În acest an:Primăria Miercurea-Ciuc a cheltuit peste 460.000 de lei pentru extinderea sau renovarea iluminatului public | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate »
În acest an:
Primăria Miercurea-Ciuc a cheltuit peste 460.000 de lei pentru extinderea sau renovarea iluminatului public
<h5><i>În acest an:</i></h5>Primăria Miercurea-Ciuc a cheltuit peste 460.000 de lei pentru extinderea sau renovarea iluminatului public

În acest an:
Primăria Miercurea-Ciuc a cheltuit peste 460.000 de lei pentru extinderea sau renovarea iluminatului public

Conducerea Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc a invitat presa la un tur prin oraş pentru a prezenta o parte din investiţiile realizate în ceea ce priveşte iluminatul public stradal. Este vorba de amplasarea de stâlpi şi corpuri de iluminat pe străzi care, până acum, nu au beneficiat de iluminare stradală, precum şi în zona unor treceri de pietoni care erau slab iluminate.

„Noi – spunea Korodi Attila, edilul municipiului – când am venit la primărie, am spus că trebuie să punem la punct sistemul de iluminat public. Şi sunt 3 căi prin care acţionăm”.

Una dintre acestea este prin Administraţia Fondului pentru Mediu, unde municipalitatea a depus, în acest an, un proiect în valoare de 7,5 milioane de lei şi care prevede reconstruirea, retehnologizarea a două treimi din iluminatul public din oraş.

În ceea ce priveşte sumele alocate pentru mentenanţa iluminatului public stradal, Korodi Attila spunea că în acest an a fost alocat un buget mai mare, deoarece au fost multe probleme care trebuiau rezolvate. Au fost montate şi corpuri noi de iluminat, dar în principiu s-a mers după sistemul stâlp existent, iluminat public existent – recondiţionarea sau refacerea iluminatului public.

Însă cea mai importantă investiţie din acest an, aprobată în 2021 şi care s-a ridicat la valoarea de 469.459,45 lei, a prevăzut extinderea iluminatului stradal cu 46 de stâlpi noi şi 50 de corpuri de iluminat noi.

Acestea au fost montate pe străzi întregi sau spaţii care nu erau iluminate, în puncte de stres ale oraşului, cum sunt treceri de pietoni sau intersecţii. Astfel, pentru prima dată din anul 2004, an în care blocurile ANL de pe Aleea Ciocârliei au fost date în folosinţă, zona acestor imobile este iluminată. De asemenea, în premieră, au fost montaţi stâlpi pe strada Tanorok. Au fost montaţi stâlpi şi corpuri de iluminat la două treceri de pietoni de pe strada Lunca Mare, la intersecţia străzilor Inimii şi Lunca Mare, la două treceri de pietoni de pe strada Braşovului.

De asemenea, pe strada Kossuth Lajos au fost montate 26 de corpuri de iluminat pe stâlpii existenţi. Aici, arăta edilul municipiului, am observat că în momentul în care vitrinele magazinelor nu mai iluminau era beznă toată strada pentru că lumina stradală era orientată către şosea, nu către zona pietonală.

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc mai precizează faptul că unele dintre corpurile de iluminat demontate odată cu demolarea podului peste calea ferată au fost reutilizate în parcul din Topliţa-Ciuc (la parcul de lângă izvorul de apă minerală); alte 6 corpuri au fost instalate pe strada care, anterior, era iluminată de pe pod şi care, după demolare, rămăsese neiluminată.

De asemenea, anul acesta se mai doreşte finalizarea procedurii de achiziţie pentru montarea a 45 de stâlpi noi pe străzile Eroilor, Morii, Mesteacăn, Jókai Mór, Şumuleu şi Tanorok.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.