Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de 150 de mii de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de 150 de mii de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de 150 de mii de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de 150 de mii de lei, aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Inspectorii de muncă din judeţul Harghita au aplicat, pe parcursul lunii trecute, amenzi în valoare de 150.000 de lei după ce au constatat mai multe nereguli la angajatorii controlaţi. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, la agenţii economici din judeţ au fost efectuate, în august, 48 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 32 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă. Din cauza neconformităţilor constatate de inspectorii de muncă, au fost sancţionaţi 32 de angajatori, fiind aplicate 64 de sancţiuni, dintre care 15 amenzi contravenţionale.

În domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată au fost aplicate 48 de sancţiuni, între care şi amenzi în valoare totală de 114.000 de lei, între altele, pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, regulamente interne şi dosare de personal incomplete, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în schimburi sau pentru neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 16 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 36.000 lei. Sancţiunile în acest domeniu au fost aplicate, în principal, pentru că la unii agenţi economici controlaţi nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă sau nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare, respectiv nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, dar şi pentru că angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite în mod adecvat ori lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră.

În luna august au fost comunicate 5 evenimente/accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor în care s-au produs, a mai informat ITM Harghita. (Emil G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.