În cadrul programului „Spaţii Verzi” 2023Fundaţia pentru parteneriat şi MOL România finanţează 22 de proiecte cu peste 800 de mii de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » (Inter)Național »
În cadrul programului „Spaţii Verzi” 2023
Fundaţia pentru parteneriat şi MOL România finanţează 22 de proiecte cu peste 800 de mii de lei
<h5><i>În cadrul programului „Spaţii Verzi” 2023</i></h5>Fundaţia pentru parteneriat şi MOL România finanţează 22 de proiecte cu peste 800 de mii de lei

În cadrul programului „Spaţii Verzi” 2023
Fundaţia pentru parteneriat şi MOL România finanţează 22 de proiecte cu peste 800 de mii de lei

  • Dintre aceste proiecte, 8 au ca obiect „Permacultura în Zone Urbane”, iar alte 14 fac parte din componenta „Arii Naturale Protejate”
  • În cadrul celor 16 ediţii anterioare, suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit 550.278 mp

În cadrul programului „Spaţii Verzi” derulat, în acest an, de către Fundaţia pentru parteneriat, MOL România acordă o finanţare în valoare totală de peste 800.000 de lei pentru implementarea a 22 de proiecte de mediu în 17 judeţe.

Acestea vor fi implementate prin implicarea tinerilor şi comunităţilor locale în iniţiative de permacultură urbană şi conservare a ariilor naturale protejate.

Potrivit unui comunicat de presă comun emis de către Fundaţia pentru parteneriat şi MOL România, cele 22 de proiecte alese au ca scop promovarea ariilor protejate şi conştientizarea importanţei conservării acestora, şi se vor concretiza în activităţi de mediu precum organizarea Zilei Biodiversităţii, realizarea de poteci tematice, expediţii Junior Ranger, ateliere de grădinărit, şcoli de vară şi expoziţii, şi crearea de trasee educaţionale pe tema biodiversităţii şi grădini urbane cu focus pe permacultură, în 17 judeţe din România.

„Suntem mândri de evoluţia programului Spaţii Verzi, cea mai longevivă platformă de CSR a MOL România, care de 17 ani contribuie la formarea şi educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de natură. Fiecare proiect de mediu pe care îl sprijinim reflectă viziunea MOL în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi angajamentul nostru de a contribui la bunăstarea comunităţilor locale. Ne bucurăm să vedem că oamenii sunt receptivi la problemele legate de mediu şi că împreună putem construi un viitor mai sustenabil pentru generaţiile tinere”, spunea Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL România.

În cadrul componentei „Permacultură în Zone Urbane”, juriul a selectat 8 proiecte ce vor fi dezvoltate în 8 judeţe din ţară. Activităţile derulate în cadrul componentei „Permacultură în Zone Urbane” vizează dezvoltarea agriculturii sustenabile în mediul urban, iar proiectele care au obţinut finanţare în cadrul acestei ediţii a programului vor avea o contribuţie importantă în promovarea conceptului de permacultură urbană şi în implementarea unor iniţiative de agricultură durabilă.

Alte 14 proiecte de mediu vor primi finanţare în cadrul celei de-a doua componente a programului, „Arii Naturale Protejate”. Ca şi în ediţiile precedente, şi în acest an activităţile finanţate vor include amenajarea de poteci tematice, organizarea de tabere Junior Ranger şi evenimente precum Ziua Parcului Naţional/Natural sau Ziua Biodiversităţii, expoziţii şi activităţi extraşcolare de educaţie ecologică. Proiectele se vor derula în 12 judeţe din ţară.

„Continuăm să susţinem demersurile legate de promovarea ariilor naturale protejate şi să sprijinim implementarea iniţiativelor care promovează permacultura, corelată cu implicarea comunităţilor în activităţi de agricultură urbană, ca temă prioritară şi pentru anii ce urmează. Avem la baza reuşitelor noastre parteneriatul durabil pe care l-am format acum 17 ani cu MOL România şi dorinţa de a genera o schimbare pozitivă în comunitate, din punctul de vedere al cultivării respectului tinerilor faţă de mediul înconjurător şi al consolidării relaţiei om-natură”, preciza László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Finanţarea acordată în cadrul celor 16 ediţii a depăşit 9 milioane de lei

Pentru rezultatele deosebite obţinute în cadrul ediţiei precedente, programul „Spaţii Verzi” a câştigat premiul al II-lea în competiţia „Romanian CSR Awards” 2023.

În cadrul comunicatului se mai arată faptul că în ediţia din 2022, care a introdus componenta de „Permacultură în Zone Urbane” şi a stimulat interesul membrilor din comunităţi pentru a dezvolta iniţiative care vizează această arie, au fost finanţate în total 26 de proiecte în care au fost implicaţi peste 5.500 de beneficiari direcţi. Rezultatele primului an de „Permacultură în Zone Urbane” au fost: 163 de activităţi extraşcolare de educaţie ecologică, 1.865 de arbori şi arbuşti plantaţi, 7.107 m2 teren cultivat.

În cadrul celor 16 ediţii anterioare ale programului „Spaţii verzi”, desfăşurate în perioada 2006-2022, au fost finanţate 671 de proiecte cu peste 9 milioane lei. Peste 250.000 de persoane au fost implicate în activităţile desfăşurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit 550.278 mp. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 162 de tabere Junior Ranger şi a 2.824 activităţi extraşcolare, în cadrul cărora tinerii participanţi au dobândit cunoştinţe şi experienţe importante referitoare la mediul înconjurător.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.