Julia, de la SGA Harghita.

În comuna Mihăileni, elevii de gimnaziu şi-au adus şi frăţiorii de grădiniţă la acţiunea de igienizare. Au muncit cu spor, bucurându-se din plin de vremea frumoasă, dar şi mai mult de surpriza pusă la cale de primarul localităţii, Izsák-Székely Lóránt. Edilul şi-a dorit ca cei mici să înţeleagă că viaţa nu poate fi separată de mediul înconjurător şi că fiecare om trebuie să fie responsabil de impactul acţiunilor sale asupra vieţii planetei. Aşa că a combinat educaţia pentru mediu cu o oră de biologie în mijlocul naturii plină de minunăţii din zonă.

Întâlnirea cu biologul Demeter László i-a fascinat pe copii, de la el au aflat că o „fosilă vie” sălăşluieşte în bălţile de la marginea comunei lor încă din perioada glaciară.

„Copiii au văzut o fosilă vie. Există în România 26 de specii de filopode, de brahiopode mari, care sunt o grupă de raci primitivi şi sunt considerate fosile, pentru că sunt cunoscute din fosile vechi de 500 de milioane de ani”, a precizat Demeter László.

Numai înţelegând şi văzând, copiii vor învăţa să respecte natura, şi-a exprimat convingerea biologul.

„Trebuie o schimbare de atitudine şi atunci, peste 50 de ani, dacă fiecare copil de-acum are experienţele şi cunoştinţele necesare şi vede că o apă curată este mult mai bună şi mai bogată (în vieţuitoare – n.a.) decât o apă murdară, atunci ei nu vor mai avea o atitudine de desconsiderare a naturii”, a spus Demeter László.

„Mergem pe ideea că cei mici îi vor educa pe părinţi”, a completat primarul Izsák-Székely Lóránt.

Copiii din satul Livezi, aparţinător comunei Mihăileni, s-au luat la întrecere: care strânge mai mulţi saci de gunoi. „Toţi au început crezând că va fi o competiţie, au făcut echipe de câte doi la câte un sac, se grăbeau fantastic să umple sacii, până în momentul în care au hotărât să fie o echipă mare”, a relatat învăţătoarea Marina Bucur, de la şcoala din Livezi, una dintre însoţitoarele copiilor.

Aveau să afle că nu este un concurs cu premii, dar s-au consolat repede, la gândul că au „salvat Pământul”. După muncă, a venit şi recompensa: un hot-dog oferit fiecăruia de membrii celor două composesorate din Mihăileni, pe care copiii l-au înfulecat numaidecât. „Când le-am spus că nu va fi locul I, II sau III, copiii s-au încurajat unii pe alţii, spunându-şi că totul se face pentru a salva Pământul. Îşi spuneau, unul celuilalt: Nu vrei să fii mai sănătos? Uite, de aceea curăţăm Pământul, apele, tot ce ne înconjoară, pentru a avea noi o sănătate mult mai bună! Ziua s-a soldat cu o mică recompensă, doar că sunt dezamăgiţi, că s-au terminat sacii şi m-au rugat să mai facem o astfel de acţiune, într-o altă zi”, a mai spus învăţătoarea.

Potrivit primarului Izsák-Székely Lóránt, în acţiunea de ecologizare a localităţii „au fost implicaţi toţi locuitorii comunei” din satele Mihăileni, Văcăreşti, Nădejdea şi Livezi şi este „prima de asemenea anvergură” care s-a desfăşurat pe tema igienizării. Activitatea de salubrizare a continuat la sfârşit de săptămână, completată, luni, de o campanie de colectare a uleiului uzat.

Acţiunea de ecologizare a localităţilor, a malurilor Râului Olt şi afluenţilor săi în judeţ va continua în cursul acestei săptămâni, precum şi după minivacanţa de 1 Mai, când vor fi colectate deşeurile abandonate de turiştii şi locuitorii judeţului care îşi vor petrece zilele libere în mijlocul naturii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.