A XXIII-a Conferinţă Naţională Balint, cu participare internaţională, s-a încheiat… | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » A XXIII-a Conferinţă Naţională Balint, cu participare internaţională, s-a încheiat…
A XXIII-a Conferinţă Naţională Balint, cu participare internaţională, s-a încheiat…

A XXIII-a Conferinţă Naţională Balint, cu participare internaţională, s-a încheiat…

 Şi nu oricum, pentru că, iată, după doi ani de zile de întrerupere, Premiul Veress pentru balintienii merituoşi a fost decernat doamnelor Veronica Calancea şi Diana Ştirbu din Chişinău, pentru meritele pe care le au în formarea Asociaţiei Balint din Republica Moldova şi pentru activitatea depusă în cadrul Asociaţiei Balint din România, ale cărei membre sunt. Celor două simpatice moldovence şi colegului lor Octavian Taranov le-a mai fost decernat şi Premiul „Butyka”

Găzduită de Casa de Studii „Jakab Antal” din Şumuleu-Ciuc, cea de-a XXIII-a Conferinţă Naţională Balint din România s-a bucurat şi în acest an de interesul balintienilor din ţară şi din afara ei, opt moldoveni de dincolo de Prut onorând cu prezenţa lor manifestarea desfăşurată în perioada 23-25 septembrie a.c.

În tot acest timp, bine drămuit de altfel, au fost prezentate patru lucrări ştiinţifice, s-au ţinut trei grupuri mari şi trei mici şi s-a discutat, întâmplător aş spune, despre relaţia pacient-medic în domeniul oncologic.

În seara zilei de vineri, 25 septembrie, în cadrul cinei prieteneşti, am avut ocazia să socializăm, pentru ca în seara următoare să reuşim să mai punem o piatră la temelia vechilor prietenii şi să legăm altele noi. Momentul acesta ne-a fost înfrumuseţat de spectacolul oferit de Madarasz Erika, medic de familie în Suseni, care, alături de partenerul ei Bartalis László, ne-a purtat paşii în lumea dansului, pentru ca mai apoi, prin melodiile artistei Zsigmond Éva de la Teatrul din Miercurea-Ciuc, să intrăm în cea a muzicii.

În această atmosferă, plină de voie bună, au fost unşi ca membri deplini ai Asociaţiei Balint din România trei colegi din Chişinău: Maria Andronic, Ovidiu Tafuni şi Octavian Taranov, toţi membri şi ai asociaţiei din ţara vecină.

Totul s-a petrecut frumos, s-a dansat, s-a cântat „La mulţi ani!” pentru cei născuţi în septembrie, s-au oferit cadouri şi, în jurul meselor îndestulate, ne-am simţit cu toţii bine, depănând amintiri, împărtăşind impresii ori proiectând viitorul asociaţiilor noastre.

Ce ar mai fi de spus în plus?! Multe, desigur, dar eu mă voi limita la a supune atenţiei dumneavoastră doar două păreri legate de eveniment, care mi-au mers direct la suflet. Prima, exprimată de o tânără colegă, medic oftalmolog, sună astfel: „Am participat la grupuri, în care mi-a fost dat să înţeleg faptul că te poţi afişa în faţa celorlalţi în siguranţă, fără teama că ai putea fi criticat ori batjocorit pentru cele neştiute de tine”; a doua exprimată de un nou membru al Asociaţiei Balint din România, de la Chişinău: „Ştiţi de ce venim noi cu atâta drag la voi? Pentru că voi, participanţii la Conferinţele Balint, sunteţi un alt soi de oameni, sunteţi mai educaţi, mai plini de empatie faţă de necazurile altora, mai civilizaţi!”.

Cuvintele lui, recunosc, m-au uns la inimă şi mi-au întărit convingerea că între oameni, care împărtăşesc aceleaşi idei, nu există graniţe…

Dr. VERESS ALBERT, preşedintele fondator al Asociaţiei Balint din România

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.