Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Adunarea Generală a Asociaţiei Administratorilor de Păduri, găzduită de Ocolul Silvic de Regim Zetea | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » (Inter)Național » Adunarea Generală a Asociaţiei Administratorilor de Păduri, găzduită de Ocolul Silvic de Regim Zetea
Adunarea Generală a Asociaţiei Administratorilor de Păduri, găzduită de Ocolul Silvic de Regim Zetea

Adunarea Generală a Asociaţiei Administratorilor de Păduri, găzduită de Ocolul Silvic de Regim Zetea

  • Preşedintele AAP: Sperăm ca noul Cod silvic să fie unul coerent, suplu, pe înţelesul tuturor, nu numai pe înţelesul specialiştilor silvici

Adunarea Generală a Asociaţiei Administratorilor de Păduri (AAP), care reuneşte 114 ocoale silvice de regim din întreaga ţară, din care şapte din Harghita, a fost găzduită, miercuri şi joi, la Homorod-Băi, de Ocolul Silvic de Regim Zetea. AAP administrează formele private de păduri din România: proprietatea privată a persoanelor fizice, composesoratelor, formelor asociative şi ale unor unităţi administrative. Suprafaţa totală administrată de membrii acestei asociaţii este de aproximativ 20% din fondul forestier naţional. Pe parcursul celor două zile au fost dezbătute teme de interes pentru domeniul silvic, cum ar fi noul Cod silvic sau liniile de finanţare din PNRR pentru împăduriri.

În prima zi a evenimentului au fost discutate aspecte punctuale privind noul Cod silvic, aflat în etapa de consultare publică în vederea elaborării actului normativ, care ar urma să fie pus pe masa ministerului de resort la începutul lunii iunie. La dezbateri au fost prezenţi, pe lângă şefi de ocoale silvice din toată ţara, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Gărzii Forestiere Naţionale şi o parte din experţii consorţiului care lucrează la proiectul noului Cod silvic, format din specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” Bucureşti, Universităţii „Transilvania” Braşov şi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, ing. Adrian Creţu, a declarat că membrii AAP speră ca noul Cod silvic să fie unul „coerent, suplu, pe înţelesul tuturor”. „Adică nu numai pe înţelesul specialiştilor silvici. Să înţeleagă orice om ce înseamnă pădurea. Vedeţi bine că o mare parte din mass-media este influenţată de aspectele negative care se întâmplă prin pădure, dar nu este în totalitate adevărat. La ora actuală – şi este recunoscută la nivel european – avem cea mai mare biodiversitate şi, vedeţi bine, efectivele de urs sunt exagerate. Aceasta şi datorită faptului că avem o pădure care are un habitat propice ursului şi speciilor de răpitoare, care în marea majoritate a ţărilor europene au dispărut. Pe lângă acest aspect, avem şi cele mai multe suprafeţe de arborete virgine”, a declarat ing. Adrian Creţu.

Cu toate acestea, a continuat acesta, Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri, „care, părerea mea personală, este un infringement care nu îşi are rostul”, deoarece „toţi specialiştii silvici lucrează după aşa-numitul amenajament, un studiu care se efectuează de aproape 120 de ani; cu ciclicitate la fiecare 10 ani se reamenajează”. Potrivit acestuia, „discuţia a fost că nu au fost transparente” aceste amenajamente silvice. „Aceste amenajamente se fac după anumite norme tehnice clar stabilite, pe baza unor cercetări efectuate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea. Şi, sigur, datorită acestor amenajamente avem pădurile de o asemenea valoare în biodiversitate”, a opinat preşedintele AAP.

Acesta a afirmat că se doreşte un plan simplificat de reglementări, deoarece în momentul de faţă „ceea ce ne deranjează este aspectul acesta de suprareglementare”. „Avem peste 230 de acte de reglementare numai pe domeniul silvic şi este o povară atât pe administratori, cât şi pe proprietarii de pădure, pentru că acestea necesită şi o cheltuială mai mare decât o au colegii din Europa. Aceasta e marea problemă”, a spus ing. Adrian Creţu.

Astfel, a precizat acesta, se doreşte „o reglementare coerentă, clară, succintă şi puse lucrurile la punct ca să nu mai apară tot felul de probleme”. Conform acestuia, multitudinea de reglementări au apărut şi datorită unor probleme create de anumiţi membri ai corpului profesional silvic. Însă, „în loc ca instituţiile să-şi facă datoria, noi venim cu reglementare la reglementare, care sufocă sectorul”.

Joi, evenimentul a continuat cu şedinţa propriu-zisă a Adunării Generale a Asociaţiei Administratorilor de Păduri, în cadrul căreia au fost aprobate bilanţurile pe anul precedent. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.