Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acta est fabula! Decizia IREVOCABILĂ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României: | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Acta est fabula! Decizia IREVOCABILĂ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României:
Acta est fabula! Decizia IREVOCABILĂ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României:

Acta est fabula! Decizia IREVOCABILĂ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României:

Arborarea steagului secuiesc al judeţului Harghita este discriminatorie la adresa românilor!

 În 26 noiembrie 2009, Consiliul Judeţean Harghita, la propunerea preşedintelui Borboly Csaba, a adoptat Hotărârea nr. 269/2009, prin care aşa-zisul steag al ţinutului secuiesc să devină drapelul judeţului Harghita. Cu alte cuvinte, un simbol etnic, secuiesc, devenea simbolul reprezentativ al întregului judeţ, fără a ţine seamă de celelalte etnii ale judeţului, în primul rând de dorinţa românilor, numeric minoritari în judeţul Harghita, prin care se propunea ca drapelul judeţului să conţină şi elemente simbolice româneşti.

În această situaţie, trei dintre societăţile culturale româneşti: Fundaţia Culturală „Miron Cristea”, Societatea „Radio Ardealul” şi Societatea „Glasul Călimanilor”, toate din municipiul Topliţa, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, au atacat în instanţă hotărârea respectivă, având în vedere că Hotărârea 269/2009 a Consiliului Judeţean Harghita este o încălcare a drepturilor cetăţeneşti, dar şi o discriminare gravă a românilor harghiteni. În acelaşi timp, cele trei organizaţii româneşti au sesizat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Demersul juridic al celor trei organizaţii a fost respins, atât de către Tribunalul Judeţean Harghita, cât şi de CNCD, care a considerat că steagul respectiv, adoptat ca drapel al judeţului Harghita, nu constituie o discriminare la adresa românilor harghiteni.

În această situaţie, procesul a ajuns la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Curtea a constatat că adoptarea Hotărârii 269/2009 a Consiliului Judeţean Harghita, cât şi Hotărârea nr. 4 din 11 ianuarie 2012 a CNCD sunt ilegale şi constituie acte discriminatorii la adresa românilor harghiteni (Decizia nr. 204/2013). Cu toate acestea, aşa-zisul steag al unei unităţi teritorial-administrative inexistente, numită „ţinutul secuiesc”, continuă să fluture pe toate instituţiile publice ale statului român: consiliul judeţean, consiliile locale, şcoli, grădiniţe, instituţii culturale etc., fără să se ţină seamă de faptul că Hotărârea 269/2009 a fost anulată de Curtea de Apel Târgu-Mureş irevocabil.

În acelaşi timp, nemulţumite de Decizia Curţii de Apel Târgu-Mureş, atât CNCD, cât şi Consiliul Judeţean Harghita au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Zilele trecute, mai precis în data de 15 octombrie a.c., aceasta a dat verdictul definitiv şi irevocabil.

Prin el, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins, miercuri, 15 octombrie a.c., recursurile formulate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliului Judeţean Harghita împotriva Sentinţei Curţii de Apel Târgu-Mureş, din data de 11.01.2012, pronunţată în Dosarul nr. 22/2010, prin care se constata faptul că arborarea steagului secuiesc al judeţului Harghita este discriminatorie faţă de românii din judeţul Harghita. Iată şi textul acestei Decizii:

Prin Decizia nr. 3798 din 15 octombrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României respinge recursurile declarate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi de Judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, împotriva Sentinţei nr. 204 din 9 aprilie 2013 a Curţii de Apel Târgu-Mureş, Secţia a II-a Civilă, de Contencios-Administrativ şi Fiscal, ca nefondate. IREVOCABILĂ. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 15 octombrie 2014”.

În legătură cu această decizie se impun cel puţin două întrebări:

  1. Au de gând Asztalas Csaba, preşedintele CNCD şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, să respecte sentinţa IREVOCABILĂ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, ori îşi prezintă imediat demisiile?
  2. Cine are obligaţia legală pentru luarea măsurilor în vederea transpunerii în viaţă a DECIZIEI nr. 3798, din 15 octombrie a.c., a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României?

În acelaşi timp, faţă de acestea, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită tuturor factorilor responsabili din cele trei judeţe să ia toate măsurile ce se impun pentru ca într-un stat de drept sentinţele şi deciziile luate de organele de justiţie să fie respectate întocmai. Iar impunerea respectării lor o au tocmai organele statului de drept, ştiut fiind că numai acele state „îşi păstrează vigoarea lor şi ajung la cea mai strălucită propăşire în care cetăţenii se supun legilor”. Motiv pentru care noi credem cu tărie că în România nimeni nu poate fi mai presus de lege!

Biroul de presă al FCRCHM

——–

P.S.: Din surse neoficiale aflăm că, după decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, steagul în cauză a fost arborat, ca drapel al judeţului, şi în piaţa centrală din municipiul Odorheiu Secuiesc.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.