Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caravana Alcohelp by ALIAT de evaluare a consumului personal de alcool ajunge şi în Miercurea-Ciuc în acest weekend | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Sănătate » Caravana Alcohelp by ALIAT de evaluare a consumului personal de alcool ajunge şi în Miercurea-Ciuc în acest weekend
Caravana Alcohelp by ALIAT de evaluare a consumului personal de alcool ajunge şi în Miercurea-Ciuc în acest weekend

Caravana Alcohelp by ALIAT de evaluare a consumului personal de alcool ajunge şi în Miercurea-Ciuc în acest weekend

Locuitorii din municipiile Craiova, Miercurea-Ciuc şi Târgu Mureş vor putea să îşi evalueze consumul personal de alcool prin intermediul Testului AUDIT, creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la Caravana Alcohelp by ALIAT, organizată la sfârşitul acestei săptămâni, de Asociaţia Aliat pentru Sănătate Mintală.

Potrivit unui comunicat de presă remis de organizatori, la punctele de informare din zonele centrale ale celor trei municipii amintite sunt aşteptaţi toţi cei în vârstă de peste 18 ani care vor să-şi testeze consumul personal de alcool, de vineri şi până duminică, între orele 09:00 şi 17:00.

În municipiul Miercurea-Ciuc punctul de informare al Caravanei Alcohelp va fi amplasat în Parcul Central.

Conform sursei citate, „evaluarea se face prin completarea chestionarului AUDIT, ce cuprinde 10 întrebări scurte şi generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent: consum puţin riscant (0-7 puncte), consum riscant (8-15), nociv (16-19) şi extrem de nociv (peste 20). Chestionarul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant”.

În comunicat se arată că aplicarea chestionarelor AUDIT se face în mod confidenţial de către personal instruit în acest scop de către specialiştii ALIAT SM. Persoanele care vor afla că au un consum riscant vor putea astfel să evite viitoare probleme de sănătate asociate consumului dăunător de alcool, prin îndrumarea şi consilierea oferite de voluntarii Asociaţiei. Totodată, în cadrul Caravanei Alcohelp, voluntarii ALIAT SM vor distribui în punctele de testare şi materiale cu informaţii utile pentru prevenirea consumului periculos de alcool.

„Până acum, în cadrul programului Alcohelp by ALIAT, estimăm că peste 60.000 de români şi-au făcut Testul AUDIT de evaluare a consumului personal de alcool. Este un efort minim, de a-şi acorda 5-10 minute ca să afle în ce categorie de risc se află când vine vorba de consumul lor de alcool, aşa cum se duc măcar o dată pe an la analizele medicale. Dar care are beneficii pe termen lung, ce ţin de un stil de viaţă sănătos şi atent la factorii de risc. Mai mult, o analiză citată de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că la aproximativ 280 de astfel de teste efectuate în populaţie putem salva o viaţă. Vă aşteptăm aşadar să participaţi la Caravana Alcohelp şi să fiţi parte din cei care au grijă de sănătatea lor şi a celor dragi”, a declarat Viorel Roman, director executiv ALIAT SM şi psiholog şi psihoterapeut cu experienţă în adicţii, citat în comunicat.

Caravana Alcohelp face parte din programul Alcohelp, derulat din 2009 în România, singurul program din ţară care include mai multe tipuri de intervenţii în domeniul consumului problematic de alcool, online şi offline, care a vizat, până acum, aproximativ 100.000 de beneficiari prin proiectele sale. „În 2019, specialiştii şi voluntarii ALIAT SM au desfăşurat, în premieră, Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool – un eveniment derulat la nivel naţional, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul căruia românii din toată ţara şi-au putut evalua consumul personal de alcool, folosind Testul AUDIT. Au urmat ediţii online ale evenimentului, iar anul acesta am revenit cu el în format hibrid (online pe www.testareaudit.ro şi offline), în cadrul Săptămânii Naţionale de Testare a Consumului Personal de Alcool, în care aproape 15.000 de români au făcut Testul AUDIT, devenind cel mai amplu proiect naţional de evaluare anuală a consumului personal de alcool şi de prevenire a consumului riscant.

Proiectul este susţinut de HEINEKEN România, partener al Asociaţiei ALIAT pentru Sănătate Mintală de peste 14 ani în programul Alcohelp de promovare a consumului responsabil de alcool”, se mai precizează în documentul citat. (Şt.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.