A început exerciţiul Concordia 19, care se va desfăşura în judeţele Harghita şi Covasna, la care participă 500 de militari din MApN, MAI, SRI, STS, SPP | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Societate » A început exerciţiul Concordia 19, care se va desfăşura în judeţele Harghita şi Covasna, la care participă 500 de militari din MApN, MAI, SRI, STS, SPP
A început exerciţiul Concordia 19, care se va desfăşura în judeţele Harghita şi Covasna, la care participă 500 de militari din MApN, MAI, SRI, STS, SPP

A început exerciţiul Concordia 19, care se va desfăşura în judeţele Harghita şi Covasna, la care participă 500 de militari din MApN, MAI, SRI, STS, SPP

Fabrica de bere din Miercurea Ciuc va fi „atacată chimic”, în cadrul acestui exerciţiu

Exerciţiul interinstituţional CONCORDIA 19, care se va desfăşura pe parcursul acestei săptămâni în mai multe locuri din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi în municipiul Bucureşti, a fost deschis oficial ieri, la sediul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din municipiul Miercurea Ciuc, în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu. La acest exerciţiu participă aproximativ 500 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

În cadrul deschiderii oficiale, generalul de brigadă Marian Botea, şeful Direcţiei de Operaţii din cadrul Statului Major al Apărării şi conducătorul exerciţiului Concordia, a spus că este vorba despre un exerciţiu interinstituţional, multieşalon, „la nivel strategic, operativ şi tactic, este un exerciţiu combinat de comandament, cu trupe în teren”.

„Exerciţiul Concordia a presupus un efort de planificare şi coordonare important, a însumat coordonarea a peste 25 de structuri din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SPP, STS, SRI, precum şi coordonare cu autorităţile publice locale, care au înţeles importanţa acestui exerciţiu şi care ne-au sprijinit în îndeplinirea obiectivelor acestuia. De asemenea, aş dori să menţionez aici şi organizaţii neguvernamentale, agenţi economici şi chiar persoane fizice, care ne-au sprijinit să ne îndeplinim obiectivele.

Obiectivele exerciţiului constau în realizarea unei coerenţe interinstituţionale în răspunsul la ameninţările din sfera neconvenţională. De asemenea, intenţia noastră este să coordonăm şi să sincronizăm efortul structurilor participante pentru a îndeplini efectele de care noi avem nevoie în domeniul pe care l-am menţionat anterior şi realizarea interoperabilităţii procedurale. Menţionez că este foarte greu, foarte dificil să cooperăm între noi, în momentul în care avem fiecare procedurile noastre, cu care venim la îndeplinirea misiunilor pe care le avem şi, de aceea, trebuie să lucrăm împreună. Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, Ministerul Apărării Naţionale a deschis poarta colaborării interinstituţionale în multe exerciţii, începând cu anii anteriori şi aş menţiona exerciţiul Histria, din 2018, şi, de asemenea, anul acesta aş menţiona exerciţiul Vigorous Warrior şi exerciţiul Saber Guardian”, a declarat generalul de brigadă Marian Botea.

Ameninţările neconvenţionale abordate în cadrul acestui exerciţiu sunt în domeniile cibernetic şi informaţional

Acesta a explicat că ameninţările neconvenţionale abordate în cadrul acestui exerciţiu sunt în domeniile cibernetic şi informaţional. „Ambele au impact la nivel strategic, iar răspunsul la aceste ameninţări, din aceste domenii, nu poate fi decât unul interinstituţional, aşa cum sunt prevăzute ele pe legile în vigoare. În schimb, efortul trebuie să fie sincronizat şi coordonat. Acest lucru se realizează prin exercitarea unei comenzi unice, prin Centrul naţional militar de comandă”, a detaliat conducătorul exerciţiului.

Generalul de brigadă a mai precizat că în momentul de faţă forţele din sistemul naţional de securitate sunt pregătite pentru a face faţă la ameninţarea cibernetică. „Ameninţarea cibernetică este omniprezentă, noi creăm cadru şi evenimente şi incidente specifice, în aşa fel încât să abordăm tot spectrul de ameninţări din domeniul cibernetic. Dorim să fim cât mai bine pregătiţi. Veţi vedea, în cadrul evenimentului de miercuri, în care am simulat, la un agent economic, întâmplător este o fabrică de bere, un atac chimic, cu victime multiple, în care vrem să vedem, dincolo de interoperabilitate, modul în care acţionăm într-un mediu contaminat, cum facem evacuarea victimelor, cum acordăm primul ajutor, cum continuăm să asigurăm asistenţa medicală, acestea cu participare multiplă. Sunt probleme pe care noi le-am abordat şi la exerciţiul Vigorous Warrior şi pe care dorim să le consolidăm prin acest eveniment, pe care noi l-am creat în cadrul exerciţiului”, a punctat generalul de brigadă Marian Botea.

Mesajul strategic este acela că suntem pregătiţi să ne facem datoria împreună

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, s-a arătat onorat de a participa la ceremonia de deschidere a exerciţiului.

„Este a treia ediţie a exerciţiului Concordia 19 şi în fiecare an observăm o participare din ce în ce mai importantă nu numai din Ministerul Apărării Naţionale, ci şi din celelalte instituţii ale sistemului naţional de securitate. Păstrăm ca o caracteristică comună acest caracter interinstituţional şi dorinţa de a ne pregăti împreună. Observăm în acest an o extindere a locurilor unde sunt dispuşi militarii care acţionează în cadrul exerciţiului – Bucureşti, Bacău, Târgu Mureş, unităţile militare din judeţele Harghita şi Covasna – şi în acelaşi timp şi o extindere a spectrului ameninţărilor pe care dorim să le contracarăm şi menţionez aici includerea Centrului de excelenţă din cadrul Academiei Tehnice Militare şi a comandamentului apărării cibernetice privind contracararea ameninţărilor care se manifestă în domeniul cibernetic. Este un lucru bun, este un lucru îmbucurător, în special această cooperare interinstituţională”, a spus general-locotenent Daniel Petrescu.

În discursul său, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării a citat din strategia militară a României: Armata Română pregăteşte, integrează şi la nivel naţional face uz, conform legii, de resursele puse la dispoziţie pentru îndeplinirea rolului său constituţional de garantare a suveranităţii, independenţei şi integrităţii statului, a democraţiei constituţionale şi a integrităţii teritoriale a ţării, precum şi pentru sprijinul acţiunilor statelor aliate în situaţii de criză.

„Aceasta presupune armonizarea eforturilor tuturor ministerelor şi instituţiilor cu responsabilitate în domeniul securităţii şi apărării naţionale din compunerea Sistemului Naţional de Apărare. Pentru aceasta ne pregătim şi în cadrul exerciţiului Concordia 19. Folosesc acest prilej pentru a evidenţia că desfăşurăm un exerciţiu tactic care transmite un mesaj strategic. Mesajul strategic este acela că suntem pregătiţi să ne facem datoria împreună”, a spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Prefectul judeţului: Vreau să vă asigur că în judeţul Harghita ordinea publică şi legea sunt respectate

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a mulţumit în intervenţia sa Statului Major al Armatei pentru faptul că a ales judeţele Harghita şi Covasna pentru acest exerciţiu, „zone extrem de importante de monitorizare”.

„Mă bucur foarte mult că, iată, şi în acest an, la fel cum a fost şi Concordia 18, de anul trecut, acest exerciţiu, care face parte din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine publică şi Securitate Naţională, se desfăşoară şi în judeţul Harghita. Vreau să vă urez succes pe tot parcursul acestei operaţiuni extrem de importante în primul rând pentru interconectivitatea dintre instituţiile pe care le reprezentaţi. Este un exerciţiu de cooperare şi, nu în ultimul rând, de a vedea în viitor ce capabilităţi se pot folosi în caz de nevoie. Vreau să vă asigur că în judeţul Harghita ordinea publică şi legea sunt respectate”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

∗∗∗

Exerciţiul Concordia 19 este condus de Statul Major al Apărării şi are ca obiectiv principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de acţiune în comun ale forţelor din compunerea Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

Planul activităţilor exerciţiului CONCORDIA 19 include o serie de secvenţe în care sunt implicaţi militari din forţe pentru operaţii speciale, cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili-militari, forţe aeriene, medicină operaţională, pe un scenariu fictiv care vizează contracararea unor acţiuni ostile, specifice războiului hibrid.

Pe timpul activităţilor de instruire interinstituţională vor avea loc zboruri la joasă înălţime (minimum 300 m) ce se vor executa pe traseul Gheorgheni – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Odorheiu Secuiesc până miercuri, 9 octombrie, cu aeronave Spartan, iar astăzi şi mâine cu aeronave Şoim. (Consemnare de Șt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Acum ce sa spuna prefectul? Ca nu are autoritate in fatza ungurilor din Harghita?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.