Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Colegiul Prefectural au fost lansate două colecţii ale Arhivelor Naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Cultură » La Colegiul Prefectural au fost lansate două colecţii ale Arhivelor Naţionale
La Colegiul Prefectural au fost lansate două colecţii ale Arhivelor Naţionale

La Colegiul Prefectural au fost lansate două colecţii ale Arhivelor Naţionale

Este, poate, pentru prima dată când în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural are loc lansarea unor cărţi, chiar dacă nu vorbim de beletristică. Este vorba de două lucrări realizate de către Arhivele Naţionale ale judeţului Harghita ori cu sprijinul acestei instituţii.

Prima lucrare prezentată în cadrul şedinţei de ieri de către directorul Direcţiei Judeţene Harghita a Arhivelor Naţionale, Bányai Daniel, adună în paginile sale toate fondurile şi colecţiile pe care le deţine instituţia harghiteană.

Lucrarea – realizată în cadrul unui proiect început în 2001 între Arhivele Naţionale ale României şi cele ale Ungariei – adună în paginile sale colecţiile arhivistice privitoare la Transilvania anterioară anului 1918-1919. Bányai Daniel spunea că volumul dedicat Harghitei, care este unul bilingv, este complet pentru judeţ.

„Din nefericire sau din fericire – preciza Bányai Daniel – acest volum se adresează, în primul rând, cercetărilor din Arhive, celor care accesează instituţia Arhivelor prin sălile lor de studiu, astfel încât să ofere un instrument de evidenţă a tuturor fondurilor colecţiilor pe care le deţine.
Proiectul este extraordinar de mare. Săptămâna trecută a fost lansat, în cadru festiv, la Universitatea Babeş-Bolyai, în prezenţa Academiei Române, în prezenţa Institutului de Istorie al Academiei George Bariţiu de la Cluj, în prezenţa directorului general al Arhivelor Naţionale ale Ungariei, Niko Zsuzsanna, directorului general al Arhivelor Naţionale ale municipiului Budapesta (instituie complet separată şi autonomă faţă de Arhivele Naţionale ale Ungariei), în prezenţa celor două comisii operative româno-maghiare, a colegilor din cele 16 judeţe din Ardeal implicate în acest proiect. (…) Materialul documentar este extraordinar de amplu, de bogat şi oferă informaţii complete despre tot ce există, atât în Transilvania, cât şi în Ungaria”.

 „Documente reprezentative din patrimoniul Arhivelor harghitene”

A doua lucrare prezentată – „Documente reprezentative din patrimoniul Arhivelor harghitene” – a fost realizată de către colectivul Arhivelor judeţului Harghita, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Asociaţiei Arhiviştilor din judeţ, fiind o colecţie de documente reprezentative din patrimoniul Arhivelor harghitene.

„Sunt 32 de documente reprezentative. Cineva mă întreba doar atâtea aveţi? Răspund cu acelaşi umor puţintel persuadat cu care au făcut-o întrebându-mă: dacă nu ne vom îngriji ca aceste documente să-şi găsească protecţia necesară pentru ca ele să poată fi transmise, măcar în forma existentă astăzi, pentru viitorime, va trebui ca generaţiile următoare să le consulte în forma în care ele, astăzi, au apărut”, spunea directorul Direcţiei Judeţene Harghita a Arhivelor Naţionale.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.