Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat, luna trecută, amenzi în valoare totală de aproximativ 100.000 de lei în urma a peste 100 de controale efectuate la angajatorii din judeţ.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, inspectorii instituţiei au efectuat, în iulie, 101 controale de specialitate, dintre care 84 au vizat modul de desfăşurare a relaţiilor de muncă în cadrul angajatorilor persoane fizice sau juridice. Dintre angajatorii controlaţi pe linie de relaţii de muncă au fost sancţionaţi 38, fiind aplicate 70 de avertismente cu rol de prevenţie şi conştientizare şi 10 amenzi în cuantum de 78.000 de lei. Aceste amenzi au fost aplicate, între altele, pentru primirea la muncă a două persoane fără încheierea unui contract de muncă în formă scrisă, în cazul unui angajator fiind identificată practicarea muncii subdeclarate raportat la timpul real de muncă prestat, iar la un alt angajator a fost depistată evidenţierea în actele contabile întocmite de societate a unui salariu mai mic decât cel declarat şi acordat în realitate. „Au fost verificate şi alte aspecte, constatându-se nerespectarea prevederilor legale cu privire la acordarea repausului săptămânal, întocmirea condicilor de prezenţă şi modul de evidenţiere a orelor lucrate de salariat, acordarea concediilor de odihnă, plata salariilor, întocmirea sau completarea regulamentelor interne”, se precizează în comunicatul ITM Harghita.
De asemenea, un număr de 17 controale au fost efectuate pentru verificarea modului de implementare şi respectare a măsurilor de protecţie contra riscului producerii accidentelor de muncă, cât şi în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor legale pentru protejarea sănătăţii lucrătorilor, iar dintre angajatorii controlaţi au fost sancţionaţi 10, aplicându-se 3 amenzi în valoare de 23.000 de lei şi 16 avertismente, tot cu rol de prevenţie şi conştientizare.
Pe linie de sănătate şi securitate în muncă, amenzile au fost aplicate pentru doi angajatori care nu au asigurat şi controlat cunoaşterea şi punerea în aplicare de către lucrători a măsurilor de protecţie a muncii şi s-a constatat totodată că lucrătorii nu utilizau echipamentul de protecţie acordat, respectiv centuri de siguranţă şi cască de protecţie, iar în cazul unui alt angajator nu era asigurată securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, prin organizarea activităţilor de prevenire şi a celor de protecţie, se mai arată în comunicat.
ITM Harghita a mai informat că în luna iulie au fost comunicate 10 evenimente, respectiv accidente de muncă, fiind demarate cercetări în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs. (E.G.)