Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O ursoaică şi-a făcut bârlog în apropierea unor case din Băile Homorod, zona fiind izolată | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » O ursoaică şi-a făcut bârlog în apropierea unor case din Băile Homorod, zona fiind izolată
O ursoaică şi-a făcut bârlog în apropierea unor case din Băile Homorod, zona fiind izolată

O ursoaică şi-a făcut bârlog în apropierea unor case din Băile Homorod, zona fiind izolată

O ursoaică şi puii ei şi-au făcut bârlog la câteva zeci de metri distanţă de casele din staţiunea Băile Homorod, judeţul Harghita, zona fiind izolată cu benzi fosforescente, întrucât, deocamdată, animalele nu pot fi mutate, iar localnicii spun că le este teamă de un posibil atac.

Bârlogul ursoaicei – care are doi pui – aflat la câteva zeci de metri distanţă de case, lângă DN 13A, în staţiunea balneară Băile Homorod, a fost descoperit în urmă cu câteva zile de un localnic care căuta crengi uscate. „Am mers după crengi uscate şi am văzut că ursoaica şi-a făcut bârlog şi are pui. I-am văzut şi pe ei şi ursoaica. M-am speriat şi am venit fuga de acolo şi nu am mai avut curaj să mai merg. Am anunţat la Primărie şi pădurarii”, a povestit localnicul.

Pădurarii de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) „Târnava Mare” din Odorheiu-Secuiesc susţin că microclimatul tipic subalpin al staţiunii, ferită de vânt, a atras-o pe ursoaica gestantă, care şi-a ales, în luna ianuarie, drept adăpost o scorbură aflată la baza unui brad înalt dintr-o mică pădure, pe o colină, la aproximativ 50 de metri distanţă de casele oamenilor şi la circa 150 de metri de DN 13A Miercurea-Ciuc – Odorheiu-Secuiesc.

Pădurarii mai spun că „niciodată nu s-a întâmplat” ca un urs să îşi sape adăpost atât de aproape de zonele locuite. „Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva, este un eveniment cu totul neobişnuit. De obicei, ursoaicele fată sus în munţi, în bârlogul făcut de ele, departe de oameni. Cred că este o ursoaică foarte tânără şi nu a ştiut să îşi caute un loc sus, în munte, iar celelalte bârloguri erau deja ocupate”, a spus Jakab Attila, preşedintele AVPS „Târnava Mare” din Odorheiu-Secuiesc.

Potrivit acestuia, planul iniţial a fost ca ursoaica să fie tranchilizată şi dusă, împreună cu puii, într-un loc mai ferit, însă nu a putut fi realizat deoarece specialiştii nu ştiu cum se va comporta ursoaica la trezire şi ce va face cu puii.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos László, a declarat, la rândul său, că relocarea ursoaicei cu pui nu este permisă de „metodologie”. „Metodologia noastră nu ne lasă să o luăm şi să o ducem în altă parte. Cred că în maximum o lună – aşa spun specialiştii – când puii vor putea ieşi din bârlog, se vor deplasa în alt loc”, a afirmat directorul APM.

Localnicii sunt speriaţi de ursoaică şi spun că se tem pentru vieţile lor şi ale copiilor, animalele sălbatice provocându-le pagube şi în anii precedenţi. „Mi-e frică tare de ursoaica asta, mi-e frică nu numai pentru mine, ci şi pentru copii, nici nu-i mai lăsăm să iasă din casă singuri”, a spus o femeie, în vreme ce un alt localnic şi-a exprimat temerile că animalele din gospodărie vor fi ucise de ursoaică. „Mă tem că va intra în curte, că noi creştem porci, vite, avem stupine şi, de foame, o să le omoare. Este prea aproape de noi ca să nu ne temem”, a mai spus acesta.

Potrivit preşedintelui vânătorilor de la AVPS „Târnava Mare”, spaima locuitorilor este îndreptăţită, „mai cu seamă atunci când ursoaica trebuie să coboare să bea apă, la pârâul de peste drumul care duce la casele oamenilor, iar cineva intră în spaţiul dintre ea şi pui”.

Oamenii au cerut sprijinul primarului oraşului Vlăhiţa, de care aparţine staţiunea Băile Homorod, dar acesta a primit interdicţie să ia orice măsură împotriva ursoaicei. „Nu avem voie să îi tranchilizăm sau să îi deplasăm în pădure, pentru că ursoaica încă alăptează. Singura măsură posibilă a fost izolarea zonei, ca ursoaica să stea în linişte cu puii ei”, a afirmat primarul oraşului Vlăhiţa, Rus Sándor.

Benzi fosforescente de care au fost ataşate, din loc în loc, inscripţiile „pericol de atac de urs, trecerea strict interzisă” marchează zona izolată, aceasta fiind singura măsură care a putut fi luată pentru protejarea oamenilor, întrucât ursul este o specie ocrotită prin lege.

În pădurile din Harghita trăiesc aproximativ o mie de urşi. Anul trecut au fost înregistrate la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita 107 incidente provocate de urşii care au intrat în gospodării şi au omorât oi, vite, cai, găini, iepuri şi au distrus stupine. (Mediafax)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.