Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început construcţia celei de-a cincea clădiri cu locuinţe de serviciu pentru medici | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » A început construcţia celei de-a cincea clădiri cu locuinţe de serviciu pentru medici
A început construcţia celei de-a cincea clădiri cu locuinţe de serviciu pentru medici

A început construcţia celei de-a cincea clădiri cu locuinţe de serviciu pentru medici

Imobilul va fi prevăzut cu patru apartamente, insuficiente pentru numărul mare de solicitări. În prezent, pe lista de aşteptare pentru o locuinţă de serviciu se află 16 medici

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita şi reprezentanţii Direcţiei tehnice a administraţiei judeţene, au inspectat, luni dimineaţă, alături de deputatul Korodi Attila, de constructori şi de proiectanţi, lucrările de investiţii ce ţin de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), aflate în derulare.

Vizita a început la noul bloc operator al spitalului. „Lucrările de execuţie la blocul operator merg înainte, dar iarăşi s-au schimbat nişte reglementări în privinţa protecţiei la incendiu şi trebuie să reproiectăm. Acum reproiectăm pentru cel puţin a 20-a oară, din cauză că în fiecare lună cineva modifică ceva. Lucrăm şi sperăm să fie pus în funcţiune şi acel bloc operator”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Inspecţia lucrărilor a continuat pe şantierul deschis în imediata vecinătate a unităţii medicale, unde se va ridica cea de-al cincilea imobil cu locuinţe de serviciu pentru medici. Clădirea va fi prevăzută cu parter şi mansardă, va cuprinde patru apartamente, două cu o suprafaţă utilă de câte 52 de metri pătraţi la parter şi alte două apartamente de câte 50 de metri pătraţi la mansardă. Fiecare apartament beneficiază de o cameră de lucru, un dormitor, bucătărie, baie şi antreu. Suprafaţa construită totală va măsura 155 de metri pătraţi, iar cea desfăşurată totală – 288 de metri pătraţi. Valoarea investiţiei se ridică la aproape 1,1 milioane de lei şi urmează să fie finalizată şi recepţionată în 31 ianuarie 2021.

„S-a văzut că decizia de a construi locuinţe pentru personalul medical, pe care am luat-o în urmă cu opt ani, a dat rezultate. Aşa au venit în Miercurea Ciuc foarte mulţi medici specialişti. În prezent mai avem 16 medici pe lista de aşteptare şi, pentru că dezvoltăm spitalul şi vom avea inclusiv compartimente pe care le au doar spitalele universitare, aşteptăm să vină la noi medici de specialitate şi din alte părţi. De aceea, acest efort este unul semnificativ, dar ne lipseşte un teren, unde să putem construi mai multe locuinţe de serviciu. Am făcut o solicitare în acest sens Primăriei, dar încă nu ne-a fost transferat (terenul solicitat – n.a.), aşa că astăzi am lansat încă un apel către populaţie, dacă cineva are de vânzare un teren situat într-un perimetru de 500 de metri pătraţi de la spital, la un preţ rezonabil, noi l-am cumpăra, pentru că dezvoltarea spitalului fără medici de specialitate nu este posibilă”, a arătat şeful administraţiei publice judeţene.

Deputatul Korodi Attila, a subliniat, la rândul său, importanţa acestui demers. „Fiind destul de departe de centrele mari, trebuie să creăm condiţii, pentru ca serviciile spitaliceşti şi cele destinate medicilor rezidenţi care termină facultatea să constituie o provocare, ca ei să vină aici, la noi. Trebuie să întărim Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru că unităţile spitaliceşti din Târgu Mureş şi din Braşov se află la mai mult de 100 de kilometri şi nu toate problemele complexe pot fi rezolvate, din cauza distanţelor. Şi atunci, unul dintre elementele de care ţin cont medicii care vin într-o localitate nouă este cel al condiţiilor care li se oferă. Şi nu în ultimul rând al banilor pe care trebuie să îi cheltuiască pentru mutarea în alt oraş. Aceste investiţii sunt foarte importante, am reuşit să avem în spital servicii medicale complexe tocmai datorită faptului că au venit specialişti tineri, care au considerat că aici se pot dezvolta profesional şi au deschis noi oportunităţi spitaliceşti”, a precizat preşedintele interimar al Organizaţiei locale a UDMR.

În cursul zilei de ieri (luni – n.a.), conducerea CJ a vizitat şi lucrările de execuţie pe DJ 127 la Valea Rece, construcţia DJ 123F la Ciceu, evoluţia lucrărilor pe DJ138 A la Harghita Băi şi pe DJ 123 la Valea Uzului, cu o scurtă oprire la intersecţie drumului european 578 cu DJ123, spre localitatea Bancu.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.