Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început sezonul de vânătoare la cerbul carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A început sezonul de vânătoare la cerbul carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini
A început sezonul de vânătoare la cerbul carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini

A început sezonul de vânătoare la cerbul carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini

  • Primii vânători sunt aşteptaţi să sosească zilele acestea

Vânătoarea la cerbi carpatini este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase, fiind numită de împătimiţi vânătoare nobilă. Şi aceasta pentru că ea se desfăşoară pe parcursul mai multor zile, vânatul trebuie dibuit, iar vânătorii trebuie să-şi folosească din plin abilităţile. În Harghita este un mediu natural propice pentru cerbul comun.

În acest an, prin ordin al ministrului Mediului, Direcţia Silvică (DS) Harghita are aprobată pe cele trei fonduri de vânătoare pe care le gestionează o cotă de recoltare de 25 exemplare de cerb comun: pentru trofeu, care sunt cele mai valoroase, 10 exemplare; pentru selecţie – 6; femele – 9.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a spus că această perioadă este una dintre cele mai frumoase din punct de vedere cinegetic, deoarece se suprapune cu aşa-numitul boncănit (anumite ritualuri de împerechere în cadrul populaţiei de cervide). Astfel, este cea mai optimă perioadă pentru vânătoarea la cerb, pentru că e cel mai uşor de observat exemplarele ce urmează a fi recoltate.  Potrivit sursei citate, în această perioadă este mult mai uşor de gestionat din punct de vedere cinegetic recoltarea cerbilor, întrucât sunt mai mulţi la un loc şi se pot extrage exemplarele care nu sunt valoroase din punct de vedere genetic – vânătoarea de selecţie. De asemenea, se pot extrage trofeele valoroase, „care pot să ne aducă şi un venit suplimentar în activitatea pe care o desfăşurăm”.

Directorul DS Harghita a explicat că, după cum se ştie, gestionarea unui fond de vânătoare presupune şi cheltuieli, iar pentru acoperirea acestora trebuie obţinute venituri din activitatea de vânătoare, în condiţiile în care în ultima perioadă au dispărut din listele oficiale şi legale a speciilor care sunt admise la vânătoare cocoşul de munte şi ursul, „care aduceau venituri destul de bune”. De asemenea, din cauza apariţiei şi răspândirii pestei porcine africane, populaţiile de mistreţi s-au micşorat considerabil. „Aşa că în zona de munte a rămas vânătoarea la cerbi, singura activitate pe care o putem desfăşura astfel încât să ne putem compensa cheltuielile cu gestionarea fondului de vânătoare. A devenit practic vânătoarea emblematică în România”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Direcţia silvică are în gestiune trei fonduri de vânătoare în nordul judeţului, la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş. Directorul DS Harghita a precizat că cele trei fonduri sunt echilibrate, cu o populaţie de cerb optimă. Cotele de recoltă sunt aprobate prin ordin al ministrului Mediului, ca de altfel pentru toate fondurile cinegetice din România. Au fost obţinute toate autorizaţiile necesare şi în această săptămână vor sosi primii vânători pentru a recolta exemplarele de cerb conform delegaţiilor de vânătoare emise de ocoalele silvice.

  • În niciun sezon nu s-au recoltat integral toate exemplarele care sunt aprobate

După cum am precizat, de pe cele trei fonduri de vânătoare au fost aprobate spre recoltare 10 cerbi de trofeu şi 6 de selecţie. Ing. Cătălin Mutică a precizat însă că în niciun an nu au fost recoltate integral toate exemplarele aprobate. „Nu toţi vânătorii care vin la vânătoare şi recoltează. Nu e o vânătoare sigură. De foarte multe ori vânătorii nu pleacă cu trofeul fiindcă nu au ocazia să vâneze din cauza condiţiilor meteorologice grele – dacă plouă, dacă nu este vizibilitate. Pe de altă parte, poate fi un an în care boncănitul este foarte slab şi atunci practic nu se pot apropia de cerb. Sunt multe aspecte care pot să conducă la o vânătoare reuşită sau nu. În niciun sezon nu s-au recoltatintegral toate exemplarele care sunt aprobate. Nici noi nu insistăm şi nu suntem foarte agresivi, pentru că vrem să păstrăm în teritoriu o populaţie care este în dezvoltare. Insistăm mai mult pe selecţie, pe piesele care nu ar trebui să îşi găsească loc în fondul de vânătoare din punct de vedere al caracteristicilor genetice”, a spus directorul DS Harghita.

  • Preţurile pentru un trofeu pornesc de la 1.000-1.200 de euro şi pot ajunge, rar, la 7.000 de euro

Conform sursei citate, din punct de vedere al trofeelor, în cele trei fonduri de vânătoare valoarea acestora este medie, potrivit condiţiilor şi bonităţii terenurilor de vânătoare existente în Harghita. În general, trofeele valoroase se găsesc în zonele unde se găseşte mult mai multă hrană sau chiar în ţarcuri. „La noi mai mult este căutată vânătoarea ca activitate sălbatică, mai aproape de natural decât un trofeu foarte valoros”.

În acest an, până în prezent, sunt solicitări din partea unor vânători din ţări ale Uniunii Europene, din Germania, Belgia. În momentul de faţă nu este nici o solicitare din partea vânătorilor din ţară. Potrivit directorului DS Harghita, dacă vor rămâne exemplare pentru trofeu şi vor exista cereri din partea vânătorilor români, „nu va fi nici o problemă; vânătoarea nu este prohibitivă”. În anii anteriori, pe fondurile cinegetice ale DS Harghita au participat la partidele de vânătoare şi vânători din ţară.

În ceea ce priveşte preţurile, pe fondurile cinegetice administrate de DS Harghita, vânătorii plătesc pentru un trofeu în medie între 1.000 şi 3.000 de euro – şi foarte rar pot ajunge la 7.000 de euro, în funcţie de greutatea acestuia. Astfel, un trofeu de până la 7 kg costă 1.000-1.200 de euro; peste 7 kg – 1.500 euro; peste 8 kg – 2.000 de euro; şi pot ajunge la aproximativ 2.700-3.000 de euro pentru o piesă de aproximativ 10 kg. Acestea sunt preţurile medii şi trofeele ce se recoltează cu preponderenţă în Harghita.

Un trofeu care ar depăşi 11,5 kg costă 7.000 de euro la preţurile practicate de RNP – Romsilva, „dar un trofeu de genul acesta se recoltează o dată la 4-5 ani la noi; nu e atât de simplu”.

***

În total, conform ordinului ministrului Mediului, de pe cele 45 de fonduri de vânătoare existente pe teritoriul judeţului Harghita pot fi recoltaţi 89 de cerbi pentru trofeu. De asemenea, la nivelul judeţului, prin acelaşi ordin este aprobată extracţia unui număr de 149 de cerbi de selecţie şi 194 de femele. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.