Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Activităţi europene pentru cetăţenii din Regiunea Centru prin EUROPE DIRECT | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Activităţi europene pentru cetăţenii din Regiunea Centru prin EUROPE DIRECT
Activităţi europene pentru cetăţenii din Regiunea Centru prin EUROPE DIRECT

Activităţi europene pentru cetăţenii din Regiunea Centru prin EUROPE DIRECT

Locuitorii Regiunii de Dezvoltare Centru sunt invitaţi să se alăture şi în acest an EUROPE DIRECT pentru a afla mai multe informaţii despre impactul Uniunii Europene în viaţa noastră. Vor fi pregătite acţiuni care vor implica mii de cetăţeni în designul dezvoltării celor şase judeţe ale Regiunii Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu). Activităţile vor avea în centrul atenţiei Anul european al competenţelor, fiind propuse în colaborare cu structura gazdă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi susţinute de Comisia Europeană. Evenimente, concursuri, drumeţii, instruiri şi multe activităţi interactive sunt prevăzute de EUROPE DIRECT Regiunea Centru cu accent pe învăţare, pe impulsionarea cetăţenilor şi întreprinderilor să se implice în comunitate, contribuind la tranziţia verde şi la cea digitală, să dea dovadă de inventivitate şi competitivitate. „Ne dorim să răspundem cerinţelor publicului larg, pregătim cetăţenii pentru alegerile europarlamentare şi să reducem impactul negativ al ştirilor denaturate despre acţiunile europene”, se arată în cadrul unui comunicat de presă emis de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

„În calitate de structură gazdă, atât prin programul de finanţare nerambursabilă pe care-l coordonăm la nivel de regiune, Programul «Regiunea Centru» 2021-2027, cât şi prin acţiunile pe care le propunem prin Europe Direct Regiunea Centru sau prin celelalte proiecte în care ne implicăm, ne concentrăm activitatea pe tranziţia verde şi digitală, pe protecţia mediului, pe implicarea tinerilor, pe colaborarea cu cât mai mulţi actori regionali relevanţi, cu obiectivul de a genera noi oportunităţi de dezvoltare pentru cetăţeni şi pentru economia regională. În materie de proiecte pe care le finanţăm, vorbim de peste 1,4 miliarde de euro fonduri nerambursabile pe care le vom investi în dezvoltarea regiunii şi crearea de noi locuri de muncă, aspect completat de proiectele prin care urmărim îmbunătăţirea competenţelor relevante ale actorilor regionali. Sperăm ca toate aceste acţiuni le vor permite oamenilor să facă faţă cu succes schimbărilor de pe piaţa forţei de muncă. Dacă oamenii vor dobândi competenţele cerute de piaţă, putem crea o societate care se implică pentru a contribui la redresarea economică echitabilă şi justă din punct de vedere social, dar şi la o creştere durabilă prin inovare şi competitivitate a întreprinderilor. Până la urmă, toate acestea trebuie să asigure confort, siguranţă şi sănătate mai bună pentru fiecare dintre cei peste 2 milioane de locuitori din regiunea noastră”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

După succesul înregistrat în ediţiile anterioare, echipa EUROPE DIRECT (ED) propune continuarea Crosului Europei, care se va desfăşura fizic în cel puţin 12 oraşe din Regiunea Centru, cu scopul de a sublinia susţinerea europeană pentru un stil de viaţă sănătos, un mediu mai curat, încredere în viitor.

Pentru a celebra Ziua Europei se va desfăşura o activitate de cooperare transfrontalieră cu reprezentanţi din mai multe state membre ce se focalizează pe comunicarea diversităţii europene prin experienţe culinare. Reţetele tradiţionale, ingredientele şi etapele de preparare vor fi transmise unor echipe de elevi de la liceu de profil din regiune, care le vor prepara, conform instrucţiunilor, iar apoi, în data de 10 mai, vor fi prezentate, degustate, jurizate în cadrul unui eveniment „Europe in a plate” (Europa în farfurie), unde echipele care au pregătit cele mai bune preparate vor fi recompensate.

În cadrul programului Next Generation EU vor fi activităţi de informare şi se vor redistribui informaţiile privind apelurile de finanţare existente pentru infrastructură, pentru mediul privat, se vor promova oportunităţile de finanţare pentru tineri, dar şi programele sau evenimentele dedicate cetăţenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Într-un parteneriat extins între centrele ED România „Traseul Solidarităţii pe Drumul care Uneşte – Via Transilvanica” se va derula un concurs „eco-conştient” dedicat elevilor, pentru crearea unor obiecte reprezentative pe un aşa numit Traseul al Solidarităţii, care apoi vor fi prezentate în cadrul unei drumeţii pe Via Transilvanica. În colaborare cu Inspectoratele Şcolare Judeţene din cele şase judeţe din Regiune, se va organiza un training pentru cadrele didactice privind sursele de informare, programele pentru tineri sau modul în care se poate scrie o cerere Erasmus. Activitatea va fi demarată prin înscrierea cadrelor didactice ce vor să participe, din cele 6 judeţe, şi cu sprijinul reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Se va continua activitatea „Friendship challenge” şi promovarea materialului educaţional al Uniunii Europene, prezentarea de soluţii aplicate de protecţie a mediului sau informaţii utile în dezvoltarea personală a fiecăruia, organizată în 2022 în parteneriat cu Asociaţia „Emanoil”, urmând a fi implicaţi şi provocaţi elevii din cel puţin 12 licee din cele şase judeţe din Regiunea Centru.

2023 – Anul european al competenţelor

În prezent, peste trei sferturi dintre întreprinderile din UE raportează dificultăţi în găsirea de lucrători cu competenţele necesare, iar cele mai recente cifre furnizate de Eurostat sugerează că doar 37% dintre adulţi urmează cursuri de formare în mod regulat. Datele europene arată că 4 din 10 adulţi şi una din trei persoane care lucrează în Europa nu dispun de competenţe digitale de bază. În plus, încă din 2021, existau deficite de personal pentru 28 de ocupaţii, de la construcţii şi asistenţă medicală până la inginerie şi IT, ceea ce demonstrează o cerere tot mai mare atât de lucrători cu înaltă calificare, cât şi de lucrători mai puţini calificaţi. Există, de asemenea, o reprezentare scăzută a femeilor în profesiile şi studiile din domeniul tehnologiei, doar 1 din 6 specialişti IT şi 1 din 3 absolvenţi fiind femei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.