Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După 12 ani de la primele demersuriA fost semnat contractul pentru realizarea reţelei de gaz în Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
După 12 ani de la primele demersuri
A fost semnat contractul pentru realizarea reţelei de gaz în Topliţa
<h5><i>După 12 ani de la primele demersuri</i></h5>A fost semnat contractul pentru realizarea reţelei de gaz în Topliţa

După 12 ani de la primele demersuri
A fost semnat contractul pentru realizarea reţelei de gaz în Topliţa

  • Primarul municipiului: „În sfârşit, pot să stau cu fruntea sus şi să spun: Da, de data aceasta nu mai este o promisiune, este o certitudine!

Ieri, Primăria municipiului Topliţa a înregistrat contractul de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale în localitate. Prin acest contract, concesionarul (Delgaz Grid, cu sediul în Târgu Mureş) „realizează lucrările de investiţii” şi „este responsabil de realizarea serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale”.

Cu alte cuvinte, se poate spune că, după aproximativ 12 ani de la demararea primelor proceduri, în această lună a fost semnat contractul de realizare a reţelei de gaze naturale, preconizându-se ca peste 3 ani topliţenii să şi aibă gaz în case.

Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa, preciza că, având în vedere dimensiunea companiei Delgaz Grid, nu crede că vor fi „surprize privind capacitatea tehnică şi de realizare a acestei investiţii importante”.

Edilul municipiului spunea că pe lângă beneficiul direct al locuitorilor, tradus prin confort, realizarea reţelei de gaz în municipiu va avea şi un impact economic, urmând să crească interesul unor potenţiali investitori. „De-a lungul timpului – exemplifica Stelu Platon – de multe ori au apărut oarecare intenţii de investiţii. De fiecare dată întrebarea era foarte simplă: Aveţi putere electrică corespunzătoare instalată în zonă, aveţi apă, aveţi curent, aveţi gaz? Dacă la primele trei răspundeam cu da, din păcate, la gaz întotdeauna răspundeam cu da, o să avem, facem demersuri, există şanse reale. Dar orice investitor îşi face socotelile şi gândeşte pe lucruri certe şi nu pe posibilităţi”.

Acum, după semnarea contractului, primarul municipiului arăta faptul că introducerea gazului în localitate a fost principalul obiectiv al său.

„Noi suntem foarte bucuroşi. Pentru mine, ca primar, acest obiectiv a stat întotdeauna pe primul loc. A trebuit să suport, evident, şi nemulţumirile – pe bună dreptate – cetăţenilor, pentru ei nefiind importantă birocraţia, important fiind rezultatul, ce ai făcut. În sfârşit, pot să stau cu fruntea sus şi să spun: Da, de data aceasta nu mai este o promisiune, este o certitudine”, concluziona Stelu Platon.

Contractul prevede realizarea, în termen de 3 ani, a unei reţele de peste 32 km, ulterior urmând să se treacă la o altă etapă.

În ceea ce priveşte valoarea investiţiei, Stelu Platon spunea că aceasta se ridică la aproximativ 9 milioane de lei şi, chiar dacă consiliul local stabilise ca municipalitatea să cofinanţeze lucrarea cu 92%, ca urmare a concurenţei, la a treia licitaţie prezentându-se două firme, Delgaz a oferit o finanţare de 50%. „Cu alte cuvinte – arăta edilul – consiliul local, în loc să finanţeze 92%, cât a aprobat şi cât rezulta din studiul economic cost-beneficiu, urmează să finanţeze doar 50% (aproximativ 4,5 milioane de lei – n.a.)”.

Povestea gazului topliţean

Primarul municipiului de pe Mureşul Superior spunea că povestea gazului a început în 2008. Atunci „am început să ne luptăm pentru a fi adusă conducta de la Gheorgheni la Topliţa”. În mai puţin de doi ani, mai exact în primăvara lui 2010, acest lucru s-a şi realizat. Dar de atunci au început problemele.

În martie 2010, între Ministerul Energiei (care era entitatea care încredinţa concesiunile de gaz în România) şi Hargaz se semna contractul prin care firma harghiteană se angaja ca în 36 de luni să introducă gazul în oraş. Mai mult, un an mai târziu, harghitenii au reuşit să obţină o prelungire a contractului de realizare a investiţiei, de la 36 de luni la 151 de luni (adică peste 12 ani).

Au urmat 7 ani în care s-a încercat, prin toate modurile, rezilierea acestui contract. Au fost nenumărate discuţii, într-o formă sau alta, la prefectul judeţului, la deputatul care reprezenta în acea vreme zona nordică a judeţului şi chiar la minister, dar contractul rămânea în vigoare. În 2015, primarul Topliţei spunea: „Noi am încercat toate căile cu Ministerul Economiei şi cu Agenţia care reglementează distribuţia gazului; n-am reuşit să facem nimic, dezinteresul lor este total. Atunci ne-a mai rămas o singură cale, şi anume instanţa”.

Iar singura lucrare realizată de Hargaz în tot acest timp a fost montarea unei staţii de reglare şi măsurare la capătul conductei din municipiul Topliţa.

În cele din urmă, contractul a fost reziliat la începutul anului 2018. În acea perioadă, spunea Stelu Platon, se ştia faptul că urma să se modifice şi Legea energiei şi gazelor, în noua variantă oferindu-se posibilitatea autorităţilor locale să facă procedurile de licitaţie şi să cofinanţeze lucrările. De altfel, şi acest ultim aspect era important, pentru că – preciza edilul – „ştiam din piaţă că nu există un interes foarte mare din partea firmelor pentru localităţile mai mici, din punct de vedere economic”. Din acest motiv, prin hotărâre de consiliu local, s-a pornit realizarea studiului de fezabilitate.

Legea a apărut în iulie 2018, iar în 2019 a fost publicată şi hotărârea de Guvern care prevedea normele de aplicare. În acel moment, municipalitatea a decis să facă şi un studiu de impact economic al investiţiei, care a arătat faptul că, „pentru a exista interes din partea unui investitor, primăria trebuia să finanţeze 92% din costurile acestei investiţii”.

Iniţial s-a încercat realizarea licitaţiei cu procentele schimbate: 92% din partea investitorului şi 8% din partea primăriei.

„Au fost două licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni – spunea Stelu Platon. Atunci am adoptat o hotărâre de consiliu local prin care am decis să finanţăm 92%, conform studiului economic.

La a treia licitaţie am avut plăcuta surpriză să avem două firme, iar societatea câştigătoare, Delgaz Târgu Mureş, a venit cu oferta de 50% finanţare, în loc de 8%. Cu alte cuvinte, consiliul local, în loc să finanţeze 92%, cât a aprobat şi cât rezulta din studiul economic cost-beneficiu, urmează să finanţeze doar 50%. Aceasta e urmare a competiţiei, pentru că au fost două firme la licitaţie”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.